• /files/pro/i_0244/feature1000768x454.jpg
  • /files/pro/i_0244/aaibaarschommelbanksamiraboon.jpg
  • /files/pro/i_0244/schommelbanksamiraboon.jpg
  • /files/pro/i_0244/sound1024x686.jpg

Motion Bench

Door de beweging van de klassieke schommelbank te transformeren tot een samenhangende zintuiglijke ervaring ontstaat een multigelaagd therapeutisch effect.

Motion Bench
‘The Art & Science for Dementia Care’ is een onderzoek naar de effecten van tactiliteit en beweging op het welzijn van mensen met dementie. Het project is een samenwerking tussen studio Samira Boon, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Cordaan - een Amsterdams verpleeghuisgroep - en resulteerde in een poëtische vertaling op de klassieke schommelbank. Door de beweging van de klassieke schommelbank te transformeren tot een samenhangende zintuiglijke ervaring ontstaat een multigelaagd therapeutisch effect.

Heilzaam schommelen
Het idee kwam van klinisch neuro psycholoog prof.dr. Erik Scherder, die heeft bewezen dat beweging een positief effect heeft op mensen met dementie, omdat dit het degeneratie proces van de hersenen kan vertragen.De schommelbank is ook geschikt voor beperkte en immobiele patiënten en biedt de mogelijkheid om weer in beweging te komen. Daarnaast is aangetoond dat schommelen angst en depressie kunnen verminderen, een kalmerend effect heeft en zelfs het gebruik van medicatie kan verminderen. Door de integratie van textiele structuren boven de bank, het toevoegen van zachte LED-verlichting en zelfs een geluidssculptuur, is een complexe zintuiglijke en stimulerende omgeving gecreëerd.

Meer informatie: motion bench en filmpje over de bank

Nederlandwordtanders haalt in het dossier WHO CARES een aantal inspirerende voorbeelden aan die aanzetten tot nadenken in vernieuwende concepten. De Motion Bench en Granny’s Finest zijn voorbeelden van de samenwerkende generaties. Zie voor de andere thema’s en voorbeelden: gebouwen/ Knarrenhof; openbare ruimte/ Pokémon; platforms en apps/ Mantelaar; zorgpartijen/ Buurtzorg.

WHO CARES