• /files/pro/i_0160/_DSC5972.jpg
  • /files/pro/i_0160/_DSC9651.jpg
  • /files/pro/i_0160/486728_576941598994967_109338304_n.jpg
  • /files/pro/i_0160/_DSC4282_small.jpg

Mini Mall

De Mini Mall, gevestigd in de eerste zeven bogen van het voormalige Station Hofplein, is het eerste resultaat van de transformatie en herbestemming van het monumentale spoorwegviaduct de Hofbogen in Rotterdam Noord. De Mini Mall is een nieuwe creatieve hotspot in Rotterdam en bestaat uit een compacte shopping mall met creatieve retail, koffiebar, een jazzpodium en restaurants.

Een bijzondere kwaliteit van de Mini Mall is dat het mogelijk is om naast het reguliere aanbod tijdelijke activiteiten en events te programmeren. Daarvoor beschikt de Mini Mall over een gezamenlijk binnengebied en verleent het toegang tot het evenemententerrein op het dak van Station Hofplein. In aansluiting op de Mini Mall is in de afgelopen jaren gewerkt aan de verdere herbestemming en restauratie van de resterende boogruimtes in het Station Hofplein, waarmee het gehele Station Hofplein in ere hersteld worden.

Crimson Architectural Historians heeft in de periode 2006 tot en met 2013 leiding gegeven aan het prachtige maar ook zeer complexe transformatietraject van het viaduct in opdracht van Hofbogen BV, met woningcorporaties Vestia en Havensteder als aandeelhouders. Zij kochten in 2006 de Hofbogen met als aanleiding de dominante aanwezigheid van het viaduct in de stedelijke omgeving van Rotterdam Noord, een gebied dat van groot belang is voor de betrokken corporaties. Door zijn langgerekte structuur (2 km) doorkruist het bouwwerk meerdere stadswijken en op enkele punten in de lijn is het viaduct letterlijk ingeklemd geraakt door latere stadsuitbreidingen. Het doel van de aankoop was het verwaarloosde viaduct weer in oude glorie te herstellen en daarmee actief bij te dragen aan de kwaliteit van de publieke omgeving. In 2006 werd dit als een steeds belangrijker taak voor de woningcorporaties gezien. Inmiddels is de positie van de woningcorporaties zodanig veranderd dat er voor de Hofbogen helaas niet meer een transformatiestrategie maar een exit-strategie wordt geformuleerd. De noodzakelijke bewaking van de inhoud binnen het transformatieproces is door het nadenken in termen van verkoop niet meer een prioriteit en komt in het gedrang. Crimson pleit daarom onder meer voor aandacht voor het cultureel erfgoed dat in het bezit is van woningcorporaties.

Crimson heeft de directievoering in april 2013 overgedragen aan de betrokken woningcorporaties en heeft haar werkzaamheden voortgezet als adviseur van de Hofbogen. In samenwerking met het Londense bureau muf architecture/art is gewerkt aan de actualisering van ‘de Toekomstvisie Hofbogen, het langste gebouw van Rotterdam’ uit 2008. In aansluiting richt de advisering zich op projecten als de herinrichting van het dak van Station Hofplein in combinatie met de geplande aanlanding van de Luchtsingel.

De architecten van de MiniMall zijn P&A Architecture, Rotterdam & AFARAI, Amsterdam

herbestemming

simone_bw.jpg

Simone Rots

Simone Rots (1969, Groningen) is architectuurhistoricus en partner bij Crimson Architectural Historians, een bureau dat binnen stedenbouw en architectuur, historisch onderzoek en de organisatie en implementatie van projecten combineert. Ervaren in herbestemming en transformatieprojecten o.a. als directeur Hofbogen BV, waardoor ze verantwoordelijk was voor de transformatie van het 19e eeuwse monumentale Hofpleinviaduct in Rotterdam. Werkzaam geweest als projectleider bij o.a. WiMBY!, IABR. Momenteel aan het promoveren op de TUDelft. Crimson is curator van de Nederlandse inzending van de Architectuurbiennale in Sao Paulo in 2013.

project

Mini Mall

website

http://www.crimsonweb.org

social media