• /files/pro/i_0238/zorgcommunity.png
  • /files/pro/i_0238/Mantelaar.jpg
  • /files/pro/i_0238/1takecarebnbn.png
  • /files/pro/i_0238/carebnb.png
  • /files/pro/i_0238/06mantelaarproject.jpg

Mantelaar

Nieuwe platforms en apps veroveren de wereld. Ook ouderen kunnen hier veel profijt van hebben. Naar analogie van het - bijna te - succesvolle Airbnb ontstaan nu ook varianten met betrekking tot zorg en sociale contacten, waarin een match wordt gemaakt tussen iemand die zorg/aandacht nodig heeft en iemand die dat op vrijwillige basis wil geven.

Voorbeelden zijn Mantelaar, Carebnb, en - met een andere doelgroep - Takecarebnb. Daarnaast ontdekt de medische wereld de heilzame werking van apps. Deze ontwikkeling staat nog aan het begin van alle ontwikkelingen en zal ongetwijfeld nog verder uitgroeien en innoveren. Maar nu al wordt gebruik gemaakt van games om Alzheimer tegen te gaan en is er een reeks apps beschikbaar voor training en ondersteuning.

Mantelaar: ‘zorg en aandacht voor uw ouder’
Het platform Mantelaar biedt zorg in combinatie met persoonlijke aandacht. Medische studenten worden gekoppeld aan thuiswonende ouderen, om hun naasten en mantelzorgers te ondersteunen. Door de zorg anders in te richten, werkt Mantelaar efficiënter en vindt het een juiste balans tussen persoonlijke verzorging en persoonlijke aandacht. Naast het aankleden, boodschappen doen of steunkousen aantrekken, is er tijd voor een kopje koffie, praatje of wandeling.
Meer informatie: www.mantelaar.nl

(Take) Carebnb
Platforms komen en gaan, of groeien verder uit. Vergelijkbare concepten zijn – het inmiddels weer opgeheven – Carebnb, als platform waarbij onder meer ouderen werden gekoppeld aan zorgstudenten en [[https://www.takecarebnb.com/nl/Takecarebnb]]. Deze laatste is gericht op een andere groep: de statushouder die een thuis krijgt. Tijdens Live#6 Meerwaarden vertelde Danny den Hartog meer over dit initiatief.

Apps tegen eenzaamheid en Alzheimer
Ouderen gebruiken hun smartphone vooral om te bellen, e-mailen en smsjes te sturen. Maar juist voor deze groep kunnen Apps ingezet worden op het gebied van veiligheid, sociaal contact en persoonlijke ontwikkeling. Zoals bijvoorbeeld Whats-app, Zelfregie, MedAlert en Alzheimer Assistent en [[http://www.trendhunter.com/trends/counteract-loneliness
chatten voor senioren]].

Inmiddels is een reeks apps beschikbaar die helpt bij mentale en fysieke training en ondersteuning biedt bij geheugenverlies, eenzaamheid en zo meer en wordt er gebruik gemaakt van games om Alzheimer tegen te gaan, zoals Hero Quest.

Nederlandwordtanders haalt in het dossier WHO CARES een aantal inspirerende voorbeelden aan die aanzetten tot nadenken in vernieuwende concepten. Mantelaar is een voorbeeld in de categorie platforms en apps. Zie voor de andere thema’s en voorbeelden: gebouwen/ Knarrenhof; samenwerkende generaties/ Granny’s Finest; openbare ruimte/ Pokémon; zorgpartijen/ Buurtzorg.

WHO CARES