• /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_34_02.png
  • /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_33_14.png
  • /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_34_54.png
  • /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_34_41.png
  • /files/pro/i_0168/Screen_Shot_2014_01_21_at_09_34_19.png

Form follows Energy

Op het Marina Strand in Barcelona staat een bijzonder paviljoen. Het ‘Endesa Pavilion’ is een prototype van een zelfvoorzienend zonne-energie-gebouw en een manifest voor het nieuwe paradigma: ‘form follows energy.’

Architect Rodrigo Rubio ontwierp het Endesa paviljoen in het kader van het International BCN Smart City Congress. Het gebouw kwam in nauwe samenwerking met de Spaanse elektriciteitsmaatschappij Endesa en IAAC (institute for Advanced Architecture of Catalonia) tot stand. Elke module van het Endesa paviljoen is vormgegeven volgens het principe ‘form follows energy’. Door de expressie van verschillende zelfvoorzienende gevelmodules kreeg het gebouw zijn typische vorm.

Intelligente modules
De gevel van het Endesa Pavilion is samengesteld uit modules die gevormd zijn op basis van zonlicht, zonwering, isolatie, ventilatie, lichtinval, uitzicht etc. Elke module is anders, door de positie die hij heeft ten aanzien van de zon en andere klimatologische parameters. Zo is de façade aan de zuidkant vormgegeven om meer warmte en zonlicht op te kunnen vangen, zowel op de zonnecollectoren als middels direct lichtinval. De noordelijke delen zijn juist veel meer gesloten. Op basis van zonne-energie-software en parametrisch design heeft elk paneel zijn optimale vorm gekregen. Feitelijk zou je aan de verhouding van het paneel zelfs kunnen berekenen op welke coördinaten van de wereld de module zich bevindt.

Manifest en prototype
Het paviljoen is een manifest en prototype in één. Als manifest draagt het paviljoen het nieuwe paradigma uit: ‘form follows energy’. Een eenentwintigste-eeuwse variant van Louis Sullivans ‘form follows function’. De geometrie van de gevel wordt bepaald op basis van de baan van de zon, de meest voorkomende wind en de verschillen tussen zomer en winter. In het paviljoen als prototype worden de mogelijkheden van het combineren van de geïndustrialiseerde processen van prefabricage met de laatste digitale design- en fabricagetechnieken onderzocht. Elke module is berekend met parametrische designtools, gemaakt met een CNC-zaag en samengesteld op locatie. In slechts zes weken tijd is het gehele paviljoen ontworpen, gemaakt en gebouwd.

Trial and error
Het paviljoen moet niet gezien worden als een werk dat ‘af’ is. Het is geen definitief icoon van het hedendaagse nieuwe bouwen, maar meer een ‘trial and error’ voor een zelfvoorzienende en stapelbare gevel. Tot nu toe worden zonnepanelen veelal op het dak geïnstalleerd, maar hier is gezocht naar logische mathematische parameters die een energie genererende gevel optimaal kunnen maken. Parameters die ook bij hoogbouw toepasbaar zijn. In zijn energiehuishouding lijkt het paviljoen op een boom, waarbij de gevel de bladeren zijn die optimaal de warmte opvangen afhankelijk van de energiebanen buiten. Het gebouw is gemaakt van hout, een materiaal dat ontstaat onder invloed van de zon en is in die zin ecologisch en circulair.

Blik op toekomstige bouwproductie
Door het paviljoen te vervaardigen op basis van digitale fabricage wordt een ‘super-customized’ productie mogelijk. Dit in tegenstelling tot de industriële productie, waarbij het vooral ging om eenvormigheid en eindeloze repetitie. De verschuiving van gecentraliseerde productie naar kleinschalige productie maakt het mogelijk gedetailleerd te modelleren naar specifieke omstandigheden. Daarmee laat het paviljoen zien hoe toekomstige bouwproductie eruit kan zien: zelfvoorzienend, energiegenererend, specifiek van vorm en ontwerp, kleinschalig en licht in productie en snel bouwbaar.


Het Institute for Advanced Architecture of Catalonia is een vooruitstrevend educatie-en onderzoekscentrum in Barcelona. Het legt zich toe op de ontwikkeling van architectuur die in staat is antwoorden te bieden op de 21ste-eeuwse uitdagingen met betrekking tot de constructie van de woonomgeving. IAAC is een platform van kennisuitwisseling tussen studenten en docenten uit meer dan 25 landen en doet onderzoek op verschillende schalen (stad, gebouw en objecten) en binnen verschillende disciplines (architectuur, ecologie, energie, digitale fabricage en nieuwe technologie).

Rodrigo Rubio over het Endesa Pavilion.

internationaal duurzame stad

fotoCuadrado1BW.jpg

Rodrigo Rubio

Rodrigo Rubio is architect in Barcelona en promovendus aan de technische universiteit van Madrid. Hij won in 2007 de eerste prijs van de International Selfsufficient Building Contest. Sindsdien is Rodrigo Rubio verbonden aan IAAC en heeft hij verschillende onderzoeksprojecten geleid, waaronder Hyperhabitat voor de Biënnale van Venetië en de Solar Decathlon Europe FabLabHouse. Hij is medeoprichter van MaRGeN, een architectenbureau dat gericht is op landschap en ‘selfsufficiency’ (zelfvoorzienendheid). Het bureau heeft meerdere nationale en internationale prijzen gewonnen.

project

Form follows Energy

website

http://www.margen-lab.com