Binnen de Gemeente Amsterdam worden grote hervormingen doorgevoerd. Naast een bestuurlijke en ambtelijke reorganisatie wordt veel belang gehecht aan een andere manier van werken. Door andere manieren van werken en andere competenties wordt toegewerkt naar een cultuur van samenwerken, vertrouwen, ondernemen en los laten.
Omdat voor deze nieuwe manieren van werken geen formats bestaan, hebben Zef Hemel en Caroline Combé samen met de Amsterdamse diensten en stadsdelen en de Wibautleerstoel van de Universiteit van Amsterdam de praktijkleergang De Nieuwe Wibaut opgezet. Aan de eerste lichting van deze praktijkleergang, die liep van september tot december 2013, namen zo’n tachtig ambtenaren uit de ruimtelijke sector deel. Aan de tweede, derde en vierde lichting die in 2014 en begin 2015 zullen plaatsvinden, doen ook ambtenaren uit andere sectoren mee.
Nieuwe competenties
Gedurende vier weken, verdeeld over vier maanden, werken teams van zo’n acht ambtenaren aan complexe vraagstukken in de stad. Deze vraagstukken hebben gemeen dat zij vragen om een interactieve aanpak om ontwikkelingen op gang te brengen, samen met bewoners en ondernemers in het gebied. Naast het volgen van workshops en intervisiebijeenkomsten, het presenteren van (tussentijdse) resultaten en het opdoen van praktijkervaring buiten de muren van het stadhuis, ontwikkelt iedereen persoonlijk nieuwe competenties die nodig zijn in deze nieuwe tijd: van buiten naar binnen denken, improviseren, verbinden, dialoog aangaan, ondernemerschap tonen, in partnerschap werken, creatief denken en innoveren. Daarnaast bouwt elk team, aan de hand van een concreet vraagstuk in de stad, een prototype van een open, lichte en participatieve werkwijze op.
Vraagstukken
Vraagstukken die in de eerste lichting centraal stonden, waren onder meer: tijdelijkheid op de Kop Zuidas, samenhang Wibautcampus en Wibautstraat, plannen van het openbaar vervoer bij de organische groei van de Houthavens, zelfbouwkavels voor Turkse en Marokkaanse bewoners van Nieuw-West en de wijkontwikkelcoöperatie Jan Eef.
De praktijkleergang volgt op de probleemanalyse en de contouren van een nieuwe ruimtelijke ontwikkelstrategie Er waait een frisse wind door deze oude stad (2011), het Amsterdamse hervormingsprogramma Changez! (2012), de verkenning van innovatieve projecten binnen de gemeente Amsterdam Buitenstebinnenboek (2012) en het Manifest voor Amsterdam (2012). Dit Manifest is uitgekomen ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van Pakhuis de Zwijger en is het resultaat van twintig tafelgesprekken met steeds vijf inspirerende en ondernemende denkers en doeners met als vraag: wat moet er, gezien de huidige economische en maatschappelijke ontwikkelingen, de komende vijf jaar in Amsterdam gebeuren?
Zef Hemel - adjunct-directeur DRO Amsterdam en inhoudelijk supervisor De Nieuwe Wibaut en Caroline Combé - hoofdplanoloog DRO en coördinator De Nieuwe Wibaut
@ZefHemel25 Mar
RT @oli4vb: Is Heineken weg uit Rusland? ‘Zoals veel collega’s ben ik zwaar teleurgesteld door de beslissing van Heineken om i… https://t.co/RLTFI3L6vs
@ZefHemel25 Mar
RT @wimboevink: Wat een decor… https://t.co/vkTJTquAU9
@ZefHemel24 Mar
RT @WouterBeekers: Rekensommetje. In de jaren zestig hadden we voor de huisvesting van 12 miljoen mensen ca. 400 miljoen vierkante me… https://t.co/iEviLD4nVi
@ZefHemel24 Mar
‘Lineaire stad in de baai’, https://t.co/r4vbVdvycy #tokyo #ijburg https://t.co/cOpfBpHvfV
@ZefHemel23 Mar
RT @BrilliantMaps: Arms sales: USA vs USSR (Russia) 1950-2017. Full Credit to @wgeary https://t.co/XNfHxQj0R2
@ZefHemel22 Mar
Chris Alexander (1936-2022) en een nieuwe taal voor bouwen en planning, https://t.co/sg5MGcGGj3 https://t.co/rj3046yJb2
@ZefHemel21 Mar
Bij de dood van Christopher Alexander (1936-2022), https://t.co/GRC9G85HkU https://t.co/zI3RnvCRRk
@ZefHemel19 Mar
Nog steeds om over na te denken: ‘toerisme als een plaag’, https://t.co/898ODcqTtL https://t.co/RQe8KlWiCf
@ZefHemel15 Mar
RT @FinancialTimes: The Financial Times is making key Ukraine coverage free to read to keep everyone informed as events unfold.