• /files/pro/i_0189/deflatbewoners.jpg
  • /files/pro/i_0189/kleiburg.jpg
  • /files/pro/i_0189/deflatontwerperswoning.jpg

De flat

Sloop of hoop voor de laatste orginele Bijlmerflat Kleiburg.
Voor het behoud van Kleiburg worden 500 appartementen verkocht als klushuis. De appartementen zijn spotgoedkoop maar worden casco opgeleverd.

Elies Koot van KondorWessels Vastgoed sprak tijdens de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #2 Nationaal op 11 september over de Flat.

DeFlat

"In 2012 was het groot nieuws toen de Amsterdamse woningcorporatie Rochdale de flat Kleiburg te koop zette voor het symbolische bedrag van 1 euro. Rochdale zag geen financiële mogelijkheden meer om de kolos Kleiburg overeind te houden. Consortium De Flat wel. Het kwam met een spectaculair plan: klushuizen. Dit is de laatste poging om het pand te redden en te weerhouden van sloop. Tot aan de voordeur wordt door de verkopende partij alles opgeknapt; daarachter is de creatieve koper aan de beurt. Een klushuis is er al vanaf € 65.000,-. Dit maakt de appartementen tot de meest betaalbare woningen van Amsterdam.

Herbestemmen van naoorlogse woningbouw
Project deFlat! is een typisch voorbeeld van herbestemmen van naoorlogse bouw. Een generatie gebouwen die de nostalgische smaak van het grote publiek mist. Maar deze door Nederlandse toparchitecten ontworpen gebouwen behoren óók tot ons nationale erfgoed. Nederland staat vol met een kapitaal aan uit het oog verloren nog bruikbare gebouwen, waar een nieuwe bestemming voor gevonden moet worden. Slopen kan altijd nog. Met het klushuizen concept wordt een nieuwe dimensie gegeven aan de transformatie en wordt er op een creatieve, slimme en sociale manier een tweede leven gegeven aan het gebouw.

Partijen
Initiatiefnemer van het project is Consortium De Flat, bestaande uit KondorWessels Vastgoed, Vireo Vastgoed, Hendriks CPO en Hollands Licht.

Rochdale heeft DeFlat verkocht aan KondorWessels Vastgoed en daarmee is KWV opdrachtgever. Aan De Flat werkten verder mee: NL Architects, Rappange en Partners, XVW architectuur (architecten), M + M design, ArchitectenCentrale, Droogdok, PD+P, Kondor Wessels Amsterdam (aannemer), Homij (installaties), Van Rossum (constructeur), Drost (bouwfysisch adviseur), Aveco de Bondt (asbest inventarisatie & begeleiding), AVT Makelaars (makelaar), Urbannerdam (procesbegeleiding), Nieuwbouw Nederland (realisatie website), De Wijde Blik (marketing, ontwerp en tekstredactie), bureau MEST, Hartman LMH (notaris), Bank voor de bouwnijverheid (VvE beheer).

Financiering en beslissende factor
KondorWessels Vastgoed financiert alle voorinvesteringen ten behoeve van de ontwikkeling met eigen financiële middelen. Het project is gefaseerd in vier fasen waarbij voor iedere fase een voorverkoopeis geld van 70%.

De beslissende factor voor het slagen van dit project was de bereidheid van Rochdale om DeFlat te verkopen en af te waarderen naar 1 euro.
Daarbij zorgde de prijs in combinatie met vrijheid voor een goed product. Daarnaast waren de snelheid in het proces, een goed team vol positiviteit en enthousiasm en de sympathie voor het gebouw, dat free publicity opleverde, van groot belang.

Vernieuwend
De herontwikkeling van DeFlat Kleiburg is het sluitstuk van de twintig jaar durende vernieuwing van de Bijlmermeer. DeFlat is een merk geworden en heeft een immense bijdrage geleverd bij de verbetering van het imago van de Bijlmer. De Bijlmer is weer hip, velen willen er weer wonen. De herontwikkeling zorgde ervoor dat het culturele erfgoed is behouden en de oorsprong van het Bijlmermuseum daarmee intact is gelaten. DeFlat laat zien dat zelfs de kolossale betonnen galerijflat in trek kan zijn bij de huidige consument.

DeFlat voegt niet alleen een belangrijke sociale waarde toe in het gebouw, maar ook in de buurt en de Bijlmer. Die waarde is gevoelsmatig voelbaar, maar lastig kwantitatief te maken. De neuzen van alle stakeholders stonden dezelfde kant op en een goede samenwerking heeft geleid tot dit resultaat. Een proces waarbij ruimte was voor vallen en opstaan en waarbij iedereen staat voor zijn verantwoordelijkheid. Er is niet alleen nagedacht, maar vooral ook heel veel gedaan. De opeenstapeling van een goed product, een eerlijk verhaal, persoonlijke aandacht, een lean en mean organisatie en een team dat elkaar versterkt resulteert in ruimte voor innovatie en een mate van toegevoegde waarde die er toe doet.

Rol van het ontwerp
Het ontwerp gaat uit van de kwaliteiten van het gebouw en de mate van invloed van de gebruiker. Een duurzaam ontwerp ontstaat door waardes die het gebouw nog heeft te bewaren en leidt tot de realisatie van een product dat optimaal aansluit bij de wensen van de huidige consument.

Persoonlijke ambitie
Mijn toegevoegde waarde is dat ik jong ben, open minded en niet beïnvloed door enige voorkennis. Door verantwoordelijkheid te nemen, er te zijn voor je klanten en logisch na denken ben ik met het team de route gaan bewandelen op zoek naar het beste resultaat. Hierbij stond persoonlijke aandacht voor de gebruiker continu centraal, ook in de ontwerpfase.

Mijn intrinsieke motivatie komt voort uit de mate waarin ik een bijdrage kan leveren aan de maatschappij en andere mensen. DeFlat is een geweldig voorbeeld van hoeveel invloed je als ontwikkelaar hebt op het toevoegen van waarde in de buurt maar ook op de tevredenheid en geluk van nieuwe bewoners. Ik haal mijn energie uit de samenwerking met andere mensen en uit het geluk dat mensen uitstralen na het behalen van een resultaat.

Mijn ambitie is om de komende jaren als ontwikkelaar nog aan meer projecten te werken die er sociaal maatschappelijk toe doen en waar ik als persoon een verschil kan maken.”

nationaal

elies2zw.jpg

Elies Koot

Elies Koot werkt Projectmanager Co-making renovatie & transformatie bij Dura Vermeer. Eerder werkte ze als projectontwikkelaar bij KondorWessels Vastgoed aan onder meer De Pier en de innovatieve herontwikkeling van DeFlat Kleiburg in Amsterdam Zuidoost. 500 Sociale huurwoningen werden getransformeerd naar betaalbare klushuizen voor de koopmarkt. Binnen drie maanden tijd waren de eerste 100 klushuizen verkocht en daarmee is 1/4 deel van de Flat behouden voor sloop. "Binnen mijn werk ben ik iedere dag bezig om van traditionele ontwikkelaar te transformeren naar moderne ontwikkelaar." Elies Koot is opgeleid aan de TU Eindhoven.

projecten

De flatDe Pier

website

http://www.kwvastgoed.nl

weblog

www.klushuisamsterdam.nl

social media

Elies Koot op twitter

EliesKoot@EliesKoot28 Jan

Fantastisch deze communicatie tijdens renoatie @CoCreatieVGB @DuraVermeer https://t.co/yty4DhMWnU