• /files/pro/i_0175/concretetemaws2.jpg
  • /files/pro/i_0175/wscitizenMRotterdamwelcomerichardpowers.jpg
  • /files/pro/i_0175/wscitizenMamsterdamcityewouthuibers.jpg
  • /files/pro/i_0175/wscitizenMLondonBanksidestaircaserichard.jpg
  • /files/pro/i_0175/wscitizenMrotterdamroomrichardpowers.jpg
  • /files/pro/i_0175/ws01citizenMfactory.jpg
  • /files/pro/i_0175/wscitizenMlondonbanksidecourtyardrichard.jpg

CitizenM

CitizenM is een Nederlandse hotelgroep die hun eerste hotel opende op Schiphol airport in 2008, gevolgd door Amsterdam City in 2009, citizenM Glasgow in 2010, citizenM London Bankside in 2012 en citizenM Rotterdam in 2013. CitizenM Times square is het zesde hotel dat open gaat en zal de eerste zijn in Noord Amerika.

Bijdrage uit New York

Erikjan Vermeulen sprak tijdens de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #1 Internationaal op 10 april in Den Haag vanuit New York over citizenM.

CitizenM

"Het concept van citizenM is ‘affordable luxury for the people’. Zij bieden de ‘mobile citizens’ van deze wereld een betere hotelervaring voor minder geld. De onnodige hotelitems die de moderne reiziger niet gebruikt, maar wel voor betaald, zijn verwijderd. Alle zaken die de gast wel belangrijk vind zijn van grote kwaliteit: een bed van 2 x 2,2 m, een rain power shower en gratis wifi om op deze manier de gasten comfortabele en inspiratievolle ervaring te beiden voor een betaalbare prijs. De citizenM hotels variëren tussen 150 en 350 kamers van allemaal 14m2. De kamers zijn gestapeld op een dynamische living room met daarin verschillende ruimtes die plek bieden om te ontspannen, te ontmoeten en te werken.

Concrete ontwikkelde het concept van citizenM als een holistisch plan samen met ondernemende investeerder Rattan Chadha en initiatiefnemer Hans Meyer vanaf 2005. Concrete is voor citizenM verantwoordelijk voor de architectuur, het landschap en het interieur ontwerp. Concrete is in samenwerking met ondernemende investeerder Rattan Chadha en initiatiefnemer Hans Meyer het concept in 2005 gestart. Daaruit is uiteindelijk het bedrijf citizenM ontstaan. CitizenM Voorschoten is de opdrachtgever.

Samenwerkingspartijen
Vanaf het eerste hotel zijn dat citizenM, Concrete, Kessels Kramer (grafische identiteit) en Vitra (Zwitserland; meubilair publieke ruimten). In de loop der tijd zijn daar Polcom (Polen; productie van de prefab units en interieur van de kamers) en Roord Binnenbouw (Amsterdam; bouw interieur publieke ruimten) bijgekomen. Per land zoeken Concrete en citizenM de samenwerking op met lokale partijen en proberen zoveel als mogelijk met dezelfde lokale partners te werken in zowel de ontwikkeling als het ontwerp (lokale architecten).

Financiering
Het veranderen van de hotelwereld, de snelle slimme bouw en meer kamers per m2 heeft gezorgd voor een heel nieuw model. De winst op de repetitie van de kamer wordt teruggegeven in de public spaces. Tevens heeft citizenM een slim business model doordat citizenM niet alleen haar eigen hotels runt maar ook ontwikkeld en eigenaar is van het vastgoed (nagenoeg alle hotelmerken huren een gebouw).

Beslissende factor en verdienmodel
De lange termijn visie en het geduld van het gehele team, niet in de laatste plaats die van de ondernemende investeerders. Iedereen heeft vanaf dag 1 geloofd in het product en elke dag werkt hetzelfde team aan een constante verbetering van dat product. Het is iedereen duidelijk dat het jaren duurt voordat er winsten worden gemaakt. Alle opbrengsten uit de huidige hotels worden geïnvesteerd in nieuwe projecten. Het verdienmodel zit hem in de lange termijn.

Vernieuwend
CitizenM probeert een product te bieden waar de hedendaagse moderne reiziger behoefte aan heeft: een super bed en gratis wifi voor een betaalbare prijs en een plek waar ze kunnen werken, eten, drinken en anderen kunnen ontmoeten in een inspirerende, positieve omgeving.

Ontwerp
Compacte slim ingerichte geprefabriceerde units, met een grote ruimtelijke beleving, reduceren de kamerprijs voor de Mobile Citizens van onze wereld. Deze kamers zijn overal ter wereld gelijk maar worden wel na elk hotel weer verbeterd en vernieuwd. Zij vormen 80% van het gebouw. De overige 20% ontwerpen we telkens opnieuw waarmee we aansluiten bij de lokale omgeving: grote publieke ruimten, met verschillende livingrooms, werkplekken en zitconfiguraties, en lokale invloeden in het ontwerp zorgen voor een inspirerende ontmoetingsplek voor zowel gasten als lokalen mensen. Vanwege de vrijheid in de configuraties van de kamerunits en de behandeling van de gevel sluiten we aan bij de architectonische/stedenbouwkundige omgeving. Met kunstwerken op de gevel en in het gebouw gemaakt door lokale talentvolle kunstenaars haken we in op de cultureel maatschappelijke context.

Drijfveer en ambitie
We hebben aan de wieg van het project gestaan, maar elke keer groeit en ontwikkeld het zich. Elk nieuw hotel is weer beter dan de vorige en die ambitie houden we nog even vol. Het concept rolt zich uit over de wereld, en elke locatie heeft zijn bijzonderheden en eigenschappen dat het zo uitdagend voor ons maakt."

Foto's: Ewoud Huibers en Richard Powers

internationaal

ErikjanVermeulenzwws.jpg

Erikjan Vermeulen

Erikjan Vermeulen (Texel, 1973) is partner bij Concrete, met als doel de architectuurdiscipline binnen het bureau (opgericht in 1997) op te bouwen. Vermeulen is opgeleid aan de HTS Utrecht en Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Hij woonde en werkte in 1994 aan het Bauhaus te Dessau, waar hem de rijkdom en samenwerkings-mogelijkheden van architectuur in een multidisciplinaire omgeving duidelijk werden. Vanaf 1995 werkte hij bij diverse bureaus en startte in 2003 een eigen buro gestart, sinds 2006 is hij partner bij Concrete.

project

CitizenM

website

http://www.concreteamsterdam.nl

social media

Erikjan Vermeulen op twitter

erikjanconcrete@erikjanconcrete09 Sep

RT @DutchCultureUSA: Step Into the West, a Manhattan Condo Project Ideally Suited for the COVID Age by Dutch firm Concrete | Architectur… https://t.co/r6DceISnkU

erikjanconcrete@erikjanconcrete02 Mar

RT @architectenweb: Concrete breidt wetenschapsmuseum VS uit: https://t.co/W3qf1ylMgD https://t.co/25vqmnf8do

erikjanconcrete@erikjanconcrete03 Aug

RT @KatyKettina: huge farm + #LEEDcertified + Staten Island waterfront = @UrbyLife, new kind of urban living https://t.co/pf99juufgk https://t.co/j2VEa5wvOu