• /files/pro/i_0224/01Bedstay.jpg
  • /files/pro/i_0224/05bedstayboomhut.jpg
  • /files/pro/i_0224/07bedstaymadeinArnhem.jpg
  • /files/pro/i_0224/03bedstay.jpg
  • /files/pro/i_0224/06Bedstay.jpg
  • /files/pro/i_0224/02bedstay.jpg
  • /files/pro/i_0224/04bedstay.jpg

Bedstay

Langdurig leegstaand vastgoed en braakliggend terrein bieden mogelijkheden tot de realisatie van innovatieve, lonende woonvormen.

De urgentie van de tijdelijke huisvesting van de vluchtelingentoestroom vraagt momenteel al onze aandacht. Bedstay is een project dat voor deze actualiteit tot stand is gekomen, maar de lichtheid en aantrekkelijkheid van tijdelijk wonen kan ook aan een bredere behoefte voldoen.

Bedstay
Een groeiende groep mensen verkiest vrijwillig vrijheid en eenvoud boven vastigheid en bezit. Tegelijkertijd worden diensten en producten via applicaties en websites steeds makkelijker geruild, gedeeld, verkocht, verhuurd of zelf gemaakt. Woonpioniers initieerde in opdracht van het Ruimtekoersfestival en de Gemeente Arnhem Bedstay; een tijdelijk logement van vier weken, dat de verbeelding prikkelt.

Tijdelijk verblijf en duurzaam onderzoek
Online zijn creatieve slaapplekken in leegstaande kantoorpanden te boeken als overnachtingsplek. Via AIRbnb waren al een loft, boomhut, yurt en shelter beschikbaar. Bezoekers kunnen leegstaand vastgoed zo eventjes nieuw leven inblazen, maar Bedstay dient ook als onderzoek naar pragmatische woonoplossingen. De verschillende ervaringen van bezoekers en logees kunnen als input worden gebruikt bij de ontwikkeling van een duurzame koers. Het project werd uitgevoerd in samenwerking met Volkshuisvesting Arnhem, KAW architecten, Woonservice en 2Switch.

Kansen in de stad en lokaal samenwerken
Jelte Glas: “Wij benutten de kansen die zich voordoen in een stad. Wat ontwerp betreft betekent dat samen creatief kijken en open kaart spelen. Het combineren en fysiek vormgeven van woonmogelijkheden in een B&B is essentieel. De beslissende factor van het slagen van Bedstay in Arnhem waren de coöperatieve houding en persoonlijke betrokkenheid van de burgemeester en wethouder van de gemeente Arnhem. Als Woonpioniers kijken wij naar functionaliteit en duurzaamheid. Het gebruik van milieuvriendelijke materialen fascineert ons, maar raakt ook een diepere zaak: “Kijk naar wat je achterlaat.” Onze ambitie is om in elke grote stad creatief om te gaan met de woonkansen die zich voordoen, in samenwerking met lokale ondernemers.”
jelteglas.jpg

Jelte Glas

Jelte Glas (Doetinchem, 1986) is bouwkundige en woonpionier. Zijn grootste passie is water en klein wonen. Niet alleen de boomhutten, waar hij vanaf zijn jeugd al in sliep, maar ook vanwege de vrijheid, eenvoud en functionaliteit van kleine woningen en zeilboten. Dat is ook zijn drijfveer: Kijken naar functionaliteit en duurzaamheid. Het gebruik van milieuvriendelijke materialen fascineert hem, maar raakt ook een diepere kern. “Kijk naar wat je achterlaat.” Jelte verliet zijn 'normale' woning in 2014. Na een inschrijving als dakloze, woont hij nu creatief. Waaronder in Bedstay Arnhem, een tijdelijk logement (B&B) van Woonpioniers.

project

Bedstay

website

http://woonpioniers.nl

social media

Jelte Glas op twitter

woonpioniers@woonpioniers09 Jul

RT @Urb_Inspiration: Overheid wil af van vaste bewoners vakantieparken. Arnhem wil groepje ‚autonome’ tentbewoners weg hebben. Nederland houdt van orde.

woonpioniers@woonpioniers16 Oct

RT @Ruimtekoers: Straks om 17:00 is het Tiny house te klein want er komen 6 salsa dansers op 18 vierkante meter hun kunsten vertonen bij de @woonpioniers!

woonpioniers@woonpioniers23 Aug

Porta palace @wohnpoesie in Frankfurt Am main https://t.co/SKSyBc2V2H