/files/pro/i_0183/amsterdamrooftopslolutionslr.jpg

Amsterdam Rooftop Solutions

Amsterdam Rooftop Solutions verandert via het daklandschap Amsterdam in een metropool van de toekomst: een stad opgewassen tegen klimaatveranderingen waarin inwoners kunnen wonen, werken, leren, recreëren en zorgen.

Op de bijeenkomst 'Werken aan de duurzame stad', van Nederlandwordtanders ism RUIMTEVOLK tijdens de IABR in de Kunsthal op 6 juni 2014, sprak Sacha Stolp over de gouden kansen die op de daken verscholen liggen. Op 25 september is het dak van de Old School Amsterdam het toneel voor het ROOFTOP FESTIVAL.

Het dak op

"Door de toenemende druk op steden - waar in 2025 70% van de wereldbevolking woont - wordt de ruimte in de stad schaarser. Hierdoor lijkt de wens voor meer groen, minder CO2 uitstoot en een effectieve aanpak van wateroverlast in de stad een grote uitdaging. Amsterdam Rooftop Solutions gelooft dat de kansen op het dak liggen en maakt met innovatieve dakprojecten duidelijk wat de verdienkansen zijn voor de eigenaar, gebruiker, wijk en stad. Binnen de dakpilots worden multifunctionele oplossingen toegepast, oftewel de combinatie van groene-, gele- en blauwe oplossingen op het dak. En de potentie is enorm: in Amsterdam alleen al wacht ons maar liefst twaalf vierkante kilometer aan daken.

Intrinsieke motivatie
Gemeente Amsterdam, Waternet en 1 hectare Daknatuur namen het initiatief voor Amsterdam Rooftop Solutions, in opdracht van Freek Ossel (wethouder gemeente Amsterdam). Samenwerkingspartijen zijn
De Gezonde Stad, De Groene Grachten, Gemeente Amsterdam, Old school, Inbo, De Dakdokters, Waternet, Green Business club en Grown Down Town. De kosten en baten voor alle stakeholders in een dak worden gekwantificeerd en toegepast op vijf pilot projecten. Alle partijen zijn intrinsiek gemotiveerd om een bijdrage te leveren aan het project, omdat de behaalde resultaten bijdragen aan hun eigen ambities.

Vernieuwend
Het project is vernieuwend omdat publieke en private partijen samenwerken om zo gezamenlijke doelen te behalen. Hoewel 70% van Amsterdam bestaat uit dak, is er tot nu toe nog maar weinig benut van dit enorme potentieel aan daken. Door het realiseren van een aantal pilots wordt er een impuls gegeven aan vernieuwing in de ruimtelijke sector, omdat wij zo aantonen wat de meerwaarde is om multifunctionele daken aan te leggen. Groene daken met een (blauwe) waterbergingscapaciteit hebben bijvoorbeeld een directe impact op het gebouw (bv. betere isolatie) en leveren ecologische winst op (meer natuur in de stad). Groen in combinatie met zonnepanelen of een airconditioningsunit levert ook nieuwe resultaten. Dit soort vernieuwende aspecten worden toegepast en gemonitord in Amsterdam Rooftop Solutions.

Wij bekijken hoe we bestaande en nieuwe technieken kunnen verbinden om zo tot oplossingen te komen die aansluiten op de behoefte van de dakeigenaar, huurder en de stad. Iedere partner levert een specifieke bijdrage. Centraal staan: kennisdelen, faciliteren, initiëren, inspireren, verbinden, ondernemen, versnellen.

Ambitie
Net als elke organisatie moet de stad zich voorbereiden op de toekomst. Maar in tegenstelling tot kleinere organisaties is Amsterdam een gigantisch geheel, dat bestaat uit verbanden tussen toerisme, milieu, bevolkingsgroei, natuur, energie, klimaat, water en luchtkwaliteit. Draaien aan één knop geeft resultaat. Maar, wat is het effect op al het andere?

Rooftop Solutions gelooft in publieke- en private kansen van het dak en heeft de ambitie om het daklandschap van Amsterdam te benutten om zo de stad voor te bereiden op klimaatverandering, het leefklimaat te verbeteren, en de stad te vergroen(t)en. Dit doen wij door te werken vanuit verschillende expertises. Met bedrijfsleven, non profit, overheid, beleidsmakers, initiatiefnemers uit de stad, doeners en denkers willen wij onze resultaten behalen."

Foto: Amsterdam, metropool van de toekomst. Beeld Alice Wielinga

duurzame stad

sachastolp.jpg

Sacha Stolp

Sacha Stolp (Amsterdam, 1972) werkt voor de gemeente Amsterdam en is initiatiefnemer van de Braakliggende terreinenkaart BLT 020, initiator van Zuidas Duurzaamheidsjaarverslag, mede-initiatiefnemer en projectmanager Polderdak, initiator en programmamanager Versnelling Geel, Blauw Groene daken Amsterdam en projectmanager Amsterdam Rooftop Solutions. Daarnaast richtte ze netwerk Ondertussen en manifest Leegtevol op, is ze projectmanager Water in Green Business Club Zuidas en mede-ontwikkelaar van coachingmethode Vinci-vorming. Ze groeide op in de Hollandse Polder, is moeder van Anouk en Robin en studeerde Economie en transitiemanagement.

project

Amsterdam Rooftop Solutions

website

http://www.iba.amsterdam.nl

social media

Sacha Stolp op twitter

Sacha_in_Adam@Sacha_in_Adam16 Oct

RT @HeadUNDRR: I look forward to soon meeting Germany's human rights commissioner @BaerbelKofler who is such a strong supporter of… https://t.co/wYkDtfGtIe

Sacha_in_Adam@Sacha_in_Adam29 Sep

RT @Japked: Vergaderen is voor managers. Niet voor mensen die hun werk af moeten krijgen. https://t.co/n8bw6YPY5v https://t.co/alnH7IWar1

Sacha_in_Adam@Sacha_in_Adam30 Jul

???? @jvoeten1 Gijsbert Cirkel Rob Alberts #making lovable cities. https://t.co/dTTISJROON

Sacha_in_Adam@Sacha_in_Adam26 Jul

RT @gmvandentop: Vandaag bezocht ons gezin de #jungfraujoch ????????met unieke vergezichten over gletschers en ‘eeuwige sneeuw’ Sinds mijn… https://t.co/DSECbKhUvQ