24 Oct. 16

Prototypes, prijsvragen en meer

De herfst is weer volop losgebarsten en de Dutch Design Week is in volle gang. Daar is onder meer de expositie 'A Home away from Home' te zien en organiseren Platform Opnieuw Thuis en het COA ism de Rijksbouwmeester het evenement 'Van prototype naar praktijk'. Op 29 oktober worden de Dutch Design Awards uitgereikt, onder de genomineerden zijn twee netwerkleden van Nederlandwordtanders.

Op 1 november organiseert Rijksbouwmeester Floris Alkemade een congres op de Pier van Scheveningen over maatschappelijke veranderingen en sturing in het ruimtelijk domein. Nederlandwordtanders is ondertussen druk bezig met plannen voor de toekomst, daarover een volgende keer meer.

Tot ziens!

Team Nederlandwordtanders
Carolien Ligtenberg/bureau ZWIRT, Rutger Oolbekkink/Inbo, Else Wissink/Else.com in samenwerking met Marcel van Heck en Nicoline Kok/Atelier Rijksbouwmeester en Maurits de Bruijn


Online versie14 Jul. 16

Zomer 2016

Genoeg te doen deze zomer! Onlangs zijn de zes prijswinnaars van de ontwerpersprijsvraag 'a Home away from Home' bekendgemaakt, is er een magazine uitgebracht, een pop-up tentoonstelling ingericht en een nieuwe website gelanceerd waarop alle inzendingen terug te zien zijn. Nederlandwordtanders heeft de ontwerpersprijsvraag -een initiatief van COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester- gehost. Tijdens de IABR organiseerde Nederlandwordtanders een bijeenkomst over de Next Spreadsheet, het verslag is na te lezen op onze website. Na de zomer volgen nieuwe initiatieven.

Een fijne zomer gewenst en tot ziens!

Team Nederlandwordtanders
Carolien Ligtenberg/bureau ZWIRT, Rutger Oolbekkink/Inbo, Else Wissink/Else.com in samenwerking met Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok/Atelier Rijksbouwmeester en Maurits de Bruijn


Online versie27 May. 16

Innovatieve ideeën - COA en IABR

De afgelopen maanden heeft Nederlandwordtanders de ontwerpersprijsvraag 'a Home away from Home' gehost – een initiatief van COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester. Op 29 juni worden de winnaars bekendgemaakt. Voor de IABR-2016 heeft Nederlandwordtanders in samenwerking met met Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Doepelstrijkers gewerkt aan ‘Utopia as an Option. Indexing social affairs for the next economy'. Deze inzending verwijst naar het belang van het utopisch denken en het verlangen naar sociale meerwaarde, met het leegstaande gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag als uitgangspunt. Op 9 juni organiseren wij een kleine bijeenkomst op locatie, waarbij een beperkt aantal gasten aanwezig kan zijn.

Lees hieronder meer over 'a Home away from Home', de genomineerden en internationale ontwikkelingen, 'Utopia as an option' en de bijeenkomst 'De Spreadsheet in de NEXT ECONOMY' op de IABR.

Tot ziens!

Team Nederlandwordtanders
Carolien Ligtenberg/bureau ZWIRT, Rutger Oolbekkink/Inbo, Else Wissink/Else.com in samenwerking met Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok/Atelier Rijksbouwmeester en Maurits de Bruijn


Online versie10 Dec. 15

Terugblik Live#6 en resultaten Learning from Lowlands

Meerwaarden! Dat was de titel van onze zesde Live bijeenkomst, afgelopen dinsdag 8 december op de TU Delft. Het was wederom een inspirerende avond, met bevlogen sprekers, een interessant mini-college over de 'Nieuwe Spreadsheet', de presentatie van onze publicatie 'Learning from Lowlands' en een prikkelend slotwoord van de nieuwe Rijksbouwmeester Floris Alkemade. Hij bedankte de aanwezigen voor hun durf de idealistische kant op te gaan en deelde een vooruitblik op onze bijdrage aan de IABR.

Het verslag en alle gefilmde pitches zijn te bekijken in het dossier meerwaarden en meer over Learning from Lowlands is te vinden in het dossier Learning from Lowlands.

Hieronder een greep uit de nieuwe aanwas op de site.

Tot ziens!

Team Nederlandwordtanders/Carolien Ligtenberg, Rutger Oolbekkink, Else Wissink, Guido Wallagh ism Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok
Live #6 met dank aan: alle gastsprekers, gasten, Maurits de Bruijn, Judith Quax, Marco Bakker, DPI Animationhouse, Bis, Stylos en de TU Delft


Online versie24 Jun. 15

Terugblik Live#5

De New World Campus in Den Haag was op 18 juni het toneel voor de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #5. Het was wederom een zinnenprikkelende avond, de zaal werd onder meer getrakteerd op vijftien bevlogen pitches, Haagse Hapjes en er ontstonden opnieuw inspirerende ontmoetingen.

Curatoren Duzan Doepel /Doepel Strijkers architecten, Marco Vermeulen /Studio Marco Vermeulen, Jeroen Atteveld /Young Innovator '14 en Ellen van Acht /KUUB introduceerden hun mogelijkmakers van het circulaire bouwen en biobased bouwen, de energietransitie en sociale innovatie, waaronder Hans Pepers /zorgorganisatie Siza, Jan-Nico Appelman /Provincie Flevoland, Chris Roorda /DRIFT, Vincent Kuypers /theGrounds Schiphol, Jannis van Zanten /AEB Amsterdam en Stichting Warmtenet, Rienke Groot /secretaris College van Rijksadviseurs en Marcel Tankink /KAW. Curator Carolien Schippers/COA, Jurrian Knijtijzer /Finch Buildings en Jeroen Steenvoorden /Studio Prototype gingen dieper in op de huisvesting van vluchtelingen als opgave voor ontwerpers. Erik Pasveer /hoofd Stedenbouw en Planologie Gemeente Den Haag opende de bijeenkomst en Bas Vereecken /hoofd Atelier Rijksbouwmeester hield het slotwoord. Het verslag en alle gefilmde pitches zijn te bekijken in het dossier mogelijkmakers.

Hieronder een greep uit de nieuwe aanwas op de site. De volgende bijeenkomst is op 8 oktober.

Tot ziens!

Team Nederlandwordtanders /Carolien Ligtenberg, Rutger Oolbekkink, Else Serindou-Wissink, Guido Wallagh ism Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok
Live #5 met dank aan: de curatoren, gastsprekers en gasten, Maurits de Bruijn, Judith Quax, Eva Slier, Joeri de Visser, DPI Animationhouse, GIT, Haagse Hapjes en de New World Campus


Online versie20 Mar. 15

Mogelijkmakers Durft u het aan?

Wat is de nieuwe bouwcultuur en wie maakt het mogelijk? Dat waren de vragen op het afscheidssymposium van Rijksbouwmeester Frits van Dongen. Nederlandwordtanders/Live#4 Mogelijkmakers was onderdeel van het programma.

Nederlandwordtanders video

De bijdragen van de pitchers Elies Koot (Kondor Wessels Vastgoed), Menno Kooistra (Menno Kooistra Architects), Roel Bol (Ministerie van Economische Zaken), Daan Bruggink (ORGA architect), Floris Alkemade (FAA en FAA/XDGA), Erwin Dacier (provincie Noord Brabant), Liesbeth Jansen (Marineterrein), Annius Hoornstra (OGA Amsterdam) en David Mulder (XML) zijn gefilmd en terug te kijken in het dossier Mogelijkmakers. Hieronder een greep uit de nieuwe aanwas op de site. Op 18 juni staat de volgende Live bijeenkomst op het programma.

Tot ziens!
Team Nederlandwordtanders (Carolien Ligtenberg, Rutger Oolbekkink, Else Serindou-Wissink, Guido Wallagh ism Marcel van Heck, Gijs Frieling, Nicoline Kok en Maurits de Bruijn), met dank aan voormalig Rijksbouwmeester Frits van Dongen


Online versie04 Nov. 14

Terugblik NU

Het leegstaande atrium in het voormalige gebouw van het ministerie van EZ aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag was op 30 oktober voor de laatste keer het toneel voor een Live bijeenkomst: Nederlandwordtanders/Live #3 NU. Het was wederom een zinnenprikkelende avond, de volle zaal werd onder meer getrakteerd op vijftien bevlogen pitches en er ontstonden opnieuw inspirerende ontmoetingen.

Namens Team Nederlandwordtanders opende Carolien Ligtenberg de avond en introduceerde zij het denkraam van Nederlandwordtanders. De bijdragen van de gastsprekers; curatoren Yvonne Franquinet (ARCAM), Sander Groet (A'DAM Toren), Henk Ovink (Rebuild by Design), Bart Parmet (Deltacommissie) en Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer) en sprekers Saskia Beer (Glamourmanifest), Matthijs Bouw (One Architecture), Steven Delva (DELVA Landscape Architects), Ewald Engelen (De Groene Amsterdammer), Gepke Heun (H+N+S), Stijn Koole (Bosch Slabbers), Kristian Koreman (ZUS), Jolijn Valk (Urban Echoes) en Wouter Valkenier (Studio Valkenier) zijn gefilmd en te bekijken in het dossier NU. Ook werd er deze avond een bijzondere bijlage van De Groene Amsterdammer gepresenteerd, geheel gewijd aan Nederlandwordtanders.

Hieronder een greep uit de nieuwe aanwas op de site.
Tot ziens!

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en Team Nederlandwordtanders (Carolien Ligtenberg, Rutger Oolbekkink, Else Serindou-Wissink, Guido Wallagh ism Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok)
Live #3 met dank aan: de curatoren, gastsprekers en gasten, Maurits de Bruijn, Merllijn Michon, DPI Animationhouse, GIT, Joost Nieuwenburg en kompanen


Online versie16 Sep. 14

Terugblik Nationaal

Het leegstaande atrium in het voormalige gebouw van het ministerie van EZ aan de Bezuidenhoutseweg in Den Haag was op 11 september het toneel voor de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #2 Nationaal. Een zinnenprikkelende avond, met onder meer vijftien pitches van vijf minuten, bevlogen sprekers, een enthousiast publiek, mini-expo, live-cooking en inspirerende ontmoetingen.

Rijksadviseur voor Landschap en Water Eric Luiten opende de avond met een bijdrage over de achtergronden, context en perspectief van Nederlandwordtanders. Namens Team Nederlandwordtanders introduceerde Carolien Ligtenberg het denkraam van Nederlandwordtanders en vatte de avond samen als een ontwikkeling van experiment naar cultuur. De bijdragen van de gastsprekers; curator Maarten Claassen, Fascal Hukker, Eva Gladek, curator Annemieke Roobeek, Elies Koot, Lara van Druten, curator Eline Strijkers, Nico Tillie, Timo de Rijk, curator Petra Rutten, Robert Winkel, Hedwig Heinsman, curator Ine Gevers, Melanie Bonajo en Martijn Engelbregt, zijn gefilmd en te bekijken in het dossier Nationaal, vergezeld van onder meer interviews en projectbeschrijvingen. Hieronder een greep uit de nieuwe aanwas op de site.

De volgende bijeenkomst, Nederlandwordtanders/Live #3 NU, wordt gehouden op 30 oktober.

Graag tot ziens!

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en Team Nederlandwordtanders (Carolien Ligtenberg, Rutger Oolbekkink, Else Serindou-Wissink, Guido Wallagh ism Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok)
Met dank aan: de curatoren, gastsprekers en gasten, Eric Luiten, Maurits de Bruijn, Merllijn Michon, DPI Animationhouse, GIT, Joost Nieuwenburg en kompanen


Online versie12 Jun. 14

Praktijkvoorbeelden uit de duurzame stad

Een zinderende zomer, omlijst door inspirerende bijeenkomsten. Op 6 juni presenteerde Nederlandwordtanders in samenwerking met RUIMTEVOLK tijdens de IABR in de Kunsthal ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten.’ Diverse pitches zijn gefilmd en te bekijken in het dossier duurzame stad.

Na de zomer organiseren wij Nederlandwordtanders/Live #2: op 11 september plaatst Nederlandwordtanders de nieuwe bouwcultuur in een nationale context, presenteren vijf nieuwe curatoren hun visie en stellen zij tien nieuwe praktijkvoorbeelden voor.

Wij wensen iedereen alvast een mooie zomer toe!

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en Team Nederlandwordtanders (Carolien Ligtenberg, Rutger Oolbekkink, Else Serindou-Wissink, Guido Wallagh ism Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok)


Online versie28 May. 14

Werken aan de duurzame stad

Op 6 juni presenteert Nederlandwordtanders in samenwerking met RUIMTEVOLK ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten.’

De bijeenkomst wordt gehouden in het kader van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam (IABR) en vindt plaats in de Kunsthal in Rotterdam, van 13.00 uur tot 16.00 uur. Op het programma staan onder meer een keynote door Roelof Kruize (algemeen directeur Waternet), pitches van drie wethouders, zes innovatieve projecten op gebied van water, energie en slim samenwerken en een debat. Het hele programma en een aanmeldlink staan op de website.

Het belooft een inspirerende bijeenkomst te worden. Wij kijken uit naar jullie komst!

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en Team Nederlandwordtanders (Carolien Ligtenberg, Rutger Oolbekkink, Else Serindou-Wissink, Guido Wallagh ism Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok)


Online versie14 Apr. 14

Internationale terugblik

Het voormalige gebouw van het ministerie van EZ aan de Bezoudenhoutseweg in Den Haag was vorige week het toneel voor de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #1 Internationaal. Met vijftien pitches van vijf minuten, bevlogen sprekers, een enthousiast publiek en daadkrachtige ontmoetingen leefde het leegstaande atrium deze avond weer even helemaal op.

De bijdragen van de gastsprekers (curator Robert Broesi, Reimar von Meding, Geert Reitsma, curator Rogier van den Berg, Dirk Peters, Boris Hocks, curator Bart Goldhoorn, Erikjan Vermeulen, Tjeerd Haccou, curator Marco Bevolo, Samir Bantal, Ronald Lenz & Daniela Krautsack, curator Kai van Hasselt, Ekim Tan en Tom Bade) en de introductie en afsluiting van Carolien Ligtenberg zijn gefilmd en te bekijken in het dossier Internationaal, vergezeld van onder meer interviews en projectbeschrijvingen. Hieronder een greep uit de nieuwe aanwas op de site.

Volgende bijeenkomsten:
6 juni: Werken aan de duurzame stad (Nederlandwordtanders ism RUIMTEVOLK)
4 september: Nederlandwordtanders/Live #2 Nationaal
30 oktober: Nederlandwordtanders/Live #3 Regionaal/Lokaal

Graag tot ziens!

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en Team Nederlandwordtanders (Carolien Ligtenberg, Rutger Oolbekkink, Else Serindou-Wissink, Guido Wallagh ism Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok)


Online versie12 Feb. 14

Op volle kracht vooruit!

Nederlandwordtanders gaat in 2014 weer met volle kracht vooruit!

Op de website zullen het komende jaar wederom regelmatig nieuwe professionals met nieuwe projecten verschijnen. Maar er is meer...
Met deze professionals zullen wij, aan de hand van hun persoonlijke ervaringen, het komend jaar gaan formuleren wat de condities van de nieuwe bouwcultuur zijn. Ook doen curatoren hun intrede, die de scoop van Nederlandwordtanders verbreden en op hun beurt weer nieuwe professionals en projecten aandragen.

In de bijeenkomstenreeks Nederlandwordtanders Live (april, juni en oktober) wordt met een breed publiek internationaal, nationaal en lokaal de verdieping opgezocht. Later dit jaar zullen wij de ervaringen uit Nederlandwordtanders ook gericht delen met onder meer de nieuwe gemeentebesturen en andere opdrachtgevers.

Wij kijken uit naar een inspirerend jaar, vol uitbreiding, verdieping en concretisering, zowel on- als offline. Doet u mee?

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en Team Nederlandwordtanders (Carolien Ligtenberg, Rutger Oolbekkink, Else Serindou-Wissink, Guido Wallagh ism Marcel van Heck, Gijs Frieling en Nicoline Kok)


Online versie07 Nov. 13

Op naar een andere bouwcultuur!

Nederlandwordtanderswordtanders was volop in het nieuws de afgelopen tijd. In onder meer Nieuwsuur en het Financieel Dagblad sprak rijksbouwmeester Frits van Dongen over de benodigde rigoureus andere bouwcultuur in Nederland. En hoe Nederlandwordtanders de verandering stimuleert, met bevlogen vernieuwers en concrete praktijkvoorbeelden.

Hieronder een greep uit de nieuwe aanwas, blogs en bijeenkomsten. Laat u inspireren, en houd ons op de hoogte van alles dat niet mag ontbreken. Wij zijn bereikbaar via info@nederlandwordtanders.nl

Team Nederlandwordtanders
twitter @NLwordtanders


Online versie17 Sep. 13

Inspirerende herfst

Buiten begint het guur te worden, maar een scala aan nieuwe projecten en inspirerende initiatieven blijven ons vuurtje van binnen opstoken. Vandaag niet alleen de langverwachte eerste troonrede van onze nieuwe koning, maar ook de nieuwe Nederlandwordtanders-nieuwsbrief. Hierin bijzondere aandacht voor twee actuele thema's.

Met de herfst voor de deur dompelde Nederlandwordtanders zich onder in het thema herbestemming. Herbestemmen moet, willen we niet alleen de leegstand bestrijden, maar ook onze culturele en maatschappelijke waarden behouden en onze grondstoffen koesteren. Dat klinkt logisch, maar in de praktijk blijken de struikelblokken groot. Een vaak gehoorde aanklacht is dat herbestemmen veel te duur zou zijn. Maar, zijn er dan geen alternatieve financieringsvormen te bedenken om herbestemming toch mogelijk te maken? En kunnen we niet teruggaan naar de basis, en ook 'tweedehands' grondstoffen een nieuw leven geven?

De voorbeelden van anders denken en doen zijn er al. Op onze website hebben wij weer een aantal nieuwe initiatieven toegevoegd. Kijk rustig rond en laat u inspireren! Het volgende thema is verdienmodellen. Heeft u ook praktijkvoorbeelden die niet mogen ontbreken? Laat het ons weten via info@nederlandwordtanders.nl

Een inspirerende herfst!

Team Nederlandwordtanders


Online versie17 Jul. 13

Zomer

Nederlandwordtanders.nl is een platform voor innovatieve professionals en vernieuwende projecten op ruimtelijk gebied. De website laat niet alleen inspirerende voorbeeldprojecten zien, maar ook hoe die tot stand zijn gekomen. Via interviews, blogs en projectbeschrijvingen.

Nederlandwordtanders staat voor optimisme, innovatieve ontwerpkracht, ondernemerschap en maatschappelijke betrokkenheid. Nederlandwordtanders is powered by Rijksbouwmeester Frits van Dongen en is een vervolg op het initiatief van voormalig Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol.

In deze eerste mail geven we u een sneak preview van wat u kunt vinden op de website van Nederlandwordtanders. U ontvangt deze mail omdat u eerder betrokken bent geweest bij Nederlandwordtanders of omdat u een contact bent van het Atelier Rijksbouwmeester. Wilt u het niet meer ontvangen, klik dan onder de mail op unsubscribe.

Vanaf 22 juli tot en met 26 augustus hebben we een zomerstop. Daarna komen we terug met nieuwe projecten en personen rondom de thema's herbestemming en nieuwe businessmodellen.

Team Nederlandwordtanders

Volg ons ook op twitter @NLwordtanders


Online versie