• /files/nws/i_0073/EndesaPavilion.jpg
  • /files/nws/i_0073/highlineNY.jpg
  • /files/nws/i_0073/CafedeCeuvelwebsite.jpg
  • /files/nws/i_0073/energiesprong.jpg

Werken aan de duurzame stad

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 19 May '14

Op 6 juni organiseren Nederlandwordtanders en RUIMTEVOLK tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam de bijeenkomst ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten’ in de Kunsthal in Rotterdam, van 13.00 uur tot 16.00 uur. Het programma is nu bekend.

De bijeenkomst is gratis, aanmelden is verplicht en kan via RUIMTEVOLK

Steeds meer gemeenten barsten van de duurzame ambities en meer en meer bedrijven, ontwerpers, bewoners en ondernemers werken op hun eigen manier aan de duurzame stad, door stedelijke stromen als energie, water, voedsel en afval slim te combineren met ruimtelijke opgaven. Maar wat betekenen die ambities en initiatieven voor het stedelijk management van vandaag en morgen? En hoe werk je als gemeente samen met bewoners, ondernemers en andere partners aan het echt verwezenlijken van die ambities? Op 6 juni presenteren een drietal wethouders hun duurzame ambities en laten zij zien hoe groen, energie en slimme samenwerkingsvormen een nieuwe boost kunnen geven aan stedelijke ontwikkeling. Ontwerpers en ondernemers uit het netwerk van Nederlandwordtanders presenteren innovatieve projecten die deze focus illustreren.

Programma 6 juni
13.30 uur Introductie door Nederlandwordtanders en RUIMTEVOLK
13.35 uur De kracht van water - keynote door Roelof Kruize, algemeen directeur Waternet

14.00 uur 3x3 pitches:
Ontwikkelen met groen en blauw
Ambities en praktijk gemeente Almere, door Henk Mulder (wethouder duurzame ruimtelijke ontwikkeling)
Het dak als oplossing - Amsterdam Roof Top Solutions (Sacha Stolp)
Energie-productie-park – Solarpark Bronckhorst (Nico Wissing)

Ontwikkelen met energie
Ambities en praktijk gemeente Leeuwarden, door Isabelle Diks (wethouder duurzame ontwikkeling)
Wonen zonder energierekening - de Stroomversnelling (Jan Willem van der Groep)
Form follows energy – zelfvoorzienend zonne-energie gebouw in Barcelona (Rodrigo Rubio)

Slim samenwerken
Ambities en praktijk gemeente Amersfoort, door Pim van den Berg (wethouder duurzame ruimtelijke ontwikkeling)
Dakpark Rotterdam (Elsbeth Desmet e.a.)
(Ver)bouwen, duurzaamheid en water – De Ceuvel Amsterdam (Sacha Glasl)

15.00 uur Debat: wat is er nodig voor een nieuwe, groene bouwcultuur?
Met Roelof Kruize, wethouders en pitchers

16.00 uur Borrel/bezoek tentoonstelling Internationale Architectuur Biënnale


Praktische informatie en aanmelden
Locatie: Auditorium Kunsthal Rotterdam
Tijd: 13.00 uur-16.00 uur
De bijeenkomst is gratis toegankelijk, aanmelden is verplicht en kan via RUIMTEVOLK
Voor en na de bijeenkomst kunt u de expositie Urban by Nature (IABR) bezichtigen, kaartjes voor de tentoonstelling worden verkocht aan de kassa van de Kunsthal tegen het reguliere tarief.

Het College van Rijksadviseurs organiseert in het kader van de IABR het symposium 'De diversiteit van de leegstand', op 24 juni van 9.00 tot 13.00 uur in de Kunsthal.

duurzame stad

diversiteitvanleegstand.jpg

Diversiteit van leegstand

Rotterdam12 May '14

In het kader van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) organiseert het College van Rijksadviseurs het symposium 'De diversiteit van de leegstand', op 24 juni van 9.00 tot 13.00 uur in de Kunsthal in Rotterdam.

meer...

vogelvluchtinternationaal.jpg

Inspirerende eerste Live bijeenkomst

Den Haag11 Apr '14

Vijftien pitches van vijf minuten, bevlogen sprekers, een enthousiast publiek en daadkrachtige ontmoetingen. De bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live Internationaal, gehouden op 10 april in Den Haag, was een groot succes.

meer...

IABR1.jpg

Bijeenkomst RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders IABR

Rotterdam03 Apr '14

RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders presenteren op vrijdagmiddag 6 juni gezamenlijk de bijeenkomst ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten’ in de Rotterdamse Kunsthal.

meer...

oh_darling.png

Nederlandwordtanders Internationaal

Den Haag05 Mar '14

Tijdens de bijeenkomstenreeks Nederlandwordtanders/Live willen wij de vernieuwers uit het netwerk van Nederlandwordtanders graag in verbinding brengen met sleutelfiguren die verandering daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Op 10 april geven wij de aftrap in Den Haag, met het thema Internationaal.

meer...

brinckhorstbijeenkomst.jpg

Van grijs naar blauw

Den Haag20 Feb '14

Hoe kun je een bedrijventerrein op een organische manier revitaliseren? Op 18 februari was de kick-off van ‘ReSourceCity Binckhorst’, een initiatief van Mobiel projectbureau OpTrek. Een avond over verrassende verbindingen, onderling vertrouwen, blauwe economie, lokaal bier en meer.

meer...

nwa_Wolbert_van_Dijk_het_Dijkplateau.jpg

Young Innovators

Den Haag14 Feb '14

Acht jonge ontwerpers gaan op uitnodiging van het College van Rijksadviseurs (CRA) aan de slag met grote ruimtelijke opgaven. Hun namen zijn nu bekend: Dik Houben (Living Shell), Jeroen Atteveld (Thermen Westpoort), Claire Oude Aarninkhof en Minke Mulder (Croproad Park), Peter Leeuw (Nieuwe Eetlust), Joppe Veul en Paul van Dijk (Water-ways to climate adaptation) en Wolbert van Dijk (Het Dijkplateau).

meer...

_DSC4282_small.jpg

De techniek blijven verbinden

Den Haag04 Feb '14

Op 14 januari presenteerde het College van Rijksadviseurs zijn jaarprogramma 2014. Op de site van het CRA zijn na afloop vier informatieve filmpjes verschenen, waarin het CRA op locatie terugblikt en vooruitkijkt.

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

Op naar 2014!

23 Dec '13

Het was een inspirerend jaar voor Nederlandwordtanders. Rijksbouwmeester Frits van Dongen zet met dit initiatief dan ook graag een vervolgstap in 2014. Dat betekent uitbreiding, verdieping en concretisering, zowel on- als offline.

meer...

1hadaknatuur_foto_Richard_Mouw_liggend.jpg

Natuurprijs 2013: ideeën voor een gezonde omgeving

12 Dec '13

De Natuurprijs 2013 - georganiseerd door het Nationaal Groenfonds – had dit jaar als thema ‘Op je gezondheid’. Onder de genomineerden waren een aantal interessante initiatieven op het ruimtelijke vlak.

meer...

scholenbouwwaaier_1.jpg

Kwaliteitskader en mobiele Scholenbouwwaaier

12 Dec '13

Er zijn weer volop ontwikkelingen aan het Scholenbouwwaaier-front. Een landelijk kwaliteitskader voor onderwijsgebouwen is in de maak en er is inmiddels ook een Scholenbouwwaaier-app gelanceerd.

meer...