• /files/nws/i_0086/voortbouwen.jpg
  • /files/nws/i_0086/websitecitizenMfactoryConcreteartikelNed.jpg
  • /files/nws/i_0086/websiteEndesapaviljoenRodrigoRubioartike.jpg
  • /files/nws/i_0086/website3DmodelartikelNederlandwordtander.jpg
  • /files/nws/i_0086/websiteDeKleineAardeTripleEartikelNederl.jpg
  • /files/nws/i_0086/websiteIthakaEdwinOostmeijerartikelNeder.jpg

Voortbouwen

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 22 Dec '14

Bij de uitreiking van de Gouden Piramide 2014, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, verscheen de publicatie Voortbouwen. Team Nederlandwordtanders schreef een essay over nieuwe kansen in een veranderend veld, dat ook onderaan dit bericht te lezen is.

Prangende vraagstukken op het gebied van onder meer zorg, water, energie, voedsel, mobiliteit, overproductie, afval en grondstoffen dagen ons uit om met bestendige oplossingen te komen. Daarin moeten ruimtelijke, financiële, ecologische en sociale componenten worden verbonden. Dit vergt een andere houding van alle spelers in het ruimtelijk veld en het brengt andere ontwerpen en nieuwe typen opdrachtgeverschap met zich mee.

Vernieuwing van binnenuit
Temidden van alle veranderende omstandigheden en opgaven ziet Nederlandwordtanders mogelijkheden en kansen om de sector van binnenuit te vernieuwen. En dat biedt een nieuw perspectief. In het essay worden de veranderingen in het veld geschetst en de mogelijkheden die daarin liggen, geïllustreerd door vier voorbeelden die ook op deze website te vinden zijn: het genomineerde Ithaka, CitizenM, de kathedraal economie en het Endesa Pavilion.


Publicatie met inspirerende projecten
Volgens de jury van de Gouden Piramide slagen opdrachtgevers ondanks de weinig florerende bouwsector slagen erin om aansprekende en inspirerende projecten tot stand te brengen. Voor de Gouden Piramide 2014 werden niet minder dan 83 inzendingen ontvangen. Naast nieuwbouw vaak herbestemming van bestaande gebouwen. In de publicatie worden de winnaar, de Nieuwe Ooster, en de vier overige genomineerde opdrachtgevers met hun projecten in woord en beeld gepresenteerd, inclusief het oordeel van de jury. In aanvulling hierop komen tien andere inzendingen aan bod die een interessante staalkaart vormen van vernieuwend opdrachtgeverschap. Naast een uitgebreid juryverslag bevat het boek een aantal essays. De publicatie van Nai010 kost € 29,50 en is verkrijgbaar bij de uitgever.

Meer over de Gouden Piramide: www.goudenpiramide.nl

Lees hier het volledige essay van Team Nederlandwordtanders

IJburgTheoBaart.jpg

2015 Jaar van de Ruimte

Amsterdam18 Dec '14

Op 15 januari 2015 gaat ‘Het Jaar van de Ruimte 2015’ van start in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Een groot aantal partijen organiseert gedurende het gehele jaar gezamenlijk een maatschappelijk, politiek en professioneel debat over de ruimtelijke toekomst van Nederland.

meer...

nwalive3sb.jpg

NU online

31 Oct '14

Op 30 oktober bood Nederlandwordtanders in Den Haag opnieuw het podium aan vooraanstaande curatoren en vernieuwende projecten, tijdens Nederlandwordtanders/Live #3 NU. Met een volle zaal en afwisselend programma was het wederom een inspirerende en geslaagde bijeenkomst, de video's en de bijlage van De Groene Amsterdammer (onderaan dit bericht na te lezen) staan nu online.

meer...

ademinademuit.jpg

Nederlandwordtanders NU

Den Haag30 Oct '14

Op 30 oktober aanstaande biedt Nederlandwordtanders in Den Haag opnieuw het podium aan vooraanstaande curatoren en vernieuwende projecten, tijdens Nederlandwordtanders/Live #3 NU.

meer...

live2nederlandwordtanderselies.jpg

Live#2 online

Den Haag12 Sep '14

Wij kijken terug op een inspirerende tweede Live bijeenkomst!
Bevlogen sprekers, een volle zaal en daadkrachtige ontmoetingen. De gefilmde bijdragen van de sprekers zijn terug te vinden in het dossier Nationaal.

meer...

zijmetons.jpg

Tweede Live bijeenkomst

Den Haag11 Sep '14

Op 11 september wordt de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #2 Nationaal gehouden in Den Haag. Inmiddels heeft een groot aantal ruimtelijke vernieuwers en sleutelfiguren uit onder meer de (gemeentelijke) politiek, het opdrachtgeversveld, bouwers, woningcorporaties en het bedrijfsleven zich aangemeld. Het belooft wederom een inspirerende bijeenkomst te worden.

meer...

amsterdamrooftopnwa1.jpg

Kom op 25 september het dak op

Amsterdam20 Aug '14

Op 25 september is het dak van de Old School Amsterdam het toneel voor het ROOFTOP FESTIVAL. Amsterdam Rooftop Solutions, nu een half jaar onderweg, deelt dan graag de eerste resultaten met u tijdens een uitgebreid, interactief programma.

meer...

IABRintroductienederlandwordtandersruimt.jpg

Inspirerende praktijkvoorbeelden

Rotterdam10 Jun '14

Buiten schitterend weer als opmaat naar het Pinksterweekend, binnen luisterde een volle zaal belangstellenden op vrijdagmiddag 6 juni naar het programma van Nederlandwordtanders ism RUIMTEVOLK op de IABR.

meer...

ws3WeekvanhetLegegebouwJohannesvanAssem0.jpg

Week van het Lege Gebouw

De Haag28 May '14

"De Week van het Lege Gebouw bereidt studenten voor op de nieuwe werkpraktijk, door de zoektocht naar nieuwe ideeën en het oprekken van de geest", aldus Rijksbouwmeester Frits van Dongen

meer...

SurfdorpFASTnederlandwordtandersthinkfas.jpg

Op de golven van tijdelijk naar permanent

Scheveningen22 May '14

Voor de echte surfcultuur hoef je niet naar het buitenland. In Scheveningen is surfdorp F.A.S.T. (Free architecture surf terrain) de hotspot voor surfers en skaters. In de komende weken zal er duidelijkheid komen over het nieuwe seizoen van dit tijdelijke initiatief. Is tijdelijk het nieuwe permanent?

meer...

TijdUtrecht.jpg

De stad de toekomst

Utrecht21 May '14

Op zaterdag 24 en zondag 25 mei vormen negen ontmoetingsplekken in Utrecht het festivalterrein van DE STAD DE TOEKOMST.

meer...