• /files/nws/i_0098/14LearningfromLowlandsNederlandwordtande.jpg
  • /files/nws/i_0098/LearningfromLowlandsonderzoeksteamkopie.jpg
  • /files/nws/i_0098/13LearningfromLowlandsNederlandwordtande.jpg
  • /files/nws/i_0098/16LearningfromLowlandsNederlandwordtande.jpg
  • /files/nws/i_0098/5LearningfromLowlandsNederlandwordtander.jpg
  • /files/nws/i_0098/12LearningfromLowlandsNederlandwordtande.jpg
  • /files/nws/i_0098/11LearningfromLowlandsNederlandwordtande.jpg
  • /files/nws/i_0098/6LearningfromLowlandsNederlandwordtander.jpg

Verslag Learning from Lowlands #1

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 25 Aug '15

Gewapend met een fotocamera en aantekenboekje dompelde Nederlandwordtanders zich op 22 augustus samen met een team van ruimtelijke professionals en TU studenten onder in de tijdelijke stad Lowlands, als start van het onderzoek ‘Learning from Lowlands’. Hoe kunnen ruimtelijke professionals leren van de tijdelijke, lichte, experimentele vorm van stedenbouw op Lowlands en hoe kunnen wij dat overbrengen naar een breder publiek?

Tijdelijkheid, energie, afval, infrastructuur, geld, veiligheid, wonen, circulaire stromen van de stad. Lowlands is net een gewone stad, waar alle ruimtelijke vraagstukken van nu zich in gecondenseerde vorm afspelen. Tijdens dit ‘lifestyle festival met duurzaam karakter’ wordt op allerlei vlakken geëxperimenteerd. Het tijdelijke karakter zorgt voor andere organisatie-en verschijningsvormen. In het verlengde van de zoektocht naar innovatieve ruimtelijke ontwikkelingen initieerde Nederlandwordtanders het project ‘Learning from Lowlands’, dat tot stand komt door een samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester, TU Delft en Jaar van de Ruimte. Door tijdens het festival de verschillende mechanismen te observeren, onderzoeken en vast te leggen in aantekeningen, schetsen en foto’s, werd - naar analogie van
het boek Learning from Las Vegas van Venturi cs uit 1972 – een eerste aanzet gedaan wat ruimtelijke professionals kunnen leren van deze tijdelijke stad.

Observaties op het festivalterrein
Nederlandwordtanders koppelde op 22 augustus een enthousiaste groep van twaalf ruimtelijke professionals, waaronder een socioloog, journalist, architect, productontwikkelaar, planeconoom, afvalexpert, waterexpert, stedenbouwkundige, grafisch ontwerper en data-analist, aan tien gemotiveerde studenten van Architecture and Engineering van de TU Delft. Daarmee ontstond een inspirerende dynamiek. In tweetallen gingen de professionals en studenten op pad om onderzoek te doen naar structuren en mechanismen van de tijdelijke stad. Op het festivalterrein, backstage en de veel informeler georganiseerde camping werd gekeken naar de verschillende fenomenen. Bevlogen discussieerden de deelnemers over de toepassing naar actuele stedelijke vraagstukken. Daarbij wordt breder gekeken dan alleen het Lowlands festival zelf, want kritische geluiden waren er ook. Zoals Initiatiefnemer Eric van Eerdenburg in een voorgesprek met Nederlandwordtanders al aangaf, zijn het veelal regelgeving en financiële aspecten die de ambities van het verduurzamen van het festival in de weg staan. En ook daarvan kunnen we leren.

Resulaten Learning from Lowlands
De inzichten, observaties en ideeën van de deelnemers worden samen met studenten van de TU 
Delft uitgewerkt tot herhaalbare prototypes voor stedelijke ontwikkeling. In een workshop in september gaat het onderzoeksteam met de opbrengsten van het veldonderzoek aan de slag om de inzichten te vertalen naar kansrijke prototypes die ook op andere plekken in Nederland toepasbaar zijn. Tijdens Live #6 in november volgt meer nieuws over Learning from Lowlands en later dit jaar zullen in samenwerking met het Jaar van de Ruimte de resultaten van Learning from Lowlands worden gepubliceerd.

Learning from Lowlands is een initiatief van Nederlandwordtanders en komt tot stand door een samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester, TU Delft en Jaar van de Ruimte. De deelnemers op Lowlands: Anne van Strien (Anne van Strien), Frans Soeterbroek (De Ruimtemaker), Imke van Leuken (Atelier Rijksbouwmeester), Irene Poortinga (Amsterdam Rainproof), Jolijn Valk (Urban Echoes), Judith Bos (Bosq), Liesbeth Jansen (Linkeroever), Martine Zoeteman (STADvogels), Maurits de Bruijn (Maurits de Bruijn), Rick Meijer (Bureau Rekenruimte), Ronnie Weessies (Architectenweb) en Siemen Cox (RotterZwam) in samenwerking met TU studenten Florian Beukeboom, Timo Broersen, Eric Geboers, Koenraad Fischer, Nadia Remmerswaal, Lavinia Spruit, George Taminiau, Polle Taminiau, Stefanie Tseggai en Frederick Ulijn, onder begeleiding van Thijs Asselbergs en Tjalling Homans.

Learning from Lowlands

LearningfromLowlandsniews.jpg

Start Learning From Lowlands

Biddinghuizen21 Aug '15

Een festival met 48.000 bezoekers als tijdelijke stad. Op zaterdag 22 augustus is Lowlands ons onderzoeksterrein en dompelt Nederlandwordtanders zich samen met een team van ruimtelijke professionals en TU studenten onder in deze tijdelijke stad, als start van ons onderzoek ‘Learning from Lowlands’.

meer...

LL1413BartHeemskerkHQkopie.jpg

Nederlandwordtanders deze zomer

31 Jul '15

Genoeg te doen deze zomer! Onze videokamer staat vol nieuwe films en in augustus gaan wij met een onderzoeksteam naar Lowlands.

meer...

lowlands2014.jpg

Learning from Lowlands

09 Jul '15

Tijdelijkheid, energie, afval, infrastructuur, geld, veiligheid, wonen, circulaire stromen van de stad. Lowlands is net een gewone stad, waar alle ruimtelijke vraagstukken van nu zich in gecondenseerde vorm afspelen. Tijdens dit ‘lifestyle festival met duurzaam karakter’ wordt er volop geëxperimenteerd met water, afval, energie, veiligheid, geld en tijdelijke bouwwerken. Bekende ruimtelijke fenomenen krijgen hier een andere organisatie- en verschijningsvorm. Nederlandwordtanders vraagt zich af hoe ruimtelijke professionals kunnen leren van deze tijdelijke, lichte en experimentele vorm van stedenbouw en organiseert Learning from Lowlands tijdens het Lowlands Festival op 21-23 augustus.

meer...

NLwordtanders5JudithQuax01.jpg

Verslag Live #5

Den Haag24 Jun '15

Circulair bouwen, energietransitie, sociale innovatie, technologische vernieuwing: ontwerpers leveren een belangrijke bijdrage aan de grote maatschappelijke opgaven van dit moment. Maar, wie zijn daarvan de mogelijkmakers? En kunnen ruimtelijke vernieuwers ook een bijdrage leveren aan het huisvesten van vluchtelingen? Daar ging het onder meer over tijdens Nederlandwordtanders Live #5 ‘Mogelijkmakers van ruimtelijke vernieuwing’. Het was een inspirerende avond op 18 juni in de New World Campus in Den Haag, met bevlogen mensen, prikkelende pitches van vijf minuten en alle ruimte voor ontmoeting op een bijzondere locatie. Lees hieronder het verslag. Alle pitches zijn gefilmd en te bekijken in het dossier mogelijkmakers of in onze videokamer.

meer...

bettershelterikea.jpg

Live #5 Mogelijkmakers van ruimtelijke vernieuwing

Den Haag26 May '15

Circulair bouwen, energietransitie, sociale innovatie, technologische vernieuwing: ontwerpers leveren een belangrijke bijdrage aan de grote maatschappelijke opgaven van dit moment. Maar, wie zijn hun mogelijkmakers? Daar gaat het onder meer over tijdens de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #5.

meer...

DakparkNederlandwordtanders3th.png

Call for projects IABR 2016

28 Apr '15

De stad heeft de toekomst. Hier woont de meerderheid van de wereldbevolking en kunnen we creatief het hoofd bieden aan de grote, wereldwijde opgaven als klimaatverandering, ongelijkheid, isolement, uitputting van grondstoffen en hardnekkige werkloosheid. IABR–2016 wil het platform zijn voor creatieve coalities van ontwerpers en stakeholders met nieuwe ideeën en verbeeldingen van de stad van de eenentwintigste eeuw, en roept hen op voor 4 juni projecten in te zenden.

meer...

afscheidFritsvanDongennwaMerlijnMichon.jpg

Live #4 Mogelijkmakers

Haarlem18 Mar '15

Dit jaar gaat Nederlandwordtanders op zoek naar de mogelijkmakers van de nieuwe bouwcultuur. Tijdens Live #4, onderdeel van het afscheidssymposium ‘Naar een nieuwe bouwcultuur’ van Rijksbouwmeester Frits van Dongen op 18 maart, illustreerden negen prikkelende pitches over vier praktijkvoorbeelden de rol van deze mogelijkmakers.

meer...

makethingshappenbrokencitylab.jpg

Jaar van de mogelijkmakers

Amsterdam24 Feb '15

In 2015 staat Nederlandwordtanders in het teken van de ‘mogelijkmakers’. Wij gaan dit jaar in onder meer een rondetafelgesprek en een aantal nieuwe Live bijeenkomsten aan de hand van de thema’s wet-en regelgeving, financiering en openbaar bestuur op zoek naar de sleutels van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

meer...

voortbouwen.jpg

Voortbouwen

22 Dec '14

Bij de uitreiking van de Gouden Piramide 2014, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, verscheen de publicatie Voortbouwen. Team Nederlandwordtanders schreef een essay over nieuwe kansen in een veranderend veld, dat ook onderaan dit bericht te lezen is.

meer...

IJburgTheoBaart.jpg

2015 Jaar van de Ruimte

Amsterdam18 Dec '14

Op 15 januari 2015 gaat ‘Het Jaar van de Ruimte 2015’ van start in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Een groot aantal partijen organiseert gedurende het gehele jaar gezamenlijk een maatschappelijk, politiek en professioneel debat over de ruimtelijke toekomst van Nederland.

meer...