• /files/nws/i_0055/Rotterzam_Tropicana.jpg
  • /files/nws/i_0055/Tropicana_revisited_Frank_Hanswijk.jpg

Van zwem- naar zwamparadijs

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 19 Oct '13

Het recente nieuws over de pier van Scheveningen, beeldbepalend maar failliet en geen enkele animo voor de veiling, roept de vraag op naar andere oplossingen...Van de zomer zagen we een bijzondere combinatie van herbestemming en urban farming verrijzen in een ander beeldbepalend en leegstaand complex. Tropicana aan de Rotterdamse Maasboulevard: van zwem- naar zwamparadijs.

Aan de Rotterdamse Maasboulevard stond het voormalige en beeldbepalende zwemparadijs Tropicana jaren leeg. Eerdere plannen voor herontwikkeling ketsten af, maar afgelopen zomer overhandigde eigenaar Lips Capital Group de sleutels aan initiatiefnemers Mark Slegers en Siemen Cox van RotterZwam. In de kelders en kleedkamers is nu een oesterzwamparadijs verrezen.

Tijdelijke huisvesting
Het ooit drukbezochte zwemparadijs sloot in de zomer van 2010 om veiligheidsredenen zijn deuren. Plannen om er een evenementenhal van te maken liepen een jaar later stuk op het faillissement van de exploitant. In de tussentijd raakte het complex steeds verder in verval en wilde eigenaar Lips Capital Group het graag beschikbaar stellen voor tijdelijke huisvesting. 'We onderzoeken of delen van het pand geschikt zijn voor wisselende initiatieven die samen met de Rotterdammers kunnen worden ingevuld'', aldus Lips in het AD van 20 oktober 2012.

Tropicana als stadskas aan de Maas
Toen Siemen Cox op een dag langs het leegstaande zwemparadijs reed dacht hij: “Eigenlijk is Tropicana een grote stadskas, waarom zouden we hier geen stadslandbouw realiseren?" Hij zocht contact met de eigenaar, die enthousiast reageerde. Cox en Siegers kregen de sleutel en konden aan de slag. Hoewel de politie al snel kwam kijken in verband met het vermoeden van het kweken van paddo’s, zijn het gewoon eerlijke, eetbare oesterzwammen die uit de opgehangen zakken met koffiedik en stro groeien. Het koffiedik komt van de lokale horeca. RotterZam verkoopt de paddenstoelen straks aan de horeca en aan consumenten die een groentenabonnement hebben afgesloten, ook organiseren ze workshops en teamuitjes over het kweken van eetbare paddestoelen.

Stadslandbouw in het oude zwembad
In het oude buiten zwembad gaat Picknick een zomerterras exploiteren. Als de initiatieven succesvol worden en goedkeuring krijgen met oog op het bestemmingsplan kan er in de toekomst nog veel meer gebeuren. De mannen achter het initiatief RotterZwam hopen na de onderzoeksfase dat ze goedkeuring krijgen van het bestemmingsplan en mogen blijven om stadslandbouw te realiseren in het oude zwembad. “Naast de kelders willen we ook het oude zwemgedeelte graag in gebruik nemen om andere gewassen te laten groeien, in de vorm van ‘vertical farming’.”

Andersom
Elders verrijzen dan weer zwemparadijzen in leegstaande gebouwen. In Krausnick, 60 kilometer van Berlijn, werd een oude hangar omgetoverd tot een subtropisch zwemparadijs.

Foto Tropicana: Frank Hanswijk

herbestemming

eranoppenheimer_nederland.jpg

Nederlandwordtanders bij aftrap Jaar van de Ruimte

Den Haag14 Oct '13

2015 wordt het Jaar van de Ruimte, georganiseerd door het Ministerie van IenM, Planbureau voor de Leefomgeving en Platform31. Op 11 oktober was de aftrap in De Yp Den Haag. Nederlandwordtanders, als podium voor een nieuwe ruimtelijke praktijk en nieuwe professionals, was er uiteraard bij.

meer...

omslag_de_Flexibele_Stad_uitsnede.jpg

De ontwerper als ontwikkelaar

09 Oct '13

De stagnatie in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland lijkt op het eerste gezicht veroorzaakt door de economische crisis. Maar als je beter kijkt, blijkt dat het gangbare model voor ruimtelijke ontwikkeling zélf al eerder in een crisis verkeerde. Dit is één van de conclusies in het boek ‘De Flexibele Stad, oplossingen voor leegstand en krimp’. In het boek presenteren ontwerpers Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl (temp.architecture) een nieuwe manier van ruimtelijk ontwikkelen.

meer...

FD_FritsvanDongen.jpg

Rijksbouwmeester in het FD

23 Sep '13

In het FD van zaterdag 21 september 2013 verscheen een uitgebreid interview met Frits van Dongen. Een Rijksbouwmeester die streeft naar een rigoureus andere bouwcultuur en daarbij al talrijke goede praktijkvoorbeelden kan laten zien.

meer...

lr_20130919_nieuwsuur.jpg

Nieuwsuur: Op naar een andere bouwcultuur!

Amsterdam20 Sep '13

Volgens Rijksbouwmeester Frits van Dongen is Nederland uitgebouwd. De crisistijd vraagt om een rigoureus andere bouwcultuur. Maar, hoe komen we daar? Nederlandwordtanders toont aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe we anders kunnen gaan denken en handelen. En daarmee begint het pas.

meer...

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...