Van grijs naar blauw

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 20 Feb '14

Hoe kun je een bedrijventerrein op een organische manier revitaliseren? Op 18 februari was de kick-off van ‘ReSourceCity Binckhorst’, een initiatief van Mobiel projectbureau OpTrek. Een avond over verrassende verbindingen, onderling vertrouwen, blauwe economie, lokaal bier en meer.

Bedrijventerrein de Binckhorst in Den Haag is door de gemeente aangewezen als één van de gebieden in Nederland die zich in de komende jaren organisch moeten gaan ontwikkelen. In kleine stappen, met de bestaande gebouwen en mensen. Volgens creatief directeur Sabrina Lindemann van Mobiel projectbureau OpTrek is De Binckhorst een ‘rijk’ gebied met veel losse ‘resources’, maar deze staan tot nu toe teveel los van elkaar om meerwaarde voor het gebied te genereren.

Concrete impuls
Met het initiatief ReSourceCity Binckhorst’ wil OpTrek een concrete impuls geven aan het bedrijventerrein, door de bestaande sociale, culturele, economische en fysieke kwaliteiten op verrassende wijze met elkaar te verbinden. Een aantal ontwerpbureaus deed in opdracht van OpTrek in de afgelopen maanden onderzoek en presenteerden de uitkomsten tijdens de kick-off van ReSourceCity Binckhorst’. OpTrek stelt zich op als de verbinder die de ontwikkeling richting wil geven, voor het gehele gebied en daarbuiten. Voor ‘Hotel Transvaal: verblijf in de tussentijd’ vervulden zij al eerder zo’n verbindende rol.

Restproduct is grondstof
Jan Jongert van Superuse Studios dook in het kader van ReSourceCity Binckhorst in de blauwe economie van De Binckhorst. De blauwe economie is een organische benadering, die de menselijke maat probeert terug te brengen in onze huidige productieketen. Door op lokale schaal innovatief te zijn met restproducten, zou het verbruik van grondstoffen bij productieprocessen zoveel mogelijk moeten worden vermeden. De reststroom van het ene bedrijf kan immers een grondstof voor de ander zijn.

Succesvolle sleutels
Hoe kun je dat aanpakken, ook op andere plekken? Jan Jongert ziet diversiteit en verbinding als de overdraagbare sleutels voor succes. Een veelzijdigheid aan bedrijven, en dus restproducten, is nodig om een restproduct van het ene bedrijf te kunnen laten fungeren als grondstof voor het andere. Daarnaast is het verbinden van bedrijven essentieel. Door te investeren in relaties en het creëren van onderling vertrouwen kun je er volgens Jongert vervolgens voor zorgen dat een verbinding tussen bedrijven ook daadwerkelijk werkt en standhoudt.

Van biergist tot boterham
Superuse Studios probeert de restproducten van bedrijven op een slimme manier met elkaar te verbinden. In De Binckhorst brengen zij een bierbrouwer, cateraar, bakker en paddenstoelenkweker samen. Het restproduct van lokale bierbrouwer Kompaan is biergist en kan bijvoorbeeld door bakker LekkerBrood als grondstof bij de broodproductie worden gebruikt. Dit brood staat dan vervolgens weer bij lokale horeca onderneming De Lunchboxx op de kaart.

Tal van restproducten kunnen op deze manier verrassend met elkaar worden verbonden. Door deuren te openen met de sleutels diversiteit en vertrouwen is ReSourceCity Binckhorst, in samenwerking met vele anderen, hard op weg om het Haagse bedrijventerrein op een organische manier te revitaliseren tot verzamelplek voor creatieve ondernemers, kunstenaars, oude familiebedrijven en multinationals.

Mobiel projectbureau OpTrek is een cultureel laboratorium voor interacties en onderzoek in stedelijke transformatiegebieden. OpTrek werkt sinds 2011 aan coöperatieve gebiedsontwikkeling in de Binckhorst, een binnenstedelijke industrieterrein in Den Haag. ReSourceCity Binckhorst is geïnitieerd door Sabrina Lindemann (OpTrek) en wordt in samenwerking met ontwerpers en experts uit de Binckhorst en elders ontwikkeld. De komende tijd staan er ook een aantal lezingen op het programma. Zo spreekt Emilie Vlieger op zondag 6 april over Bottom Up gebiedsmarketing, van 15.00-16.30 uur in Ateliercomplex De Besturing, Saturnusstraat 91, Den Haag
Voor meer informatie en het volledige programma zie vanaf 1 maart de vernieuwde site: www.optrek.org.
nwa_Wolbert_van_Dijk_het_Dijkplateau.jpg

Young Innovators

Den Haag14 Feb '14

Acht jonge ontwerpers gaan op uitnodiging van het College van Rijksadviseurs (CRA) aan de slag met grote ruimtelijke opgaven. Hun namen zijn nu bekend: Dik Houben (Living Shell), Jeroen Atteveld (Thermen Westpoort), Claire Oude Aarninkhof en Minke Mulder (Croproad Park), Peter Leeuw (Nieuwe Eetlust), Joppe Veul en Paul van Dijk (Water-ways to climate adaptation) en Wolbert van Dijk (Het Dijkplateau).

meer...

_DSC4282_small.jpg

De techniek blijven verbinden

Den Haag04 Feb '14

Op 14 januari presenteerde het College van Rijksadviseurs zijn jaarprogramma 2014. Op de site van het CRA zijn na afloop vier informatieve filmpjes verschenen, waarin het CRA op locatie terugblikt en vooruitkijkt.

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

Op naar 2014!

23 Dec '13

Het was een inspirerend jaar voor Nederlandwordtanders. Rijksbouwmeester Frits van Dongen zet met dit initiatief dan ook graag een vervolgstap in 2014. Dat betekent uitbreiding, verdieping en concretisering, zowel on- als offline.

meer...

1hadaknatuur_foto_Richard_Mouw_liggend.jpg

Natuurprijs 2013: ideeën voor een gezonde omgeving

12 Dec '13

De Natuurprijs 2013 - georganiseerd door het Nationaal Groenfonds – had dit jaar als thema ‘Op je gezondheid’. Onder de genomineerden waren een aantal interessante initiatieven op het ruimtelijke vlak.

meer...

scholenbouwwaaier_1.jpg

Kwaliteitskader en mobiele Scholenbouwwaaier

12 Dec '13

Er zijn weer volop ontwikkelingen aan het Scholenbouwwaaier-front. Een landelijk kwaliteitskader voor onderwijsgebouwen is in de maak en er is inmiddels ook een Scholenbouwwaaier-app gelanceerd.

meer...

Kas_letterlijk_in_stad_kenmerken.jpg

Stad+Kas

09 Dec '13

Vijf Westlandse bedrijven, Arend-Sosef, Nobutec, Priva, Wubben.Chan Architecten en Kenlog, hebben de stichting STAD+KAS opgericht. De stichting stelt zichzelf ten doel om woonwijken in steden te vitaliseren met behulp van technieken, ontwikkelingen en innovaties uit de tuinbouw. Hun visie is gebaseerd op het combineren van stedelijke functies (wonen, werken en leven) met tuinbouwfuncties en technieken.

meer...

Klarendal_Berry_Kessels_4.jpg

Modekwartier Klarendal wint Gouden Piramide

Arnhem02 Dec '13

Woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem won op 30 november met het Modekwartier/100%XL in de Arnhemse wijk Klarendal de Gouden Piramide 2013, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst overhandigde in het Nieuwe Instituut de prijs aan Gerrit Breeman (directeur VHV Arnhem) en Berry Kessels (manager wonen). De thematische aanpak en de koppeling tussen een sociaal probleem en de creatieve sector maken Moderkwartier Klarendal tot een zeer innovatieve gebiedstransformatie.

meer...

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

De Voorsprong: nul op de meter

arnhem28 Nov '13

Huizen zonder energierekening lijken geen fictie meer. Tijdens de bijeenkomst van De Voorsprong - donderdag 21 november in Arnhem – presenteerde een keur aan grote en kleine bouwers of consortia ‘energienotaloze’ woningconcepten. Een bijeenkomst met veel gelijkgestemden, waar het woord 'woonconsumenten' erg vaak viel. Ondanks de grote opgave van de bestaande woningvoorraad, waren er maar weinig concrete renovatietoepassingen. Het merendeel ging over nieuwbouw. Niettemin signaleerden we een aantal interessante ontwikkelingen. Over renovatiewinkels, groene vingers en een revolving fund.

meer...

photo_1.jpg

Expeditie Ruimtevolk

Arnhem26 Nov '13

Op 21 november vond in de Eusebius Kerk in Arnhem de Ruimtevolk Expeditie ‘Nieuw Kapitaal’ plaats. De zoektocht langs vele verschillende interpretaties van dat Nieuwe Kapitaal leverde een inspirerende dag op.

meer...

detroit.jpg

Grootschalige Urban Farms veroveren de wereld

Detroit19 Nov '13

Detroit roept bij de meeste mensen direct beelden op van ruines, leegstaande fabrieken en verlaten woonwijken. Wie had gedacht dat we deze stad binnenkort met groene akkers en bloeiende bomen kunnen gaan associëren? Toch wordt dat werkelijkheid. Op de plek waar voorheen de T-Fords van de lopende band rolden, worden straks kroppen sla en aardappelen geproduceerd. Detroit wordt daarmee ‘World’s Largest Urban Farm’! En ook in ons land krijgt het fenomeen steeds meer voeten in de aarde.

meer...