/files/nws/i_0035/_JolijnValk_vgvisieblog.jpg

Van droom tot daad

jolijn_valk.jpg
Jolijn Valk 10 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de online bijdrage van Jolijn Valk.

Amsterdam Noord is booming. De ‘overkant’ van het IJ is sterk in ontwikkeling en er liggen volop kansen. Geen beter tijdstip dan nu om een iconische oversteek over het water te maken. Een brug als zichtbaar teken van verbinding, vooruitgang en samenwerking. Als nieuwe publieke ruimte boven het water, met ontworpen ruimte voor spontane dingen, waar de verschillen van de stad samenkomen. Een verbinding als platform voor het bestaan en de toekomst van de stad.

Dit project begon als een utopie, maar begint steeds concretere vormen te krijgen. Het is niet meer de vraag of er een brug over het IJ komt, maar wanneer. In tijden van crisis en schaarste komen inventieve oplossingen en ideeën boven drijven. Deze manier van planvorming is dynamisch in tegenstelling tot het huidige statische systeem. We wachten niet af tot er geld is en er plannen zijn van beleidsmakers, maar nemen een initiërende rol. Dromen, mogelijkheden en utopieën creëren. Dat kunnen wij als ruimtelijke ontwerpers doen. En dat kan op kleine schaal, maar ook op hele grote.

Samen met adviseurs, waaronder ARUP, burgers, een medicus en bedrijven, zijn we nu een raadsvoorstel aan het formuleren. Door nauw samen te werken met belanghebbende partijen komen we telkens dichterbij de realisatie. Het gaat uiteindelijk allemaal over vertrouwen, verantwoordelijkheid, maar ook over lol en plezier. In deze crisistijd moet men de conventionele manier van plannen maken loslaten en de meer creatievere organisatievormen omarmen.

Deze organische planvorming vergt bereidheid risico’s te nemen om dromen waar te kunnen maken. Durft u de oversteek aan?

Architect Jolijn Valk vormt samen met vijf anderen het collectief by Bali. In 2008 studeerde ze af aan de Academie van Bouwkunst met ‘De Brug over het IJ’. Een droom die werkelijkheid wordt?

Bekijk het project: Brug over het IJ
Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...