• /files/nws/i_0106/01IABR2016ARBMNederlandwordtandersDoepel.jpg
  • /files/nws/i_0106/02IABR2016ARBMNederlandwordtandersDoepel.jpg
  • /files/nws/i_0106/07IABR2016ARBMNederlandwordtandersDoepel.jpg
  • /files/nws/i_0106/05IABR2016ARBMNederlandwordtandersDoepel.jpg

Utopia as an option-IABR 2016

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 23 Apr '16

Rijksbouwmeester Floris Alkemade toont in samenwerking met Nederlandwordtanders en DoepelStrijkers op de IABR 2016-THE NEXT ECONOMY (23 april-10 juli) ‘Utopia as an Option. Indexing social affairs for the next economy.’ Een inzending die verwijst naar het belang van het utopisch denken en het verlangen naar sociale meerwaarde. In een maquette en bijbehorende digitale toelichting is het structuralistische en nu leegstaande gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag als uitgangspunt genomen en wordt het gekoppeld aan hedendaagse innovatieve initiatieven die binnen Nederlandwordtanders worden opgespoord en gestimuleerd.

Het gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, naast het station Laan van NOI in Den Haag en naar ontwerp van Herman Hertzberger, kent een turbulente geschiedenis. Het bijna 70.000 m2 grote gebouw staat nu te koop en vormt het uitgangspunt voor een maquette die zowel een hommage is aan het utopisch denken van Constant Nieuwenhuys als aan het idealisme dat aan dit gebouw en aan het structuralisme ten grondslag lag. Wellicht het laatste moment dat er in Nederland vanuit een zo'n duidelijk idealistische stroming ontworpen werd. In een bijbehorende app wordt dit verder toegelicht.

Hooggestemde idealen en brute realiteit
De confrontatie tussen hooggestemde idealen en de neerslag in een weerbarstige en brute realiteit wordt in de maquette en digitale uitleg getoond. In een fragiele, ijzeren draadmaquette zijn 100 gekleurde kunsthars-blokken met geprinte beelden uit het verleden en heden opgesteld. In de bijbehorende app www.nextsocialaffairs.nl is een rijkdom aan achtergrondinformatie in teksten, quotes en (bewegend) beeld opgenomen en kan iedereen scrollen door de geschiedenis van de achterliggende idealen en de mogelijke relatie daarvan met inspirerende en innovatieve projecten van nu.

Dan blijkt dat de wonderlijke geschiedenis van het gebouw op onverwachte manier invulling geeft aan een ooit gedroomde vrijheid. Dat terwijl in een bizarre opeenvolging het open bedachte gebouw van Sociale Zaken naar de omgeving toe gesloten moest worden; binnenskamers de verzorgingsstaat een ander gezicht kreeg; RaRa een aanslag pleegde; leegstand kwam, noodopvang van asielzoekers, statushouders. Maar met ook een toekomst waarbij de plint in de onderste verdiepingen zich nu wel kan gaan openen en de betekenis van het gebouw zich weer volledig kan omvormen. Zo blijft het gebouw, mede dankzij zijn structuralistische opzet, als een kameleon op wonderlijke wijze voortdurend van betekenis en kleur veranderen.

De ontwerpwereld kan met ontwerp- en verbeeldingskracht de noodzakelijke maatschappelijke innovatie tonen. Nederlandwordtanders is het platform waar innovatieve ontwerpers, bouwers en ontwikkelaars van nu zich kunnen etaleren. Rijksbouwmeester Floris Alkemade: “Als we van een Next Economy willen spreken, is het aan de ontwerpwereld om daarbij nieuwe utopieën te leveren: nadenken over de toekomst in termen van sociale winst.”

IABR–2016–THE NEXT ECONOMY
De zevende editie van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, is open voor publiek van 23 april tot 10 juli 2016. Openingstijden: di.-vr.: 13.00 - 20.00 uur; za.-zo.: 12.00 - 18.00 uur. Locatie: Fenixloods II, Paul Nijghkade 19, 3072 AN Rotterdam. Meer info: www.iabr.nl

Credits Utopia as an option
Rijksbouwmeester Floris Alkemade in samenwerking met Nederlandwordtanders en DoepelStrijkers:
Team Nederlandwordtanders: Carolien Ligtenberg/bureau ZWIRT, Else Wissink/Else.com in samenwerking met Marcel van Heck, Nicoline Kok, Gijs Frieling/Atelier Rijksbouwmeester
DoepelStrijkers: Eline Strijkers, Duzan Doepel, Riekie Brokking
Interactief ontwerp en ontwikkeling: Maurits de Bruijn
Model: Studio Faber, met speciale dank aan Vincent de Rijk
Verlichting: Solid Lighting/Leo Krol
160118VK0412kopie.jpg

Genomineerden ‘A Home away from Home’ bekend

Den Haag11 Apr '16

Maar liefst 366 inzendingen kwamen er binnen op de ontwerpprijsvraag voor innovatieve oplossingen voor de huisvesting van asielzoekers ‘A Home away from Home’. De jury heeft twaalf visies geselecteerd, die ook geschikt zijn voor onder meer statushouders, starters en studenten.

meer...

ahomeawayfromhome.png

Open oproep A Home away from Home

Den Haag17 Dec '15

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) organiseert in samenwerking met Rijksbouwmeester Floris Alkemade een open oproep voor het ontwerpen van innovatieve huisvestingsoplossingen voor asielzoekers. De nieuwe, flexibele voorraad van tijdelijke wooneenheden is een van de oplossingen om de pieken in de instroom van asielzoekers in de toekomst op een adequate manier op te vangen. Het initiatief moet tegelijkertijd een impuls geven aan de vernieuwing van de huidige markt van flexibele huisvesting.

> open oproep

meer...

23NLwordtandersJQ23.jpg

Terugblik Live#6

Delft09 Dec '15

Meerwaarden! Dat was de titel van onze zesde Live bijeenkomst, afgelopen dinsdag 8 december op de TU Delft. Het was wederom een inspirerende avond, met bevlogen sprekers, een interessant mini-college over de 'Nieuwe Spreadsheet', de presentatie van onze publicatie Learning from Lowlands en een prikkelend slotwoord van de nieuwe Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

meer...

TropicanaNWA.jpg

Live #6 Meerwaarden!

Delft12 Nov '15

Nederlandwordtanders laat tijdens Live#6 op 8 december voorbeelden zien die een alternatief bieden voor het nog steeds dominante financiële rekenmodel voor ruimtelijke ontwikkelingen. Met korte pitches door ontwerpers, ondernemers, onderzoekers en particuliere initiatiefnemers nemen we alvast een voorschot op deze Nieuwe Spreadsheet. En wij presenteren de uitkomsten van ons onderzoek Learning from Lowlands, met pitches en een publicatie.

meer...

learningfromLL12nov.jpg

Lessen uit Lowlands

Delft12 Nov '15

Leren van een tijdelijk en duurzaam festival voor de stedelijke vraagstukken van nu, dat was het doel van Learning from Lowlands. Onlangs werd het onderzoek afgerond en spraken Nederlandwordtanders en Team Lowlands op de TU Delft over hun bevindingen en de uitkomsten met Eric van Eerdenburg/directeur Lowlands en Ronny Hooch Antink/directeur LOC7000.

meer...

6LearningfromLowlandsNederlandwordtander.jpg

Verslag Learning from Lowlands #1

Biddinghuizen25 Aug '15

Gewapend met een fotocamera en aantekenboekje dompelde Nederlandwordtanders zich op 22 augustus samen met een team van ruimtelijke professionals en TU studenten onder in de tijdelijke stad Lowlands, als start van het onderzoek ‘Learning from Lowlands’. Hoe kunnen ruimtelijke professionals leren van de tijdelijke, lichte, experimentele vorm van stedenbouw op Lowlands en hoe kunnen wij dat overbrengen naar een breder publiek?

meer...

LearningfromLowlandsniews.jpg

Start Learning From Lowlands

Biddinghuizen21 Aug '15

Een festival met 48.000 bezoekers als tijdelijke stad. Op zaterdag 22 augustus is Lowlands ons onderzoeksterrein en dompelt Nederlandwordtanders zich samen met een team van ruimtelijke professionals en TU studenten onder in deze tijdelijke stad, als start van ons onderzoek ‘Learning from Lowlands’.

meer...

LL1413BartHeemskerkHQkopie.jpg

Nederlandwordtanders deze zomer

31 Jul '15

Genoeg te doen deze zomer! Onze videokamer staat vol nieuwe films en in augustus gaan wij met een onderzoeksteam naar Lowlands.

meer...

lowlands2014.jpg

Learning from Lowlands

09 Jul '15

Tijdelijkheid, energie, afval, infrastructuur, geld, veiligheid, wonen, circulaire stromen van de stad. Lowlands is net een gewone stad, waar alle ruimtelijke vraagstukken van nu zich in gecondenseerde vorm afspelen. Tijdens dit ‘lifestyle festival met duurzaam karakter’ wordt er volop geëxperimenteerd met water, afval, energie, veiligheid, geld en tijdelijke bouwwerken. Bekende ruimtelijke fenomenen krijgen hier een andere organisatie- en verschijningsvorm. Nederlandwordtanders vraagt zich af hoe ruimtelijke professionals kunnen leren van deze tijdelijke, lichte en experimentele vorm van stedenbouw en organiseert Learning from Lowlands tijdens het Lowlands Festival op 21-23 augustus.

meer...

NLwordtanders5JudithQuax01.jpg

Verslag Live #5

Den Haag24 Jun '15

Circulair bouwen, energietransitie, sociale innovatie, technologische vernieuwing: ontwerpers leveren een belangrijke bijdrage aan de grote maatschappelijke opgaven van dit moment. Maar, wie zijn daarvan de mogelijkmakers? En kunnen ruimtelijke vernieuwers ook een bijdrage leveren aan het huisvesten van vluchtelingen? Daar ging het onder meer over tijdens Nederlandwordtanders Live #5 ‘Mogelijkmakers van ruimtelijke vernieuwing’. Het was een inspirerende avond op 18 juni in de New World Campus in Den Haag, met bevlogen mensen, prikkelende pitches van vijf minuten en alle ruimte voor ontmoeting op een bijzondere locatie. Lees hieronder het verslag. Alle pitches zijn gefilmd en te bekijken in het dossier mogelijkmakers of in onze videokamer.

meer...