/files/nws/i_0037/bijJurgenHoogendoorn_buurtmoestuin_braakliggend_Stedelijke_Vernieuwing_Geuzenveld_kopie.jpg

Tijdelijk is het nieuwe permanent

nwa_jurgen_hoogendoorn.jpg
Jurgen Hoogendoorn 12 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Jurgen Hoogendoorn.

In Amsterdam, waar de grond in eigendom van de gemeenschap (de overheid) is, werd decennia lang gewerkt met een efficiënte ambtelijke planningsmachine. Een apparaat dat, vanuit paradigma’s als groei en schaarste, gewend was te werken met grote en kapitaalkrachtige partijen.

“Dan komt er een ontwikkelmachine op gang, uiterst professioneel, maar wel een die als een Leopardtank de hei op rolt. We kopen alles op, slopen alles, we maken de grond bouwrijp en vervolgens sluiten we met een ontwikkelaar en een corporatie een grote deal.” Wethouder Maarten van Poelgeest (de Volkskrant, 16 februari 2013)

Toen in Amsterdam in 2010 de crisis ruimtelijk doorbrak, nam het aantal braakliggende terreinen sterk toe. Om deze terreinen tijdelijk terug te geven aan de Amsterdamse samenleving, vormden een paar ambtenaren met ruimtelijke professionals en initiatiefnemers uit de samenleving een netwerk. Zij ondernamen samen diverse acties om iets te doen met braakliggende terreinen. Eén daarvan was, gezien de grote behoefte daaraan, het in kaart brengen van al die braakliggende terreinen en deze op het internet te publiceren. Door te klikken op deze online kaart kon men meer informatie krijgen. In tegenstelling tot wat ambtelijk gebruikelijk is, was deze kaart incompleet en waren niet alle gegevens up to date. Via een disclaimer werd opgeroepen verbeteringen aan te geven, waardoor een zelfreparerend proces in gang werd gezet. De kaart is inmiddels een groot succes; al in het eerste jaar leverde het 10.000 unieke bezoekers en 100 kleinschalige en bottom-up initiatieven op.

Inmiddels is duidelijk dat de crisis niet tijdelijk, maar structureler van aard is. De paradigma’s draaien zich om: van schaarste naar overvloed, van top down naar bottom-up, van grootschalig naar kleinschalig, van burgerparticipatie naar overheidsparticipatie. Om maatschappelijke legitimiteit te behouden, zullen (ambtelijke) ruimtelijke professionals zich aan deze nieuwe paradigma’s moeten aanpassen.


Jurgen Hoogendoorn is beleidsadviseur bouwen, wonen en stedelijke ontwikkeling bij de gemeente Amsterdam. Hij zoekt naar perspectieven achter het huidige systeem.

Bekijk hier het project: Braakliggende terreinen

krimp herbestemming natuur tijdelijke openbare ruimte

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...