/files/nws/i_0033/Carolien_Ligtenberg_kleiburg_blog_ws.jpg

Tijd als ontwikkelstrategie

carolien_zw.jpg
Carolien Ligtenberg 08 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Carolien Ligtenberg, met een quote van Elies Koot van Kondor Wessels Vastgoed.

Leegstand is een relatief nieuw fenomeen. Een gebouw dat er staat, maar geen duidelijke functie meer heeft was tot voor kort ondenkbaar. Bouwen betekende vanuit een top-down structuur een plan maken, uitvoeren en ‘in de markt zetten’. De vraag wat te doen met bestaande lege ruimtelijke objecten of structuren gaat voorbij aan deze praktijk.

Het inzetten van de factor tijd kan een vruchtbare herontwikkelstrategie zijn, nog voordat de fysieke transformatie, en de daaraan gekoppelde investering, plaatsvindt. Tijdelijke programmering kan nieuwe gebruikers verleiden, en daarmee de voorloper en vormgever van de permanente invulling worden. Tijdelijk gebruik onderzoekt de potentie, benut die ten volle, brengt dynamiek en maakt het pand weer aantrekkelijk. Met de potentie van het bestaande als meerwaarde. Bovendien ontstaat er zo een sterke binding met de nieuwe gebruikers. Een verbintenis die, zeker in deze tijd, duurzamer is dan een anoniem getekend huurcontract.

Bureau M.E.S.T. heeft dit laten zien in Kleiburg, de laatste originele en ongerenoveerde honingraatflat in de Bijlmer. Consortium DeFlat wil de vijfhonderd leegstaande woningen gefaseerd ontwikkelen. Als kluswoningen, die zowel horizontaal als verticaal kunnen worden gekoppeld. Wij hebben voorafgaand aan de renovatie de flat geactiveerd. Het idee daarbij was om de potentie van de flat zowel ruimtelijk als sociaal te vergroten, door een aantal interventies waarbij het beeldend maken van een nieuw imago en het persoonlijk betrekken van mensen cruciaal was. Om te ontdekken wat sociaal en ruimtelijk gezien de collectieve meerwaarde is. Een daktuin, de Kleiburgkoffiebar of minibioscoop?

In de loop van de tijd ontwikkelt het gebouw zich. Wat doet u eigenlijk met uw tijd?

Carolien Ligtenberg (ZWIRT Urbanism)
Expert op het gebied van strategieën voor een duurzame stedelijke transformatie. In 2010 één van de oprichters van het bureau MEST, begon in 2013 haar eigen bureau ZWIRT.

Quote

“Totaalplannen of gefixeerde eindbeelden hebben geen zin meer, en dat geldt denk ik ook voor de herontwikkelingsopgave die voor ons ligt. Kleiburg is een goed voorbeeldproject, dat aantoont dat het in de toekomst steeds meer zal gaan om open planprocessen en meer inbreng van gebruikers.” (Elies Koot, Projectleider Kondor Wessels Vastgoed)

herbestemming

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...