• /files/nws/i_0041/deceuvel2.jpg
  • /files/nws/i_0041/deceuvel1.jpg
  • /files/nws/i_0041/deceuvel3.jpg

Revitalisatie met oude boten

SaschaGlaslzw.jpg
Sascha Glasl 19 Jun '13

Aan de vooravond van de Natuurtop op 22 juni zijn alle ogen gericht op natuur. Ook bij Nederlandwordtanders staat de natuur centraal, met onder meer een aantal nieuwe natuurprojecten en concepten. Zoals het designpaleis voor bijen van Daan Bruggink, de Rijkere Dijken van DELVA Landscape Architects en Dingeman Deijs, Strings attached van Philomene van der Vliet, de Bee Shrine van Aayuu en het Ecologisch Energie Netwerk van Peter Veenstra. Onlangs in het nieuws was de Ceuvel, waar oude boten worden ingezet voor de revitalisatie van vervuild gebied. Hier een toelichting van één van de initiatiefnemers, Sacha Glasl.

Op voormalig industrieterrein De Ceuvel is een groep van bedrijven en burgers gestart met de constructie van één van de meest unieke en duurzame stedelijke herontwikkelingen in Europa. Het terrein, nu zwaar vervuild, wordt volgezet met afgedankte woonboten die op innovatieve en creatieve wijze verbouwd worden. De boten worden onderling verbonden door een houten wandelpad, omringd door een gevarieerd landschap van bodemreinigende planten. Na de periode van tien jaar zal het vervuilde terrein gezuiverd zijn en de woonboten aangepast tot het hoogst mogelijke niveau van architectonische kwaliteit en eco-efficiëntie.

In elk van de opgeknapte woonboten komt een kantoor, atelier of werkplaats voor creatieve en sociale ondernemingen. Op het terrein zullen ook een theehuis en een Bed & Breakfast een plek vinden.
De woonboten, die anders worden afgedankt als afval, worden aangepast. Middels een doe-het-zelf aanpak en hergebruik van afval-bouwmaterialen worden de boten volledig voorzien van duurzame energie, watertoevoer, groene daken en isolatiemateriaal. Door het materiaalbudget van slechts
€ 5.000 per boot is de terugverdientijd van de geïnstalleerde, duurzame technologieën minder dan drie jaar.

Financiering

De Ceuvel wordt gebouwd op een aan water gelegen stuk land dat na het winnen van een aanbesteding van Gemeente Amsterdam in 2012 met een tienjarig lease-contract beschikbaar is gesteld. Architecten space&matter en Marjolein Smeele zijn de initiatiefnemers die het winnende concept voor de herontwikkeling van voormalige scheepswerf de Ceuvel Volharding hebben aangedragen. Als partner in de groep zal DELVA Landscape Architects, in samenwerking met de Universiteit Gent, het ontwerp van de bodemreinigende parkuitwerken. Metabolic, een duurzaamheidsadviesbureau, ontwierp het ambitieuze verduurzamingsplan, met financiële steun van InnovatieNetwerk. De totale financiering voor de ontwikkeling van het terrein wordt grotendeels verzorgd door Bureau Broedplaatsen.

In samenwerking met botenexpert Huib Koel voeren space&matter en Metabolic het plan uit en worden de eerste twee boten momenteel al omgebouwd. De duurzame verbouwing van de woonboten, waarvoor de groep ondersteuning krijgt van vrijwilligers, is van mei t/m september 2013 zichtbaar aan de rand van het NDSM terrein in Amsterdam Noord In september 2013 zullen de boten op het De Ceuvelterrein geplaatst worden.

“Het stedenbouwkundig plan voor De Ceuvel is eenvoudig, maar bevat een zekere poëzie”, aldus Sascha Glasl van architectenbureau space&matter. Vanwege het tijdelijke, tienjarige karakter van de herontwikkeling en het minimale budget, heeft space&matter zich geconcentreerd op de ontwikkeling van een innovatief concept, waarin mobiliteit en hergebruik centraal staan. Het ontwerp van het stedenbouwkundig plan en de gemeenschapsgedreven aard van het project combineren ‘afval’-land en ‘afval’-materialen tot een schitterend en waardevol concept.

www.deceuvel.nl

natuur herbestemming

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...