• /files/nws/i_0116/zorgcommunitykopie.png
  • /files/nws/i_0116/2Napmobile.jpg
  • /files/nws/i_0116/Boskapt.jpg
  • /files/nws/i_0116/aaibaarschommelbanksamiraboon.jpg
  • /files/nws/i_0116/BuurtzorgRoden.jpg
  • /files/nws/i_0116/unsplashJeffSheldon3kopie.jpg
  • /files/nws/i_0116/ottingerpassivhauskopie.jpg
  • /files/nws/i_0116/Mantelaarkopie.jpg
  • /files/nws/i_0116/IMG5751.jpg

Referentieprojecten WHO CARES

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 15 Dec '16

Hoe kunnen transformatievoorstellen bijdragen aan de grote structuurverandering van de zorg? Met de open prijsvraag ‘WHO CARES’ hoopt Rijksbouwmeester Floris Alkemade op zichtbare nieuwe inzichten en oplossingen voor zorg en wonen en de inrichting van onze openbare ruimte. Bekijk inspirerende voorbeelden op onze site.

prijsvraagwhocares.nl

Op 15 december is de prijsvraagsite gelanceerd, op 18 januari is de Kick-off. Nederlandwordtanders haalt in het dossier WHO CARES een aantal voorbeelden uit vijf categorieën aan, die aanzetten tot nadenken in vernieuwende concepten:

Gebouwen: Knarrenhof, Meergeneratiehuizen en Drobak
Samenwerkende generaties: Granny’s Finest en schommelbank
Openbare ruimte: Pokémon en meer
Platforms en apps: Mantelaar en (Take) Carenbnb
Zorgpartijen: Buurtzorg

Deze referenties staan voor een nieuwe blik, die sociale activatie, betrokkenheid, ruimtelijkheid vormgeving en vernieuwing bij elkaar brengt. Ze vormen gezamenlijk inspiratie voor de open oproep, maar representeren afzonderlijk niet een gewenste inzending. Waar de aangehaalde voorbeelden geënt zijn op één idee of aspect, vraagt de open oproep WHO CARES nadrukkelijk om integrale oplossingen waarin meerdere aspecten - die elkaar onderling versterken – samenkomen.

Actueel en urgent vraagstuk
De actualiteit en urgentie van het zorgvraagstuk en zijn ruimtelijke impact worden breed gesignaleerd. Het Stimuleringsfonds organiseerde tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven een gelijknamige bijeenkomst - Who Cares? Hier kwam duidelijk naar voren dat er bijzondere kansen liggen voor opdrachtgevers en ontwerpers in onze toekomstige zorgopgaven. Lees hier het volledige verslag en bekijk ter inspiratie onder meer de volgende projecten: het Nieuwe Bartholomeus Gasthuis, Jongerenhospice Xenia - tevens winnaar van de Gouden Piramide - werken met een beperking en de Chemotuin.

Meer informatie over de prijsvraag WHO CARES en aanmelden voor de Kick-off op 18 januari 2017 in Almere: www.prijsvraagwhocares.nl.

WHO CARES

20150623DaklandschapTillemanLOWRES.jpg

Dutch Design Awards

26 Oct '16

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven worden de Dutch Design Awards uitgereikt. Deze tonen en belonen jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. Onder de genomineerden waren twee netwerkleden van Nederlandwordtanders. Studio Marco Vermeulen won met Biesbosch Museumeiland in de categorie Habitat.

meer...

4AHomeAwayfromHomeexpoNwa3325.jpg

Prototypes ‘A home away from Home’

25 Oct '16

De winnende teams van de prijsvraag ‘ A home away from Home’ hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de prototypes van hun ontwerpen, die te zien zijn tijdens de Dutch Design Week, van 22 tot en met 30 oktober in Eindhoven.

meer...

rijksbouwmeestercongres.jpg

Rijksbouwmeestercongres The Good, the Bad, the Ugly

24 Oct '16

Atelier Rijksbouwmeester organiseerde op 1 november op de Pier in Scheveningen een congres over de stedelijke conditie in Nederland, bekeken vanuit de gedeelde ruimte in drie steden: Amsterdam, Rotterdam en Lelystad. Bekijk het verslag en de video-essays onderaan het bericht.

meer...

whocares.jpg

WHO CARES: Nieuwe ontwerpprijsvraag zorg en transformatie.

10 Oct '16

Na de succesvol verlopen ontwerpersprijsvraag ‘A Home Away from Home’ kondigde Rijksbouwmeester Floris Alkemade tijdens het congres Expeditie Begonia 2016 - georganiseerd door Aedes-Actiz Kenniszorg Wonen-Zorg - een nieuwe ontwerpprijsvraag over zorg in de Nederlandse naoorlogse wijken aan: ‘WHO CARES

meer...

winnaarsahomeawayfromhome.jpg

Zes Winnaars A Home away from Home

29 Jun '16

Juryvoorzitter Floris Alkemade en Carolien Schippers (COA) maakten op 29 juni de zes prijswinnaars van de prijsvraag: ‘ A Home away from Home’ -een initiatief van COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester- bekend. De winnende ontwerpen zijn geselecteerd uit een totaal van 366 inzendingen en tonen uiteenlopende oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen en andere doelgroepen. Een selectie van de inzendingen is tot en met 7 juli te bekijken in een pop-up tentoonstelling in het Nieuwe Instituut en van 13 tot 17 juli tijdens het White Nights Festival in het Museumpark in Rotterdam en tot en met 31 juli in Bureau Europa, platform voor architectuur en design in Maastricht.. Tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven zullen prototypes van de winnende ontwerpen worden tentoongesteld.

meer...

1HermanHertzbergerSpiralquotesNWA.jpg

'The Next Spreadsheet' verkend

Rotterdam21 Jun '16

De Spiral Room in de IABR-2016-THE NEXT ECONOMY was op donderdag 9 juni het toneel voor de bijeenkomst ‘The Next Spreadsheet.’ Tijdens de inspirerende bijeenkomst verkende Nederlandwordtanders samen met een aantal sprekers met verschillende achtergronden de nieuwe rekenmodellen voor de NEXT ECONOMY. Wat zou het nieuwe businessmodel kunnen zijn voor projecten met meervoudige waardencreatie en hoe zou de Nieuwe Spreadsheet eruit kunnen zien? Lees hieronder het uitgebreide verslag of download de pdf onderaan de pagina.

meer...

iabr2016ttvr01hanstakkopie.jpg

De spreadsheet in the NEXT ECONOMY

26 May '16

Wat zou het nieuwe businessmodel kunnen zijn voor projecten met meervoudige waardencreatie en hoe kan de Nieuwe Spreadsheet eruit zien? Tijdens de inspirerende bijeenkomst ‘De Spreadsheet in de NEXT ECONOMY’ op donderdag 9 juni op de IABR verkende Nederlandwordtanders samen met een aantal sprekers met verschillende achtergronden de nieuwe rekenmodellen voor de NEXT ECONOMY. Het verslag verschijnt binnenkort op de site.

meer...

HotelNiceToMeetYouAhomeawayfromhome.png

‘A Home away from Home’ internationaal

26 May '16

De door COA en de Rijksbouwmeester geïnitieerde architectuurprijsvraag ‘a Home away from Home’ begint haar finale te naderen en staat volop in de belangstelling, ook op het internationale podium. Carolien Schippers (COA): "Oplossingen die tijdelijk zijn en die je, als je ze niet meer nodig hebt, als het ware kunt opvouwen en in de kast kunt leggen, daar worden wij blij van.”

meer...

02IABR2016ARBMNederlandwordtandersDoepel.jpg

Utopia as an option-IABR 2016

Rotterdam23 Apr '16

Rijksbouwmeester Floris Alkemade toont in samenwerking met Nederlandwordtanders en DoepelStrijkers op de IABR 2016-THE NEXT ECONOMY (23 april-10 juli) ‘Utopia as an Option. Indexing social affairs for the next economy.’ Een inzending die verwijst naar het belang van het utopisch denken en het verlangen naar sociale meerwaarde. In een maquette en bijbehorende digitale toelichting is het structuralistische en nu leegstaande gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag als uitgangspunt genomen en wordt het gekoppeld aan hedendaagse innovatieve initiatieven die binnen Nederlandwordtanders worden opgespoord en gestimuleerd.

meer...

160118VK0412kopie.jpg

Genomineerden ‘A Home away from Home’ bekend

Den Haag11 Apr '16

Maar liefst 366 inzendingen kwamen er binnen op de ontwerpprijsvraag voor innovatieve oplossingen voor de huisvesting van asielzoekers ‘A Home away from Home’. De jury heeft twaalf visies geselecteerd, die ook geschikt zijn voor onder meer statushouders, starters en studenten.

meer...