• /files/nws/i_0113/2AHomeAwayfromHomeexpoNwa3184.jpg
  • /files/nws/i_0113/5AHomeAwayfromHomeexpoNwa3530.jpg
  • /files/nws/i_0113/ahomeawayfromhomeexpo.jpg
  • /files/nws/i_0113/6AHomeAwayfromHomeexpoNwa3540.jpg
  • /files/nws/i_0113/4AHomeAwayfromHomeexpoNwa3325.jpg
  • /files/nws/i_0113/1AHomeAwayfromHomeexpoNwa3064.jpg
  • /files/nws/i_0113/3AHomeAwayfromHomeexpoNwa3269.jpg

Prototypes ‘A home away from Home’

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 25 Oct '16

De winnende teams van de prijsvraag ‘ A home away from Home’ hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de prototypes van hun ontwerpen, die te zien zijn tijdens de Dutch Design Week, van 22 tot en met 30 oktober in Eindhoven.

Van de winnende ontwerpen Nieuwe erven, nieuwe buren, nieuwe oogsten - Haiko Meijer/Onix NL; Evolutionary wooden buildings - Jurrian Knijtijzer/Finch Building B.V.; ComfortCity/De Tussenruimte - Anneloes de Koff/Pieter Stoutjesdijk; SolarCabin/Dak onder de zon - Bram Zondag/Arjan de Nooijer; RE-settle - René van Zuuk/René van Zuuk Architekten B.V zijn in de expositie ‘A Home away from Home’ tijdens de Dutch Design Week in het stadhuis van Eindhoven en het klokgebouw prototypes te zien. Op de speciale blog is 'the making of' de pototypes te bekijken. De bouw van een prototype van Hotel nice to meet you van Rik Tuithof/studio Rik Tuithof bleek in de aanloop naar de expositie helaas niet realiseerbaar. In het Klokgebouw zijn naast de prototypes van Re-Settle en ComfortCity ook maquettes te bekijken van de drie eervolle vermeldingen van de prijsvraag; MobaCO-A-Jack van der Palen/Pantheon Performance Foundation en team; Domuskoffer - Wardo Tieman/ Projektburo Tieman B.V. en team; CLIV -Martin Huiskens /lksvdd architecten en team.

Evenement ‘Van prototype naar praktijk’
Platform Opnieuw Thuis en het COA organiseren in samenwerking met de Rijksbouwmeester op 26 oktober tussen 13:30 en 18:00 uur tijdens de Dutch Design Week het evenement 'Van prototype naar praktijk: over de huisvesting van statushouders'. Tijdens deze bijeenkomst maken de deelnemers kennis met nieuwe huisvestingsoplossingen voor statushouders en andere woningzoekenden en gaan zij aan de hand van concrete casussen een aantal uitdagingen te lijf. De bijeenkomst is bedoeld voor corporaties, gemeenten (bestuurders en projectleiders), vluchtelingen, ontwerpers, innovators en investeerders die de huisvesting van deze grote groep woningzoekende kunnen versnellen. Meer informatie is hier te vinden.

Meer informatie over A Home away from Home: www.ahomeawayfromhome.nl
Meer informatie over de Dutch Design week: www.ddw.nl Bron foto's: A Home away from Home]

A Home away from Home

rijksbouwmeestercongres.jpg

Rijksbouwmeestercongres The Good, the Bad, the Ugly

24 Oct '16

Atelier Rijksbouwmeester organiseerde op 1 november op de Pier in Scheveningen een congres over de stedelijke conditie in Nederland, bekeken vanuit de gedeelde ruimte in drie steden: Amsterdam, Rotterdam en Lelystad. Bekijk het verslag en de video-essays onderaan het bericht.

meer...

whocares.jpg

WHO CARES: Nieuwe ontwerpprijsvraag zorg en transformatie.

10 Oct '16

Na de succesvol verlopen ontwerpersprijsvraag ‘A Home Away from Home’ kondigde Rijksbouwmeester Floris Alkemade tijdens het congres Expeditie Begonia 2016 - georganiseerd door Aedes-Actiz Kenniszorg Wonen-Zorg - een nieuwe ontwerpprijsvraag over zorg in de Nederlandse naoorlogse wijken aan: ‘WHO CARES

meer...

winnaarsahomeawayfromhome.jpg

Zes Winnaars A Home away from Home

29 Jun '16

Juryvoorzitter Floris Alkemade en Carolien Schippers (COA) maakten op 29 juni de zes prijswinnaars van de prijsvraag: ‘ A Home away from Home’ -een initiatief van COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester- bekend. De winnende ontwerpen zijn geselecteerd uit een totaal van 366 inzendingen en tonen uiteenlopende oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen en andere doelgroepen. Een selectie van de inzendingen is tot en met 7 juli te bekijken in een pop-up tentoonstelling in het Nieuwe Instituut en van 13 tot 17 juli tijdens het White Nights Festival in het Museumpark in Rotterdam en tot en met 31 juli in Bureau Europa, platform voor architectuur en design in Maastricht.. Tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven zullen prototypes van de winnende ontwerpen worden tentoongesteld.

meer...

1HermanHertzbergerSpiralquotesNWA.jpg

'The Next Spreadsheet' verkend

Rotterdam21 Jun '16

De Spiral Room in de IABR-2016-THE NEXT ECONOMY was op donderdag 9 juni het toneel voor de bijeenkomst ‘The Next Spreadsheet.’ Tijdens de inspirerende bijeenkomst verkende Nederlandwordtanders samen met een aantal sprekers met verschillende achtergronden de nieuwe rekenmodellen voor de NEXT ECONOMY. Wat zou het nieuwe businessmodel kunnen zijn voor projecten met meervoudige waardencreatie en hoe zou de Nieuwe Spreadsheet eruit kunnen zien? Lees hieronder het uitgebreide verslag of download de pdf onderaan de pagina.

meer...

iabr2016ttvr01hanstakkopie.jpg

De spreadsheet in the NEXT ECONOMY

26 May '16

Wat zou het nieuwe businessmodel kunnen zijn voor projecten met meervoudige waardencreatie en hoe kan de Nieuwe Spreadsheet eruit zien? Tijdens de inspirerende bijeenkomst ‘De Spreadsheet in de NEXT ECONOMY’ op donderdag 9 juni op de IABR verkende Nederlandwordtanders samen met een aantal sprekers met verschillende achtergronden de nieuwe rekenmodellen voor de NEXT ECONOMY. Het verslag verschijnt binnenkort op de site.

meer...

HotelNiceToMeetYouAhomeawayfromhome.png

‘A Home away from Home’ internationaal

26 May '16

De door COA en de Rijksbouwmeester geïnitieerde architectuurprijsvraag ‘a Home away from Home’ begint haar finale te naderen en staat volop in de belangstelling, ook op het internationale podium. Carolien Schippers (COA): "Oplossingen die tijdelijk zijn en die je, als je ze niet meer nodig hebt, als het ware kunt opvouwen en in de kast kunt leggen, daar worden wij blij van.”

meer...

02IABR2016ARBMNederlandwordtandersDoepel.jpg

Utopia as an option-IABR 2016

Rotterdam23 Apr '16

Rijksbouwmeester Floris Alkemade toont in samenwerking met Nederlandwordtanders en DoepelStrijkers op de IABR 2016-THE NEXT ECONOMY (23 april-10 juli) ‘Utopia as an Option. Indexing social affairs for the next economy.’ Een inzending die verwijst naar het belang van het utopisch denken en het verlangen naar sociale meerwaarde. In een maquette en bijbehorende digitale toelichting is het structuralistische en nu leegstaande gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag als uitgangspunt genomen en wordt het gekoppeld aan hedendaagse innovatieve initiatieven die binnen Nederlandwordtanders worden opgespoord en gestimuleerd.

meer...

160118VK0412kopie.jpg

Genomineerden ‘A Home away from Home’ bekend

Den Haag11 Apr '16

Maar liefst 366 inzendingen kwamen er binnen op de ontwerpprijsvraag voor innovatieve oplossingen voor de huisvesting van asielzoekers ‘A Home away from Home’. De jury heeft twaalf visies geselecteerd, die ook geschikt zijn voor onder meer statushouders, starters en studenten.

meer...

ahomeawayfromhome.png

Open oproep A Home away from Home

Den Haag17 Dec '15

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) organiseert in samenwerking met Rijksbouwmeester Floris Alkemade een open oproep voor het ontwerpen van innovatieve huisvestingsoplossingen voor asielzoekers. De nieuwe, flexibele voorraad van tijdelijke wooneenheden is een van de oplossingen om de pieken in de instroom van asielzoekers in de toekomst op een adequate manier op te vangen. Het initiatief moet tegelijkertijd een impuls geven aan de vernieuwing van de huidige markt van flexibele huisvesting.

> open oproep

meer...

23NLwordtandersJQ23.jpg

Terugblik Live#6

Delft09 Dec '15

Meerwaarden! Dat was de titel van onze zesde Live bijeenkomst, afgelopen dinsdag 8 december op de TU Delft. Het was wederom een inspirerende avond, met bevlogen sprekers, een interessant mini-college over de 'Nieuwe Spreadsheet', de presentatie van onze publicatie Learning from Lowlands en een prikkelend slotwoord van de nieuwe Rijksbouwmeester Floris Alkemade.

meer...