• /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtandersopening.jpg
  • /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtandersterrein.jpg
  • /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtanderslogies.jpg
  • /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtandersRikkerts.jpg
  • /files/nws/i_0075/SurfdorpFASTnederlandwordtandersthinkfas.jpg

Op de golven van tijdelijk naar permanent

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 22 May '14

Voor de echte surfcultuur hoef je niet naar het buitenland. In Scheveningen is surfdorp F.A.S.T. (Free architecture surf terrain) de hotspot voor surfers en skaters. In de komende weken zal er duidelijkheid komen over het nieuwe seizoen van dit tijdelijke initiatief. Is tijdelijk het nieuwe permanent?

F.A.S.T. begon als een tijdelijk initiatief op een braakliggend terrein, dat minimaal twee jaar moest bestaan. In vier jaar tijd groeide het dorp uit van drie containers tot een bruisende surfcampus met slaapplekken, bedrijvigheid en een stevig cultureel programma. Nu moet het dorp wijken voor nieuwbouwplannen, maar in de gemeenteraad is een motie voor overleg over een alternatieve locatie aangenomen. Nederlandwordtanders sprak met Geert Verhoeff, burgemeester van F.A.S.T.

Braakliggend terrein wordt succesvol surfdorp
Roeland Verbiest, voormalig directeur van Doen evenementen, kwam op het idee voor het surfdorp. Hij signaleerde een opkomende surfcultuur in Scheveningen en combineerde dat handig met de leegstaande kavels op een topplek aan het strand. Dit braakliggende terrein was al langer een doorn in het oog van de gemeente, zodat het niet moeilijk was om een tijdelijke vergunning van twee jaar te krijgen. Het groeiende succes van F.A.S.T. en het ontbreken van definitieve bouwplannen zorgt ervoor dat het surfdorp ook na vier jaar nog bestaat. Maar het voortbestaan staat onder druk. Gemeente Den Haag en ontwikkelaar Volker Wessels Vastgoed tekenden in november 2013 een samenwerkingsovereenkomst voor de ontwikkeling van het ‘Viscluster’. Een duurzaam bedrijfsterrein met hotel en leisure aan de strandkant en bedrijfsruimtes voor bestaande en nieuwe visgerelateerde bedrijven. F.A.S.T. wil echter dolgraag blijven en heeft goede hoop dat het lukt om een nieuwe plek te krijgen in de buurt van het huidige dorp. “Dat is het epicentrum van de surfcultuur, met de beste golven voor de deur.”

Van tijdelijk naar permanent?
De gesprekken over alternatieve locaties met de gemeente Den Haag en met de ontwikkelaars van het viscluster zijn in volle gang. Wethouder Marnix Norder (PvdA, stadsontwikkeling) wil op dit moment echter nog geen harde toezeggingen doen over de plek waar het surfdorp uiteindelijk neer kan strijken. Ontwikkelaar Volker Wessels Vastgoed erkent de waarde van F.A.S.T. Nicolle Terlouw (vastgoedontwikkelaar): “Tijdelijke initiatieven, zoals F.A.S.T., dragen in het algemeen bij aan het leefbaar houden van een gebied, het genereren van een positief imago en placemaking. Het is daarom voor ons heel waardevol.” Samen met de gemeente en F.A.S.T. bekijkt de ontwikkelaar nu of het surfdorp kan uitgroeien van een tijdelijk naar een permanent initiatief op het Noordelijk Havenhoofd. F.A.S.T. burgemeester Geert Verhoeff verwacht in de aankomende twee weken meer duidelijkheid te krijgen over het komende seizoen: “Alles hangt af van de samenwerking tussen gemeente en ontwikkelaar. Maar vooralsnog is het terrein vol in bedrijf en lijkt het iedere week weer drukker te worden.” Zal het dorp dit seizoen vooralsnog op de oude plek blijven? Binnenkort weten we meer.

Bekijk hier een video over surfdorp F.A.S.T.

tijdelijke openbare ruimte

TijdUtrecht.jpg

De stad de toekomst

Utrecht21 May '14

Op zaterdag 24 en zondag 25 mei vormen negen ontmoetingsplekken in Utrecht het festivalterrein van DE STAD DE TOEKOMST.

meer...

highlineNY.jpg

Werken aan de duurzame stad

19 May '14

Op 6 juni organiseren Nederlandwordtanders en RUIMTEVOLK tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam de bijeenkomst ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten’ in de Kunsthal in Rotterdam, van 13.00 uur tot 16.00 uur. Het programma is nu bekend.

meer...

diversiteitvanleegstand.jpg

Diversiteit van leegstand

Rotterdam12 May '14

In het kader van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) organiseert het College van Rijksadviseurs het symposium 'De diversiteit van de leegstand', op 24 juni van 9.00 tot 13.00 uur in de Kunsthal in Rotterdam.

meer...

vogelvluchtinternationaal.jpg

Inspirerende eerste Live bijeenkomst

Den Haag11 Apr '14

Vijftien pitches van vijf minuten, bevlogen sprekers, een enthousiast publiek en daadkrachtige ontmoetingen. De bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live Internationaal, gehouden op 10 april in Den Haag, was een groot succes.

meer...

IABR1.jpg

Bijeenkomst RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders IABR

Rotterdam03 Apr '14

RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders presenteren op vrijdagmiddag 6 juni gezamenlijk de bijeenkomst ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten’ in de Rotterdamse Kunsthal.

meer...

oh_darling.png

Nederlandwordtanders Internationaal

Den Haag05 Mar '14

Tijdens de bijeenkomstenreeks Nederlandwordtanders/Live willen wij de vernieuwers uit het netwerk van Nederlandwordtanders graag in verbinding brengen met sleutelfiguren die verandering daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Op 10 april geven wij de aftrap in Den Haag, met het thema Internationaal.

meer...

brinckhorstbijeenkomst.jpg

Van grijs naar blauw

Den Haag20 Feb '14

Hoe kun je een bedrijventerrein op een organische manier revitaliseren? Op 18 februari was de kick-off van ‘ReSourceCity Binckhorst’, een initiatief van Mobiel projectbureau OpTrek. Een avond over verrassende verbindingen, onderling vertrouwen, blauwe economie, lokaal bier en meer.

meer...

nwa_Wolbert_van_Dijk_het_Dijkplateau.jpg

Young Innovators

Den Haag14 Feb '14

Acht jonge ontwerpers gaan op uitnodiging van het College van Rijksadviseurs (CRA) aan de slag met grote ruimtelijke opgaven. Hun namen zijn nu bekend: Dik Houben (Living Shell), Jeroen Atteveld (Thermen Westpoort), Claire Oude Aarninkhof en Minke Mulder (Croproad Park), Peter Leeuw (Nieuwe Eetlust), Joppe Veul en Paul van Dijk (Water-ways to climate adaptation) en Wolbert van Dijk (Het Dijkplateau).

meer...

_DSC4282_small.jpg

De techniek blijven verbinden

Den Haag04 Feb '14

Op 14 januari presenteerde het College van Rijksadviseurs zijn jaarprogramma 2014. Op de site van het CRA zijn na afloop vier informatieve filmpjes verschenen, waarin het CRA op locatie terugblikt en vooruitkijkt.

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

Op naar 2014!

23 Dec '13

Het was een inspirerend jaar voor Nederlandwordtanders. Rijksbouwmeester Frits van Dongen zet met dit initiatief dan ook graag een vervolgstap in 2014. Dat betekent uitbreiding, verdieping en concretisering, zowel on- als offline.

meer...