Nieuwsuur: Op naar een andere bouwcultuur!

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 20 Sep '13

Volgens Rijksbouwmeester Frits van Dongen is Nederland uitgebouwd. De crisistijd vraagt om een rigoureus andere bouwcultuur. Maar, hoe komen we daar? Nederlandwordtanders toont aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe we anders kunnen gaan denken en handelen. En daarmee begint het pas.

Het initiatief van de Rijksbouwmeester blijft zeker niet onopgemerkt. Op 21 september verschijnt een uitgebreid interview in het FD en op 20 september kwam Frits van Dongen aan het woord in Nieuwsuur, waarbij hij ook sprak over Nederlandwordtanders. "We hebben al zoveel gebouwd, dat er ontzettend veel leegstaat. We zijn inmiddels uitgebouwd, maar ik zie een tegenbeweging met goede ideeën en concrete projecten."

Interviewlocatie was het A-lab van Marcus Fernhout in het Amsterdamse Overhoeks, één van de voorbeelden van herbestemming en verdienmodellen. Dit zijn twee van de actuele thema’s waar wij momenteel aandacht aan besteden, net als krimp, natuur en tijdelijke openbare ruimte. Rondom deze thema’s brengen wij steeds meer praktijkvoorbeelden en innovatieve ruimtelijke professionals voor het voetlicht. Professionals die de sector van binnenuit vernieuwen.

De getoonde projecten zijn daarbij voorbeeldstellend voor een nieuwe manier van werken in een fundamenteel veranderde context. Zij laten zien wat ontwerpkracht en bevlogen opdrachtgevers en overheden in de nieuwe continuïteit kunnen betekenen. Nederlandwordtanders stopt echter niet bij het presenteren van vernieuwende praktijkvoorbeelden, maar begint daar pas. Uit de praktijkervaringen trekken wij lessen om de nieuwe professionaliteit te versterken en actief mee te werken aan een nieuwe bouwcultuur.

Overhoeks was overigens ook de locatie waar in januari van dit jaar de vernieuwde website van Nederlandwordtanders werd gelanceerd, in het gezelschap de eerste ruimtelijke vernieuwers op de site. Frits van Dongen zei toen al: “De tot nu nog kleine tegenbeweging van Nederlandwordtanders heeft de potentie om uit te groeien tot de noodzakelijke, nieuwe bouwcultuur in ons land.”

Helpt u ook mee aan deze groei en heeft u nog interessante vraagstukken of projecten die niet mogen ontbreken? Laat het ons weten via info@nederlandwordtanders.nl

Lees meer over Nederlandwordtanders op de site van Nieuwsuur
Volg ons ook via twitter: @nlwordtanders.

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...