Nederlandwordtanders bij aftrap Jaar van de Ruimte

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 14 Oct '13

2015 wordt het Jaar van de Ruimte, georganiseerd door het Ministerie van IenM, Planbureau voor de Leefomgeving en Platform31. Op 11 oktober was de aftrap in De Yp Den Haag. Nederlandwordtanders, als podium voor een nieuwe ruimtelijke praktijk en nieuwe professionals, was er uiteraard bij.

‘In tegenstelling tot wat planners vaak denken, wordt in de samenleving wel degelijk belang gehecht aan nationale ruimtelijke ordening. Althans, wanneer lokale initiatieven slim worden verbonden aan nationale en internationale ruimtelijke opgaven. Bij veel van die nu nog kleinschalige initiatieven zijn ruimtelijke professionals betrokken. Vanuit een wezenlijk andere invalshoek en met nieuwe inzichten over ruimtelijke ontwikkeling weten zij grote successen boeken. Betrek daarom juist deze vernieuwers bij de nationale en internationale ruimtelijke opgaven. Zo krijgt de nationale ruimtelijke ordening weer het elan dat ze verdient en de nieuwe inzichten en aanpakken die ze nodig heeft.’ Dat was de optimistische en prikkelende boodschap van Guido Wallagh (Nederlandwordtanders) in zijn coreferaat op de inleiding van Peter Noordanus.

Ook tijdens één van de levendige workshops, die na de inleiding, coreferaten en een verfrissende afsluiting van Marnix Norder volgden, kwam de nieuwe ruimtelijke professional uitgebreid in beeld. Wat is nu zijn of haar kracht, zwakte en wat zijn hun kansen en bedreigingen? Dat de ruimtelijke professional in staat is om individuen en partijen binnen en buiten de ruimtelijke sector die werkelijk het verschil kunnen maken te vinden en te verbinden, werd als een grote kracht gezien. ‘Een wezenlijk andere benadering dan het polderen en het uitdragen van generieke concepten’, zo luidde de algemene constatering. Zijn of haar zwakte lijkt echter het gebrek aan financieel-economische kennis en alternatieve verdienmodellen. Hierin moet de nieuwe ruimtelijke professional zich dan ook snel bekwamen. De urbanisatie, het toenemend belang aan ruimtelijke oplossingen voor vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, klimaat- grond- en voedselveiligheid en kwaliteit en de internationale belangstelling voor wat er in Nederland gebeurt werden als grote kansen benoemd.

De grootste bedreiging schuilde volgens de workshoppers echter in het risico van polarisatie. En door steeds te spreken over ‘de nieuwe generatie’, die overigens wel werd herkend tijdens de workshop, kunnen bestaande ruimtelijke instituties, ruimtelijke professionals en de samenleving onnodig tegenover elkaar geplaatst worden. Terwijl de lokale opgaven en de nationale ruimtelijke ordening juist zoveel winst kunnen behalen door gerichte verbindingen tussen instituties, professionals en samenleving. De aloude definitieve van ruimtelijke ordening ‘de best wederkerige aanpassing van ruimte en samenleving zulks ter wille van die samenleving’ is volgens de deelnemers aan de workshop immers nog altijd springlevend!

Nederlandwordtanders viert, met zijn vele professionals en nieuwe aanpakken, graag het Jaar van de Ruimte mee.
omslag_de_Flexibele_Stad_uitsnede.jpg

De ontwerper als ontwikkelaar

09 Oct '13

De stagnatie in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland lijkt op het eerste gezicht veroorzaakt door de economische crisis. Maar als je beter kijkt, blijkt dat het gangbare model voor ruimtelijke ontwikkeling zélf al eerder in een crisis verkeerde. Dit is één van de conclusies in het boek ‘De Flexibele Stad, oplossingen voor leegstand en krimp’. In het boek presenteren ontwerpers Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl (temp.architecture) een nieuwe manier van ruimtelijk ontwikkelen.

meer...

FD_FritsvanDongen.jpg

Rijksbouwmeester in het FD

23 Sep '13

In het FD van zaterdag 21 september 2013 verscheen een uitgebreid interview met Frits van Dongen. Een Rijksbouwmeester die streeft naar een rigoureus andere bouwcultuur en daarbij al talrijke goede praktijkvoorbeelden kan laten zien.

meer...

lr_20130919_nieuwsuur.jpg

Nieuwsuur: Op naar een andere bouwcultuur!

Amsterdam20 Sep '13

Volgens Rijksbouwmeester Frits van Dongen is Nederland uitgebouwd. De crisistijd vraagt om een rigoureus andere bouwcultuur. Maar, hoe komen we daar? Nederlandwordtanders toont aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe we anders kunnen gaan denken en handelen. En daarmee begint het pas.

meer...

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...