/files/nws/i_0100/TropicanaNWA.jpg

Live #6 Meerwaarden!

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 12 Nov '15

Nederlandwordtanders laat tijdens Live#6 op 8 december voorbeelden zien die een alternatief bieden voor het nog steeds dominante financiële rekenmodel voor ruimtelijke ontwikkelingen. Met korte pitches door ontwerpers, ondernemers, onderzoekers en particuliere initiatiefnemers nemen we alvast een voorschot op deze Nieuwe Spreadsheet. En wij presenteren de uitkomsten van ons onderzoek Learning from Lowlands, met pitches en een publicatie.

Tijdens de bijeenkomst brengen wij concrete projecten voor het voetlicht, waarbij sprake is van meervoudige waardecreatie. Projecten die niet alleen getuigen van ruimtelijke kwaliteit, maar ook op sociaal, ecologisch, technologisch en financieel vlak waarde toevoegen. Deze meervoudige waardecreatie is volgens Nederlandwordtanders de basis van inclusieve ruimtelijke ontwikkelingen en vormt een alternatief voor veel ruimtelijke ontwikkelingen waarbij alleen gestuurd werd – en wordt – op maximale financiële opbrengsten. Daarbij spelen ontwerpers spelen steeds vaker een belangrijke rol in het ontwerpen en toepassen van de nieuwe business modellen. Maar zijn deze bestand tegen de aantrekkende markt en de oude mechanismen?

Programma
Gegoten in ons bekende Live/format, met korte pitches van vijf minuten en een reeks inspirerende sprekers met concrete projecten, belooft het weer een dynamische avond te worden. Wie staan er op het programma?

Roberto Cavallo/onderwijsdirecteur Bouwkunde TU Delft introduceert de bijeenkomst met de betekenis van het denken in meervoudige waardecreatie voor de vakopvatting van ontwerpers en voor de kwaliteit van het ontwerp.
Learning from Lowlands: Eric van Eerdenburg/festivaldirecteur bij MOJO, Frans Soeterbroek/De Ruimtemaker, Martine Zoeteman/STADvogels en Carolien Ligtenberg/Team Nederlandwordtanders.
Minicollege over de Nieuwe Spreadsheet: Michel Scholte/True Price.
Ecologische meerwaarde: Andy van den Dobbelsteen/hoogleraar Climate Design & Sustainability over Prêt-à-Loger, Tieme Haddeman/Urban Green over drijvende eilanden in de Maas en Henk Muis/EigenWijkse Energiecoöperatie over schone energie en lokale meerwaarden.
Sociale meerwaarden: Martijn Stevens/Radbout Universiteit Nijmegen over de betekenis van het denken in meervoudige waardecreatie voor het businessmodel van de ontwerper, Danny den Hartog/TakecareBNB over een sociaal netwerk dat particulieren in contact brengt met asielzoekers met een verblijfsvergunning die onderdak zoeken en Martin Cnossen/Stichting DBF over vastgoedontwikkeling als middel.
De waarde van kringlopen: Jan Jongert/Superuse Studios over het denken in kringlopen, Yvette Govaart van Coup/Blue City over de transformatie van Tropicana en het circulaire productontwerp van Renée Mennen/rENs.
Rijksbouwmeester Floris Alkemade sluit de bijeenkomst af met een reflectie op Meerwaarden!
Moderator van de bijeenkomst is Marco Bakker/Tragaluz .

Live#6 wordt georganiseerd in samenwerking met Stylos, studievereniging faculteit Bouwkunde TU Delft. De bijeenkomst is van 17.15 tot 18.45 uur op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, Julianalaan 134 (Oranje Tribune), met aansluitend een borrel. Aanmelden kan via info@nederlandwordtanders.nl

meerwaarden

6LearningfromLowlandsNederlandwordtander.jpg

Verslag Learning from Lowlands #1

Biddinghuizen25 Aug '15

Gewapend met een fotocamera en aantekenboekje dompelde Nederlandwordtanders zich op 22 augustus samen met een team van ruimtelijke professionals en TU studenten onder in de tijdelijke stad Lowlands, als start van het onderzoek ‘Learning from Lowlands’. Hoe kunnen ruimtelijke professionals leren van de tijdelijke, lichte, experimentele vorm van stedenbouw op Lowlands en hoe kunnen wij dat overbrengen naar een breder publiek?

meer...

LearningfromLowlandsniews.jpg

Start Learning From Lowlands

Biddinghuizen21 Aug '15

Een festival met 48.000 bezoekers als tijdelijke stad. Op zaterdag 22 augustus is Lowlands ons onderzoeksterrein en dompelt Nederlandwordtanders zich samen met een team van ruimtelijke professionals en TU studenten onder in deze tijdelijke stad, als start van ons onderzoek ‘Learning from Lowlands’.

meer...

LL1413BartHeemskerkHQkopie.jpg

Nederlandwordtanders deze zomer

31 Jul '15

Genoeg te doen deze zomer! Onze videokamer staat vol nieuwe films en in augustus gaan wij met een onderzoeksteam naar Lowlands.

meer...

lowlands2014.jpg

Learning from Lowlands

09 Jul '15

Tijdelijkheid, energie, afval, infrastructuur, geld, veiligheid, wonen, circulaire stromen van de stad. Lowlands is net een gewone stad, waar alle ruimtelijke vraagstukken van nu zich in gecondenseerde vorm afspelen. Tijdens dit ‘lifestyle festival met duurzaam karakter’ wordt er volop geëxperimenteerd met water, afval, energie, veiligheid, geld en tijdelijke bouwwerken. Bekende ruimtelijke fenomenen krijgen hier een andere organisatie- en verschijningsvorm. Nederlandwordtanders vraagt zich af hoe ruimtelijke professionals kunnen leren van deze tijdelijke, lichte en experimentele vorm van stedenbouw en organiseert Learning from Lowlands tijdens het Lowlands Festival op 21-23 augustus.

meer...

NLwordtanders5JudithQuax01.jpg

Verslag Live #5

Den Haag24 Jun '15

Circulair bouwen, energietransitie, sociale innovatie, technologische vernieuwing: ontwerpers leveren een belangrijke bijdrage aan de grote maatschappelijke opgaven van dit moment. Maar, wie zijn daarvan de mogelijkmakers? En kunnen ruimtelijke vernieuwers ook een bijdrage leveren aan het huisvesten van vluchtelingen? Daar ging het onder meer over tijdens Nederlandwordtanders Live #5 ‘Mogelijkmakers van ruimtelijke vernieuwing’. Het was een inspirerende avond op 18 juni in de New World Campus in Den Haag, met bevlogen mensen, prikkelende pitches van vijf minuten en alle ruimte voor ontmoeting op een bijzondere locatie. Lees hieronder het verslag. Alle pitches zijn gefilmd en te bekijken in het dossier mogelijkmakers of in onze videokamer.

meer...

bettershelterikea.jpg

Live #5 Mogelijkmakers van ruimtelijke vernieuwing

Den Haag26 May '15

Circulair bouwen, energietransitie, sociale innovatie, technologische vernieuwing: ontwerpers leveren een belangrijke bijdrage aan de grote maatschappelijke opgaven van dit moment. Maar, wie zijn hun mogelijkmakers? Daar gaat het onder meer over tijdens de bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live #5.

meer...

DakparkNederlandwordtanders3th.png

Call for projects IABR 2016

28 Apr '15

De stad heeft de toekomst. Hier woont de meerderheid van de wereldbevolking en kunnen we creatief het hoofd bieden aan de grote, wereldwijde opgaven als klimaatverandering, ongelijkheid, isolement, uitputting van grondstoffen en hardnekkige werkloosheid. IABR–2016 wil het platform zijn voor creatieve coalities van ontwerpers en stakeholders met nieuwe ideeën en verbeeldingen van de stad van de eenentwintigste eeuw, en roept hen op voor 4 juni projecten in te zenden.

meer...

afscheidFritsvanDongennwaMerlijnMichon.jpg

Live #4 Mogelijkmakers

Haarlem18 Mar '15

Dit jaar gaat Nederlandwordtanders op zoek naar de mogelijkmakers van de nieuwe bouwcultuur. Tijdens Live #4, onderdeel van het afscheidssymposium ‘Naar een nieuwe bouwcultuur’ van Rijksbouwmeester Frits van Dongen op 18 maart, illustreerden negen prikkelende pitches over vier praktijkvoorbeelden de rol van deze mogelijkmakers.

meer...

makethingshappenbrokencitylab.jpg

Jaar van de mogelijkmakers

Amsterdam24 Feb '15

In 2015 staat Nederlandwordtanders in het teken van de ‘mogelijkmakers’. Wij gaan dit jaar in onder meer een rondetafelgesprek en een aantal nieuwe Live bijeenkomsten aan de hand van de thema’s wet-en regelgeving, financiering en openbaar bestuur op zoek naar de sleutels van nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen.

meer...

voortbouwen.jpg

Voortbouwen

22 Dec '14

Bij de uitreiking van de Gouden Piramide 2014, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap, verscheen de publicatie Voortbouwen. Team Nederlandwordtanders schreef een essay over nieuwe kansen in een veranderend veld, dat ook onderaan dit bericht te lezen is.

meer...