Kantoorpand wordt soepfabriek

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 23 Oct '13

Hier worden wij vrolijk van! De combinatie van lekker eten met hergebruik, werkgelegenheid en nog veel meer. Nederlandwordtanders sprak met Milco Aarts, de initiatiefnemer achter Soupalicious.

"Soupalicious is een concept rond soep, en dat is misschien niet zo verrassend. Maar wat het teweeg wil brengen is dat wellicht wel. Kort samengevat is dit waartoe het in staat is:

Soupalicious bevordert werkgelegenheid, geeft een boost aan de ontwikkeling van stadslandbouw, stimuleert herontwikkeling van in onbruik geraakte kantoorpanden, maar”¦ het vergroot ook sociale cohesie en viert culturele rijkdom, helpt voedselbanken aan een prachtig product, biedt een snel, smakelijk en gezond alternatief voor de fastfoodcultuur en, last but not least, het transformeert duurzaamheid tot renderende business.

Soupchallenge
Klinkt wat bombastisch misschien, maar het concept is eigenlijk kinderlijk eenvoudig. Amsterdam telt 177 nationaliteiten. Het heeft daarmee de meeste culturen ter wereld binnen de stadsgrenzen. Veel van de mensen binnen deze culturen hebben een grotere afstand tot de arbeidsmarkt dan de gemiddelde autochtoon. Maar al die culturen hebben één ding gemeen: heerlijke maaltijdsoepen. We gaan de beste soepmakers uit al deze culturen via een Soupchallenge uitdagen om bij ons hun lekkerste maaltijdsoepen te maken. Deze soepen gaan we vervolgens verkopen aan diverse partijen: scholen, gemeentelijke instanties, bedrijven (de Zuid-as bijvoorbeeld), maar ook gaan we de soep uitrijden in woonwijken en leveren aan voedselbanken en ouderen.

Kantoorpanden herbestemmen
Het plan is om uiteindelijk in elk stadsdeel een groot afgeschreven kantoorpand te herbestemmen tot soepfabriek. We bouwen de professionele keuken van het gebouw om tot soepfabriek, vertimmeren de kantine tot buurtrestaurant en transformeren de leegstaande kantoorruimtes tot kassen waar we de ingrediënten gaan kweken. Ook de buitenkant van de gebouwen zal worden gebruikt om groenten te kweken. Op de daken komen zonnepanelen die onder meer de ‘elektrische soepblikken’ opladen die de soep in de wijken uitrijden. Alles uiteraard op basis van een duurzaam renderend businessmodel.

Pilotproject
De visie is groot, wat megalomaan misschien. We zijn ons daar zeer bewust van. Maar we zien ook dat het enthousiasme van andere partijen minstens even groot is. Samen met de gemeente Amsterdam (Dienst Werk en Inkomen) en the Circle Economy vormen we een coalitie en bouwen we met andere partijen (Aim for the Moon, Metaboliclab, Philips e.a) aan een slagvaardige coalitie. Doel is het starten van een pilotproject in 2014 om daarmee ervaringen op te doen die ons verder brengen. Klein beginnen, voeten in de aarde, maar wel met de ambitie gecontroleerd te groeien naar iets moois waarvan liefst zo veel mogelijk mensen profiteren. Soupalicious zou immers in elke stad kunnen worden uitgerold."

herbestemming

Tropicana_revisited_Frank_Hanswijk.jpg

Van zwem- naar zwamparadijs

Rotterdam19 Oct '13

Het recente nieuws over de pier van Scheveningen, beeldbepalend maar failliet en geen enkele animo voor de veiling, roept de vraag op naar andere oplossingen...Van de zomer zagen we een bijzondere combinatie van herbestemming en urban farming verrijzen in een ander beeldbepalend en leegstaand complex. Tropicana aan de Rotterdamse Maasboulevard: van zwem- naar zwamparadijs.

meer...

eranoppenheimer_nederland.jpg

Nederlandwordtanders bij aftrap Jaar van de Ruimte

Den Haag14 Oct '13

2015 wordt het Jaar van de Ruimte, georganiseerd door het Ministerie van IenM, Planbureau voor de Leefomgeving en Platform31. Op 11 oktober was de aftrap in De Yp Den Haag. Nederlandwordtanders, als podium voor een nieuwe ruimtelijke praktijk en nieuwe professionals, was er uiteraard bij.

meer...

omslag_de_Flexibele_Stad_uitsnede.jpg

De ontwerper als ontwikkelaar

09 Oct '13

De stagnatie in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland lijkt op het eerste gezicht veroorzaakt door de economische crisis. Maar als je beter kijkt, blijkt dat het gangbare model voor ruimtelijke ontwikkeling zélf al eerder in een crisis verkeerde. Dit is één van de conclusies in het boek ‘De Flexibele Stad, oplossingen voor leegstand en krimp’. In het boek presenteren ontwerpers Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl (temp.architecture) een nieuwe manier van ruimtelijk ontwikkelen.

meer...

FD_FritsvanDongen.jpg

Rijksbouwmeester in het FD

23 Sep '13

In het FD van zaterdag 21 september 2013 verscheen een uitgebreid interview met Frits van Dongen. Een Rijksbouwmeester die streeft naar een rigoureus andere bouwcultuur en daarbij al talrijke goede praktijkvoorbeelden kan laten zien.

meer...

lr_20130919_nieuwsuur.jpg

Nieuwsuur: Op naar een andere bouwcultuur!

Amsterdam20 Sep '13

Volgens Rijksbouwmeester Frits van Dongen is Nederland uitgebouwd. De crisistijd vraagt om een rigoureus andere bouwcultuur. Maar, hoe komen we daar? Nederlandwordtanders toont aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe we anders kunnen gaan denken en handelen. En daarmee begint het pas.

meer...

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...