/files/nws/i_0009/031713_jurgen_krimpblog_eutropolitan.jpg

Hoezo periferie?

nwa_jurgen_hoogendoorn.jpg
Jurgen Hoogendoorn 18 Mar '13

Hoezo periferie? Vier de ruimte!

Hoezo periferie? Vier de ruimte!

‘Vaak kom ik in wat men de periferie van Nederland noemt. Maar wat is periferie in Nederland? Een uur gaans? In de ons omringende landen draait men de hand er niet voor om om twee uur te reizen.

De huizen in Zeeuws Vlaanderen zijn in vergelijking met België inmiddels zoveel goedkoper dat er heuse trek is van Vlamingen naar Zeeuws Vlaanderen. En Sluis is een plek waar veel van die Vlamingen uit steden als Antwerpen, Gent, Brugge graag komen om te eten in één van de vele Michelinsterrenrestaurants. Hoezo periferie?

In Heerlen, gelegen in Eutropolis, is een culturele lente uitgebroken die de stad een Berlijnse sfeer geeft. Bijvoorbeeld het Betafestival, kunstencentrum Signe, Schunck enzovoort. Er woont en werkt (al dan niet in een co-workingplace als het Betahuis een steeds grotere groep creatieve ondernemers. En dat wonen is uiterst betaalbaar in Heerlen; voor het bedrag van een stacaravan op Bakkum kom je een heel eind. En vanuit Amsterdam ben je al werkend in een wifi-trein in no time in Heerlen. Hoezo periferie?

En in Delfzijl vind je ruimte voor contemplatie, en nou maar hopen dat ze geen stadstrand maken aan het einde van de spoorlijn vanuit Groningen. Delfzijl moet geen Bloemendaal worden, toch?. Een ook zeker geen festivals toestaan als op het Ferropolis. Ook niet als het Eemshavengebied zich er juist zo toe leent qua schaal en belichting. Hoezo periferie?’

Jurgen Hoogendoorn #krimp

krimp

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...