• /files/nws/i_0056/Jack_Eidt_Detroit_Fields.jpg
  • /files/nws/i_0056/detroit_motorless_city.jpg
  • /files/nws/i_0056/detroit.jpg
  • /files/nws/i_0056/chene1_1024x768_andy_mc_glashen.jpg

Grootschalige Urban Farms veroveren de wereld

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 19 Nov '13

Detroit roept bij de meeste mensen direct beelden op van ruines, leegstaande fabrieken en verlaten woonwijken. Wie had gedacht dat we deze stad binnenkort met groene akkers en bloeiende bomen kunnen gaan associëren? Toch wordt dat werkelijkheid. Op de plek waar voorheen de T-Fords van de lopende band rolden, worden straks kroppen sla en aardappelen geproduceerd. Detroit wordt daarmee ‘World’s Largest Urban Farm’! En ook in ons land krijgt het fenomeen steeds meer voeten in de aarde.

Kansen voor stadslandbouw

Sinds het faillissement van Detroit is de stadsmarkt overspoeld met publieke kavels en lege gebouwen. De private investeerder Hantz Frams zag kansen, kocht 1.450 kavels en sloopte vijftig leegstaande woningen. Zo maakte hij ruimte voor stadslandbouw en een 55 hectare grote bomenplantage met 15.000 bomen. Naast schaduw en een verbetering van het leefklimaat levert deze ‘urban jungle’ straks ook zeer welkome belastinginkomsten op voor de failliete stad.

Bidbook als inspiratiebron

Ook dichter bij huis ontstaan er initiatieven voor grootschalige stadslandbouw. Zo worden in het bidbook van Amsterdam voor de Floriade 2022 de lege vierkante meters van de kantoorkolossen op (voormalig) bedrijventerrein Amstel III in Amterdam Zuidoost benut voor voedselproductie en tuinbouw. Hoewel de Floriade uiteindelijk naar Almere gaat, bleek dit bidboek een goede aanzet voor de discussie over Urban Farming in onze hoofdstad. De afgelopen maanden hebben stadsdeel, stad, regio en tuinbouwsector veel nieuwe raakvlakken ontdekt voor toekomstige samenwerking, en het enthousiasme om dat te concretiseren is dan ook groot. Amsterdam krijgt een voor stadslandbouw en laat daarmee zien luid en duidelijk voor Urban Farming te kiezen.

Grootste urban farming dak van Europa

Niet de vierkante meters van Detroit, maar wel slim gebruik van daken: op het bedrijvencomplex Zuidpark ligt een urban farming dak van 3000m2 groot. Het voormalige hoofdkantoor van de V&D is herontwikkeld vanuit de visie dat de toekomst van werken en ondernemen gaat om ontmoeten: The Building Is The Network. Net als andere faciliteiten in het gebouw stimuleert het Urban Farming dak de ontmoeting en de onderlinge samenwerking van de medewerkers van verschillende bedrijven. Het dak levert dus veel meer op dan dagelijks vers en biologisch voedsel. Wordt ongetwijfeld vervolgd...

natuur herbestemming krimp

Pages_from_Soupalicious___light_1_4.jpg

Kantoorpand wordt soepfabriek

23 Oct '13

Hier worden wij vrolijk van! De combinatie van lekker eten met hergebruik, werkgelegenheid en nog veel meer. Nederlandwordtanders sprak met Milco Aarts, de initiatiefnemer achter Soupalicious.

meer...

Tropicana_revisited_Frank_Hanswijk.jpg

Van zwem- naar zwamparadijs

Rotterdam19 Oct '13

Het recente nieuws over de pier van Scheveningen, beeldbepalend maar failliet en geen enkele animo voor de veiling, roept de vraag op naar andere oplossingen...Van de zomer zagen we een bijzondere combinatie van herbestemming en urban farming verrijzen in een ander beeldbepalend en leegstaand complex. Tropicana aan de Rotterdamse Maasboulevard: van zwem- naar zwamparadijs.

meer...

eranoppenheimer_nederland.jpg

Nederlandwordtanders bij aftrap Jaar van de Ruimte

Den Haag14 Oct '13

2015 wordt het Jaar van de Ruimte, georganiseerd door het Ministerie van IenM, Planbureau voor de Leefomgeving en Platform31. Op 11 oktober was de aftrap in De Yp Den Haag. Nederlandwordtanders, als podium voor een nieuwe ruimtelijke praktijk en nieuwe professionals, was er uiteraard bij.

meer...

omslag_de_Flexibele_Stad_uitsnede.jpg

De ontwerper als ontwikkelaar

09 Oct '13

De stagnatie in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland lijkt op het eerste gezicht veroorzaakt door de economische crisis. Maar als je beter kijkt, blijkt dat het gangbare model voor ruimtelijke ontwikkeling zélf al eerder in een crisis verkeerde. Dit is één van de conclusies in het boek ‘De Flexibele Stad, oplossingen voor leegstand en krimp’. In het boek presenteren ontwerpers Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl (temp.architecture) een nieuwe manier van ruimtelijk ontwikkelen.

meer...

FD_FritsvanDongen.jpg

Rijksbouwmeester in het FD

23 Sep '13

In het FD van zaterdag 21 september 2013 verscheen een uitgebreid interview met Frits van Dongen. Een Rijksbouwmeester die streeft naar een rigoureus andere bouwcultuur en daarbij al talrijke goede praktijkvoorbeelden kan laten zien.

meer...

lr_20130919_nieuwsuur.jpg

Nieuwsuur: Op naar een andere bouwcultuur!

Amsterdam20 Sep '13

Volgens Rijksbouwmeester Frits van Dongen is Nederland uitgebouwd. De crisistijd vraagt om een rigoureus andere bouwcultuur. Maar, hoe komen we daar? Nederlandwordtanders toont aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe we anders kunnen gaan denken en handelen. En daarmee begint het pas.

meer...

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...