/files/nws/i_0039/web_Bamboebadkamer_Paul_van_Bussel.jpg

Ga uit van wat je al hebt!

GUI_Paul_van_bussel_profielfoto_jpg.jpg
Paul van Bussel 17 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Paul van Bussel, met quotes van Hilde van Ree (Groninger Huis) en Peter Hofman (directeur Finance Lentis).

Hoe kun je dorpen in krimpgebieden geschikt maken voor langere zelfstandige bewoning door ouderen? Door ontwikkelingen in de zorg te verbinden met het krimpvraagstuk en kennis van de lokale situaties in Noord-Groningen, ontwikkelde PloegID3 het initiatief Gezonde Ruimte Oplossingen.

Gezonde Ruimte Oplossingen bestaat uit eenvoudige, zorgvuldige ingrepen op alle schaalniveaus. Van woonkamer tot openbare ruimte, steeds gericht op behoud van eigen kracht, zelfredzaamheid en dynamiek van zowel ouderen als het dorp. De ingrepen zijn, samenhangend maar niet onderling afhankelijk, naar behoefte en lokale situatie in te zetten. Voorbeelden zijn aanpassingen van de bestaande woning, de plaatsing van een mobiele bamboebadkamer, en het investeren in gebruik en behoud van de vaak prachtige dorpskernen in plaats van de buitenschil. Daarnaast het geschikt maken van dorpskernen voor ouderen (de ‘rollatorsnelweg’) en het samenbrengen van sociale functies als café, huiskamer, hulppost en winkel onder één dak. En het stimuleren van kleine economieën en plaatselijke productie, van bijvoorbeeld de bamboebadkamer.

Samen met een zorgaanbieder, een woningcorporatie en een productontwikkelaar wordt Gezonde Ruimte Oplossingen verder ontwikkeld. Alle partijen zijn investeerder, en er wordt op gelijkwaardig niveau kennis en expertise gedeeld. De vervolgstap is het aanhaken op bestaande lokale initiatieven. In samenwerking met de gemeenschap worden producten gecreëerd die hun kracht en flexibiliteit ontlenen aan hun stevige wortels in de plek.

Bent u ook klaar voor lokale en wederzijdse inspiratie? En bent u bereid in elkaar te investeren en ervaringen en expertise te delen?


PloegID3 is het initiatief van ontwikkelaar Dick Janssen, vastgoedstrategie-adviseur Hein Braaksma en architect Paul van Bussel (pvanb architecten). Zij geloven dat problemen alleen in samenhang met elkaar en hun omgeving opgelost kunnen worden.

Quote

“De combinatie van verschillende invalshoeken is essentieel en heel waardevol. Zo ontstaan de nieuwe oplossingen die we nodig hebben.”
Hilde van Ree (Groninger Huis)

Quote

“We moeten op andere manieren naar de behoeften van mensen kijken en denken in andere oplossingen. Dat gebeurt met deze concepten. Die zijn juist nu nodig.” Peter Hofman (directeur Finance Lentis)
Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...