Expeditie Ruimtevolk

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 26 Nov '13

Op 21 november vond in de Eusebius Kerk in Arnhem de Ruimtevolk Expeditie ‘Nieuw Kapitaal’ plaats. De zoektocht langs vele verschillende interpretaties van dat Nieuwe Kapitaal leverde een inspirerende dag op.

Organisator Sjors de Vries startte de dag met de woorden: “We staan voor nieuwe opgaven, die we met het stapelen van geld en stenen alleen, niet kunnen oplossen.” Maar, wat is dan wel het nieuwe kapitaal? Gedurende de dag kwamen er in verschillende sessies, keynotes en lunchlezingen diversie onderwerpen voorbij en uiteindelijk een duidelijke slotconclusie naar boven.

Nieuwe kerkgangers
‘s Ochtends waren er sessies over onder meer het ontwerp van de publieke zaak (Atelier ZZ), de betekenis van de Civil Society en Smart City/Social City over de kansen van moderne technologieën, open data en internet.
Tussen de middag sprak Daan Roosegaarde de kerkgangers toe. Hij begon zijn verhaal met de bijzondere relatie die hij heeft met zijn plant, Hedder. Maar elke keer als Roosegaarde op reis ging, bleek Hedder bij terugkomst op sterven na dood. Roosegaarde ontwikkelde daarom een watermechaniek, dat per sms te bedienen is. Wanneer zijn plant dorst heeft stuurt ze een sms, en dan kan haar Roosegaarde beslissen om haar, ook per sms, water te geven. “Of niet. Het is per slot van rekening een relatie”¦”
Dit was slechts één van de voorbeelden van hoe je techniek kunt inzetten om met nieuwe mogelijkheden en doelgroepen te communiceren. Roosegaarde toonde ook de ‘Ja-Maar-Stoel’, die een stroomstootje geeft bij het uitspreken van die woorden. “Ja-Maar zijn twee woorden die innovatie in de weg staan. Twee groepen mensen die innovatie echter wel omarmen zijn zij die erin geloven of zij die wanhopig zijn.” Dat de kerk in Arnhem voornamelijk gevuld was met mensen uit de eerste groep, dat werd gedurende de dag wel duidelijk.

Communities
Tijdens de deelsessies in de middag ging het onder meer letterlijk over het nieuwe geld. Zo is de Zuiderling uit Rotterdam Zuid een lokale munteenheid op basis van Time-banking en de Wijkkracht Bijdrage, geld dat door bewoners wordt betaald om bij te dragen aan de wijk. Tijdens de discussie ‘De toekomst van de binnenstad’ stelde Nel de Jager, winkel- en gebiedsmanager van onder meer de Haarlemmerdijk: “Ondernemers, bedrijven, bewoners worden nu nog als apart gezien. Dat is vreemd, want zij kunnen beter worden beschouwd als communities. Zij vertegenwoordigen immers hetzelfde doel: een fijne buurt. En daarmee vormen zij het Nieuwe Kapitaal.”

Vertrouwen
Vervolgens sprak Rob Wijnberg zijn keynote uit over De Correspondent, waarvoor hij binnen een paar dagen tijd via crowd funding bijna een miljoen euro verzamelde. Volgens hem gaat het om vertrouwen. Maar dan wel in mensen, en niet zozeer in ideeën. Daarmee formuleerde hij tegelijkertijd de slotconclusie van de dag. Het Nieuwe Kapitaal houdt zich niet schuil in materiaal of geld, maar zit voornamelijk in mensen, vertrouwen en samenwerking.

Publicatie ‘Nieuw Kapitaal’
Aan het einde van de dag presenteerde Judith Lekkerkerker het boek ‘Nieuw kapitaal’, met daarin ook een bijdrage van Rutger Oolbekkink en Carolien Ligtenberg van Nederlandwordtanders. Onder het motto ‘Professionals formerly knowns as architects or designers', die hier op nederlandwordtanders.nl te vinden zijn.

Nieuw KapitaalӬRUIMTEVOLK Jaarboek 2013
ӬPaperback, 200 pagina's, 17 x 24 cm, NederlandsӬISBN 978-90-819612-1-9
Met bijdragen van: Andries Middag, Anton Rensink, Barry Hol, Carol Hol, Carolien Ligtenberg, Caroline Vrauwdeunt, Coert Zachariasse, Danielle Damoiseaux, Donica Buisman, Dries Drogendijk, Errik Buursink, Frans Soeterbroek, Geert de Pauw, Govert Derix, Hanneke Schreuders, Huub Kloosterman, Jan Jonker, Jan Provoost, Judith Lekkerkerker, Lisa de Visser, Maarten van der Velde, Marcel Tankink, Marten Bolt, Martha van Biene, Martien Kromwijk, Martijn de Waal, Martijn Mulder, Martin van der Maas, Matthijs Bouw, Michiel de Lange, Olga Dospekhova, Oswald Devisch, Paul de Bruijn, Paula Kemp, Remko Cremers, Rik ten Broek, Roeland Kreeft, Roland Oude Ophuis, Roy van Dalm, Rutger Oolbekkink, Sabrina Lindemann, Sander van Lent, Sjors de Vries, Tabo Goudswaard, Theo Adema, Veroniek Bezemer, Victor Yuliev en Wouter Vanstiphout.

Thema's
#sociaal kapitaal #netwerken #nieuwe professional #nieuwe businessmodellen #sociaal-maatschappelijke waarde #intrinsieke waarde #technologie #energie/duurzaamheid #nieuwe verbindigen #de wijk #de stad(sregio) #het dorp/platteland #stedelijke vernieuwing #gebiedsontwikkeling #woningmarkt #kantoren #krimp #regelgeving #zelforganisatie #community #placemaking #serendipiteit #coproductie #sturing #democratie #internationale lessen #(stads)landbouw #tijdelijkheid

Samenstelling
Judith Lekkerkerker en Sjors de Vries

Zie ook Ruimtevolk Jaarboek
en Expeditie Ruimtevolk
detroit.jpg

Grootschalige Urban Farms veroveren de wereld

Detroit19 Nov '13

Detroit roept bij de meeste mensen direct beelden op van ruines, leegstaande fabrieken en verlaten woonwijken. Wie had gedacht dat we deze stad binnenkort met groene akkers en bloeiende bomen kunnen gaan associëren? Toch wordt dat werkelijkheid. Op de plek waar voorheen de T-Fords van de lopende band rolden, worden straks kroppen sla en aardappelen geproduceerd. Detroit wordt daarmee ‘World’s Largest Urban Farm’! En ook in ons land krijgt het fenomeen steeds meer voeten in de aarde.

meer...

Pages_from_Soupalicious___light_1_4.jpg

Kantoorpand wordt soepfabriek

23 Oct '13

Hier worden wij vrolijk van! De combinatie van lekker eten met hergebruik, werkgelegenheid en nog veel meer. Nederlandwordtanders sprak met Milco Aarts, de initiatiefnemer achter Soupalicious.

meer...

Tropicana_revisited_Frank_Hanswijk.jpg

Van zwem- naar zwamparadijs

Rotterdam19 Oct '13

Het recente nieuws over de pier van Scheveningen, beeldbepalend maar failliet en geen enkele animo voor de veiling, roept de vraag op naar andere oplossingen...Van de zomer zagen we een bijzondere combinatie van herbestemming en urban farming verrijzen in een ander beeldbepalend en leegstaand complex. Tropicana aan de Rotterdamse Maasboulevard: van zwem- naar zwamparadijs.

meer...

eranoppenheimer_nederland.jpg

Nederlandwordtanders bij aftrap Jaar van de Ruimte

Den Haag14 Oct '13

2015 wordt het Jaar van de Ruimte, georganiseerd door het Ministerie van IenM, Planbureau voor de Leefomgeving en Platform31. Op 11 oktober was de aftrap in De Yp Den Haag. Nederlandwordtanders, als podium voor een nieuwe ruimtelijke praktijk en nieuwe professionals, was er uiteraard bij.

meer...

omslag_de_Flexibele_Stad_uitsnede.jpg

De ontwerper als ontwikkelaar

09 Oct '13

De stagnatie in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland lijkt op het eerste gezicht veroorzaakt door de economische crisis. Maar als je beter kijkt, blijkt dat het gangbare model voor ruimtelijke ontwikkeling zélf al eerder in een crisis verkeerde. Dit is één van de conclusies in het boek ‘De Flexibele Stad, oplossingen voor leegstand en krimp’. In het boek presenteren ontwerpers Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl (temp.architecture) een nieuwe manier van ruimtelijk ontwikkelen.

meer...

FD_FritsvanDongen.jpg

Rijksbouwmeester in het FD

23 Sep '13

In het FD van zaterdag 21 september 2013 verscheen een uitgebreid interview met Frits van Dongen. Een Rijksbouwmeester die streeft naar een rigoureus andere bouwcultuur en daarbij al talrijke goede praktijkvoorbeelden kan laten zien.

meer...

lr_20130919_nieuwsuur.jpg

Nieuwsuur: Op naar een andere bouwcultuur!

Amsterdam20 Sep '13

Volgens Rijksbouwmeester Frits van Dongen is Nederland uitgebouwd. De crisistijd vraagt om een rigoureus andere bouwcultuur. Maar, hoe komen we daar? Nederlandwordtanders toont aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe we anders kunnen gaan denken en handelen. En daarmee begint het pas.

meer...

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...