• /files/nws/i_0026/HNO_P0_k.jpg
  • /files/nws/i_0026/HNO_P5_k.jpg

Een 'eetbaar' kantoorgebouw

Danielhowekamp.jpg
Daniel Höwekamp 20 May '13

Hoe kun je uit een kantoorgebouw eten? Aayu architecten ontwikkelde een slim concept, samen met DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit).

Voor de Natuurtop op 22 juni 2013 roept staatssecretaris Sharon Dijksma op om natuur slim te combineren met andere doelen. Aayu toont in deze blog een concept waarin energiezuinigheid, duurzaamheid en gezond voedsel worden gecombineerd met de behoefte aan een natuurlijke, inspirerende werkomgeving.

'In een gebouw bovenop een bedrijfshal worden stadslandbouw en kantoorfuncties gecombineerd. Een dubbele gevel functioneert als kas, waarin lokale en speciale gewassen worden verbouwd. De kas zorgt voor alle verwarming, koeling en elektriciteit. 's Zomers wordt de warmte hier opgevangen en in de bodem opgeslagen voor gebruik in de winter. De opgeslagen winterse kou wordt dan weer in de zomer gebruikt om de kantoren te koelen. Wat energie betreft is het gebouw volledig zelfvoorzienend. Plantenafval uit de kas wordt verwerkt tot biogas, en daarmee wordt een warmtekrachtkoppeling-installatie (wkk) aangedreven.

Zo vallen economie, ecologie en energie in dit gebouw volledig samen. De kas is ook als los element aan een bestaand gebouw toe te voegen, iets wat beter past in deze tijd waarin al meer dan voldoende kantoorruimte is.

Uitdaging voor ons is nu om het concept met de beloofde energiewinsten, productievere werkomgeving en gezonder voedsel ook slim te financieren. Kansen genoeg!'

Daniel Höwekamp
Aayu architecten

natuur

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...