De Voorsprong: nul op de meter

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 28 Nov '13

Huizen zonder energierekening lijken geen fictie meer. Tijdens de bijeenkomst van De Voorsprong - donderdag 21 november in Arnhem – presenteerde een keur aan grote en kleine bouwers of consortia ‘energienotaloze’ woningconcepten. Een bijeenkomst met veel gelijkgestemden, waar het woord 'woonconsumenten' erg vaak viel. Ondanks de grote opgave van de bestaande woningvoorraad, waren er maar weinig concrete renovatietoepassingen. Het merendeel ging over nieuwbouw. Niettemin signaleerden we een aantal interessante ontwikkelingen. Over renovatiewinkels, groene vingers en een revolving fund.

Klant zoekt passie en ideologie

Een consumentenpanel van 30 mensen was speciaal uitgenodigd voor een kritische blik op de concepten, maar ook als test van de klantvriendelijkheid van de bouwwereld. Op papier zat het wel goed. Alle concepten waren gericht op de ‘woonconsument’, waarbij diens wensen natuurlijk centraal stonden. Veel concepten bleken echter niet de juiste snaar te raken van het aanwezige panel: “Het gaat hier alleen maar over geld verdienen en over energie”. Duurzaamheid wordt door veel van de bouwers voornamelijk uitgedrukt in energiebesparing en veel concepten geven een behoorlijk aanbod gerichte indruk. Uitzondering op die regel vormen de initiatieven Woodstacker en De Groene Vingers die naast energiezuinigheid ook inspelen op aspecten die een maatschappelijk effect hebben: gezondheid, geluk, cradle2cradle, tijdelijkheid. De Groene Vingers ontving hiervoor zowel een aanmoedigingsprijs als de publieksprijs.

Nieuwe spelers op de renovatiemarkt

Het overheidsprogramma Energiesprong organiseerde onlangs een oproep voor renovatiewinkels. Retailconcepten waar je als particuliere woningeigenaar terecht kan om een kant en klare renovatie aan te schaffen of maatregelen om je huis energieneutraal te laten verbouwen. Initiatiefnemers van drie van die winkels in wording schetsten een toekomstbeeld waarin bewoners eenvoudig hun verbouwing samenstellen. Alsof je een nieuw mobieltje koopt, was de terugkerende metafoor. Hoewel dat gemak nog wel te betwijfelen valt – al was het maar vanwege het verschil in investering – doen de initiatiefnemers een aantal interessante voorspellingen. Vergelijkbaar met de telefoon en de belminuten koop je het product ‘ wonen’ en betaal je dat met je energierekening. Ook zien ze nieuwe spelers op de renovatiemarkt. Achmea beschouwt de woning als een filiaal van het verzorgingshuis en werkt samen met Siemens om een huurpakket van apparaten samen te stellen. Maar ook Mercedes dochter MBtech maakt een cross-over naar de woningmarkt. Volgens de sprekers zal de bouwwereld steeds meer een productiemarkt worden van kant-en-klare producten. Uit de zaal kwam het advies om samen te werken met bol.com om zo nog meer toegankelijkheid voor klanten te vergroten. Kijk voor meer informatie over het nieuwe fenomeen van renovatiewinkels bij Reimarkt, Woonconnect en Save.

Den Haag biedt ruimte voor energiebesparing

Meindert Smallenbroek – directeur woningbouw bij ministerie van BZK - bracht op de valreep nog positief nieuws uit den Haag. Minister Blok en minister Dijsselbloem creëerden in een recente brief aan de Kamer hypotheekruimte voor energiemeter=0 woningen. En ook met het revolving fund, dat in december wordt gelanceerd, zet de minister in op woningen met hoge energieambities.

Lees meer over de Voorsprong.
photo_1.jpg

Expeditie Ruimtevolk

Arnhem26 Nov '13

Op 21 november vond in de Eusebius Kerk in Arnhem de Ruimtevolk Expeditie ‘Nieuw Kapitaal’ plaats. De zoektocht langs vele verschillende interpretaties van dat Nieuwe Kapitaal leverde een inspirerende dag op.

meer...

detroit.jpg

Grootschalige Urban Farms veroveren de wereld

Detroit19 Nov '13

Detroit roept bij de meeste mensen direct beelden op van ruines, leegstaande fabrieken en verlaten woonwijken. Wie had gedacht dat we deze stad binnenkort met groene akkers en bloeiende bomen kunnen gaan associëren? Toch wordt dat werkelijkheid. Op de plek waar voorheen de T-Fords van de lopende band rolden, worden straks kroppen sla en aardappelen geproduceerd. Detroit wordt daarmee ‘World’s Largest Urban Farm’! En ook in ons land krijgt het fenomeen steeds meer voeten in de aarde.

meer...

Pages_from_Soupalicious___light_1_4.jpg

Kantoorpand wordt soepfabriek

23 Oct '13

Hier worden wij vrolijk van! De combinatie van lekker eten met hergebruik, werkgelegenheid en nog veel meer. Nederlandwordtanders sprak met Milco Aarts, de initiatiefnemer achter Soupalicious.

meer...

Tropicana_revisited_Frank_Hanswijk.jpg

Van zwem- naar zwamparadijs

Rotterdam19 Oct '13

Het recente nieuws over de pier van Scheveningen, beeldbepalend maar failliet en geen enkele animo voor de veiling, roept de vraag op naar andere oplossingen...Van de zomer zagen we een bijzondere combinatie van herbestemming en urban farming verrijzen in een ander beeldbepalend en leegstaand complex. Tropicana aan de Rotterdamse Maasboulevard: van zwem- naar zwamparadijs.

meer...

eranoppenheimer_nederland.jpg

Nederlandwordtanders bij aftrap Jaar van de Ruimte

Den Haag14 Oct '13

2015 wordt het Jaar van de Ruimte, georganiseerd door het Ministerie van IenM, Planbureau voor de Leefomgeving en Platform31. Op 11 oktober was de aftrap in De Yp Den Haag. Nederlandwordtanders, als podium voor een nieuwe ruimtelijke praktijk en nieuwe professionals, was er uiteraard bij.

meer...

omslag_de_Flexibele_Stad_uitsnede.jpg

De ontwerper als ontwikkelaar

09 Oct '13

De stagnatie in de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland lijkt op het eerste gezicht veroorzaakt door de economische crisis. Maar als je beter kijkt, blijkt dat het gangbare model voor ruimtelijke ontwikkeling zélf al eerder in een crisis verkeerde. Dit is één van de conclusies in het boek ‘De Flexibele Stad, oplossingen voor leegstand en krimp’. In het boek presenteren ontwerpers Tom Bergevoet en Maarten van Tuijl (temp.architecture) een nieuwe manier van ruimtelijk ontwikkelen.

meer...

FD_FritsvanDongen.jpg

Rijksbouwmeester in het FD

23 Sep '13

In het FD van zaterdag 21 september 2013 verscheen een uitgebreid interview met Frits van Dongen. Een Rijksbouwmeester die streeft naar een rigoureus andere bouwcultuur en daarbij al talrijke goede praktijkvoorbeelden kan laten zien.

meer...

lr_20130919_nieuwsuur.jpg

Nieuwsuur: Op naar een andere bouwcultuur!

Amsterdam20 Sep '13

Volgens Rijksbouwmeester Frits van Dongen is Nederland uitgebouwd. De crisistijd vraagt om een rigoureus andere bouwcultuur. Maar, hoe komen we daar? Nederlandwordtanders toont aan de hand van inspirerende praktijkvoorbeelden hoe we anders kunnen gaan denken en handelen. En daarmee begint het pas.

meer...

Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...