De stad de toekomst

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 21 May '14

Op zaterdag 24 en zondag 25 mei vormen negen ontmoetingsplekken in Utrecht het festivalterrein van DE STAD DE TOEKOMST.

Culturele Zondagen presenteert tijdens dit weekend de ideeën en belevingen van de nieuwe stedeling over de stad van de toekomst aan de hand van nieuwe technologieën, muziek, workshops, dans- en theatervoorstellingen, lezingen, interactieve games, productdemonstraties, documentaires en eten en drinken. DE STAD DE TOEKOMST neemt Utrecht, een groeiende stad met het grootste aantal jonge inwoners in Nederland, als voorbeeld. Samen met zeventien talentvolle jonge toekomstmakers en creatieve ondernemers zijn concepten voor de toekomstige stad ontwikkeld. Wonen we straks in een stad waarin je zelf je voedsel verbouwt, een huis print, je bier brouwt, energie opwekt en je eigen gezondheid analyseert?

Maken, samenwerken en kennis
Het festival laat de toekomstige ‘selfmade economy’ zien in samenwerking met tientallen lokale en landelijke partners. Daarnaast is er een uitgebreid kennisprogramma van interactieve kennisinstallaties, presentaties, workshops en een afsluitende talkshow. Onder andere singularity specialist Yuri van Geest, tijdgeestonderzoeker én trendwatcher van het jaar Farid Tabarki, innovatieoptimist Stef van Dongen, duurzame architect Thomas Rau en Dr. Linda Duits van Universiteit Utrecht zullen spreken. Organisaties en initiatieven als Nudge, VPRO’s Tegenlicht, Duurzame Jonge 100 en Economy Transformers vullen de onderwerpen met inspirerende verhalen, beelden en ideeën.

Netwerk van steden
Partners zijn Platform 31, Architectuurcentrum Aorta en Pakhuis de Zwijger, dat op 25 mei - na Berlijn en Rotterdam - een Amsterdamse Stadsambassade in Utrecht opent. De stadsambassades moeten leiden tot een netwerk van Nederlandse en Europese steden waarin stedelijke vraagstukken en innovaties centraal staan.

Kijk voor meer informatie en het precieze programma op de website van Culturele Zondagen.
highlineNY.jpg

Werken aan de duurzame stad

19 May '14

Op 6 juni organiseren Nederlandwordtanders en RUIMTEVOLK tijdens de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam de bijeenkomst ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten’ in de Kunsthal in Rotterdam, van 13.00 uur tot 16.00 uur. Het programma is nu bekend.

meer...

diversiteitvanleegstand.jpg

Diversiteit van leegstand

Rotterdam12 May '14

In het kader van de Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR) organiseert het College van Rijksadviseurs het symposium 'De diversiteit van de leegstand', op 24 juni van 9.00 tot 13.00 uur in de Kunsthal in Rotterdam.

meer...

vogelvluchtinternationaal.jpg

Inspirerende eerste Live bijeenkomst

Den Haag11 Apr '14

Vijftien pitches van vijf minuten, bevlogen sprekers, een enthousiast publiek en daadkrachtige ontmoetingen. De bijeenkomst Nederlandwordtanders/Live Internationaal, gehouden op 10 april in Den Haag, was een groot succes.

meer...

IABR1.jpg

Bijeenkomst RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders IABR

Rotterdam03 Apr '14

RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders presenteren op vrijdagmiddag 6 juni gezamenlijk de bijeenkomst ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten’ in de Rotterdamse Kunsthal.

meer...

oh_darling.png

Nederlandwordtanders Internationaal

Den Haag05 Mar '14

Tijdens de bijeenkomstenreeks Nederlandwordtanders/Live willen wij de vernieuwers uit het netwerk van Nederlandwordtanders graag in verbinding brengen met sleutelfiguren die verandering daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Op 10 april geven wij de aftrap in Den Haag, met het thema Internationaal.

meer...

brinckhorstbijeenkomst.jpg

Van grijs naar blauw

Den Haag20 Feb '14

Hoe kun je een bedrijventerrein op een organische manier revitaliseren? Op 18 februari was de kick-off van ‘ReSourceCity Binckhorst’, een initiatief van Mobiel projectbureau OpTrek. Een avond over verrassende verbindingen, onderling vertrouwen, blauwe economie, lokaal bier en meer.

meer...

nwa_Wolbert_van_Dijk_het_Dijkplateau.jpg

Young Innovators

Den Haag14 Feb '14

Acht jonge ontwerpers gaan op uitnodiging van het College van Rijksadviseurs (CRA) aan de slag met grote ruimtelijke opgaven. Hun namen zijn nu bekend: Dik Houben (Living Shell), Jeroen Atteveld (Thermen Westpoort), Claire Oude Aarninkhof en Minke Mulder (Croproad Park), Peter Leeuw (Nieuwe Eetlust), Joppe Veul en Paul van Dijk (Water-ways to climate adaptation) en Wolbert van Dijk (Het Dijkplateau).

meer...

_DSC4282_small.jpg

De techniek blijven verbinden

Den Haag04 Feb '14

Op 14 januari presenteerde het College van Rijksadviseurs zijn jaarprogramma 2014. Op de site van het CRA zijn na afloop vier informatieve filmpjes verschenen, waarin het CRA op locatie terugblikt en vooruitkijkt.

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

Op naar 2014!

23 Dec '13

Het was een inspirerend jaar voor Nederlandwordtanders. Rijksbouwmeester Frits van Dongen zet met dit initiatief dan ook graag een vervolgstap in 2014. Dat betekent uitbreiding, verdieping en concretisering, zowel on- als offline.

meer...

1hadaknatuur_foto_Richard_Mouw_liggend.jpg

Natuurprijs 2013: ideeën voor een gezonde omgeving

12 Dec '13

De Natuurprijs 2013 - georganiseerd door het Nationaal Groenfonds – had dit jaar als thema ‘Op je gezondheid’. Onder de genomineerden waren een aantal interessante initiatieven op het ruimtelijke vlak.

meer...