/files/nws/i_0021/041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

'Fratelli e sorelle, buonasera', zo klonken de eerste woorden van de vers gekozen paus Franciscus over het Sint Pieterplein. ‘Broeders en zusters, goedenavond’. Een ongekend informele begroeting, waarbij de nieuwe paus gelijkwaardigheid aanbood tussen hem als spreker en degenen die aangesproken werden. Een basis voor echt contact leek gelegd met slechts vier woorden.

Contact maken klinkt als een vanzelfsprekendheid, maar is het net zo min voor de Rooms katholieke kerk als voor herbestemmingen. Voor veel herbestemmingen geldt dat er in eerste instantie geen sprake is van contact met en tussen partijen die de herbestemming tot stand gaan brengen. Vaak worden eerst formele posities betrokken: de eigenaar van een leeg pand kijkt voor hulp naar de overheid en de overheid kijkt keihard terug en wijst op de private verantwoordelijkheid. Ook zitten partijen verderop in een traject vaak' in hun eigen hoofd', in hun eigen fantasie of nachtmerrie. De eigenaar van een leegkomend gebouw ziet vooral een financieel probleem, de architect droomt over een (niet betaalbare) nieuwe gevel, de rekenmeesters rekenen zich rijk aan functies die er niet komen, de regelgevers verschuilen zich achter zekerheden van vroeger, terwijl de buurtbewoners fantaseren over mogelijke culturele of buurtfuncties die economisch gezien niets opleveren. En zie dan maar eens vanuit die betrokken posities en beelden een open proces te starten. Contact te maken.

Vroeger kon een flinke schep geld deze impasses wel doorbreken, maar nu moeten we roeien met de riemen die wij hebben. En dat betekent contact maken en bruggen slaan die tot nieuwe waardecreatie leiden. Wie zijn degenen die dat lukt? Ervaring leert dat er vier belangrijke groepen zijn:
1. Bevlogen individuen met een missie. Denk aan ZUS in Rotterdam, denk aan Piet Hein Eek in Eindhoven of Erik Wong in Hornhuizen. Zij hebben een droom en weten anderen hierin mee te nemen om samen die droom te realiseren.
2. De nieuwe collectieven. Denk aan DUS in de Tolhuistuin, aan de Tramontwikkelingsmaatschappij van de Hallen in Amsterdam of de bewoners aan het Singelpark in Leiden. Mensen die in de gezamenlijkheid de kracht en de financiering vinden om bruggen te slaan met andere belangen en partijen.
3. De familiebedrijven. Door hun betrokkenheid bij en kennis van de regio zien zij specifieke mogelijkheden waar anderen vanuit een te abstracte blik of te algemene portefeuille alleen problemen zien. De familiebedrijven zijn in contact met het DNA van het gebied en kunnen daardoor kansen beter inschatten, waardoor zij risico's durven te nemen.
4. Zij die het water aan de lippen hebben. Overheden of ontwikkelaars die grondposities hebben en wel ' iets moeten'. Zij worden gedwongen om hun stellingen te verlaten en contact te zoeken met mensen die iets willen. Veelal niet met de dromers die van ver komen, maar met de energie en de vraag die heel lokaal is.

De paus werd gekozen in de Sixtijnse kapel, waar hij samen met de andere kardinalen enkele dagen vertoefde voordat er witte rook kwam. Boven zijn hoofd was voortdurend Michelangelo te zien met onder andere het fresco van De Schepping. We zien daarin God die het leven geeft aan de mens door het maken van contact. Het aanraken van de ander via slechts het puntje van de vingertoppen. Kan het zo eenvoudig zijn?

Frank Strolenberg
Nationaal Programma Herbestemming

www.herbesteming.NU
NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...