• /files/nws/i_0117/RijkaanOntwerpkrachtnwaJeroenKramer.jpg
  • /files/nws/i_0117/DominiKerst2012.jpg
  • /files/nws/i_0117/aaibaarschommelbanksamiraboonkopie.jpg
  • /files/nws/i_0117/AHFHgenomineerd.png
  • /files/nws/i_0117/filmNWA.jpg
  • /files/nws/i_0117/19940518MCLKOOLHAAS013.jpg

Bijna 2017

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 22 Dec '16

Met de lancering van de prijsvraag WHO CARES en alles wat er op stapel staat begin volgend jaar, zijn de donkere dagen voor de kerst gevuld met talrijke lichtpuntjes.

Onlangs is de prijsvraagsite van WHO CARES gelanceerd, Nederlandwordtanders richtte daarbij een inspiratiedossier in. De Kick-off is op 18 januari 2017 in Almere. Atelier Rijksbouwmeester en Het Nieuwe Instituut presenteren vanaf 10 januari 2017 de rondreizende tentoonstelling Rijk aan Ontwerpkracht, Nederlandwordtanders maakte daarvoor een filmpje, over Nederlandwordtanders als platform voor ruimtelijke innovatie. Het netwerk van professionals, voorbeeldstellende projecten en de prijsvragen ‘A Home away from Home’ – genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2017! - en ‘WHO CARES’ worden getoond om het publiek een beeld te geven van de ontwerpkracht en ruimtelijke vernieuwing in Nederland.

Expositie Rijk aan ontwerpkracht
De nota Ruimte voor Architectuur betekent in 1991 de start van het nationale architectuurbeleid dat de Nederlandse architectuur nationaal en internationaal op de kaart heeft gezet. Eind 2016 vormt het verschijnen van de 'Actieagenda Ruimtelijk Ontwerp 2017-2020 Samen werken aan ontwerpkracht' de aanleiding voor Rijksbouwmeester Floris Alkemade om te kijken naar de resultaten van 25 jaar stimulering van architectuur en ruimtelijk ontwerp in Nederland. De door het Atelier Rijksbouwmeester – ism de ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Infrastructuur en Milieu - samengestelde tentoonstelling ‘Rijk aan ontwerpkracht’ toont de veelkleurige oogst van de afgelopen decennia - waaronder Nederlandwordtanders – en toont een groot aantal plannen die zijn voortgekomen uit het stimuleringsbeleid en het opdrachtgeverschap van het Rijk. Tevens is er ruim aandacht voor jong talent, internationalisering en ontwikkelingen in het architectuuronderwijs.

De tentoonstelling is in 2017 en 2018 op diverse locaties in Nederland te zien. Onder meer van 10 januari tot 5 februari 2017 in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam en vanaf 10 februari tot en met 26 maart 2017 in Arcam, het Architectuurcentrum van Amsterdam, waarin een Amsterdams accent wordt gelegd en onder meer ook aandacht is voor de Ceuvel.

Bijeenkomsten Ontwerpkracht en Ministerie van Ruimtelijke zaken
Op 19 januari 2017 vindt in Het Nieuwe Instituut een publieksbijeenkomst
over ‘Rijk aan Ontwerpkracht’ plaats. Vanaf 16:30u tot 18.30 uur kijken gasten Hedy d’Ancona, Adri Duivesteijn en Floris Alkemade blikken terug op 25 jaar architectuurbeleid en een aantal vernieuwende ontwerpers – waaronder Paul van Bussel, Dingeman Deijs en Jeroen Atteveld –kijken vooruit naar de komende 25 jaar. Voor meer informatie over het programma en aanmelden: www.hetnieuweinstituut.nl

Aansluitend op de publieksbijeenkomst start tijdens Thursday Night at Het Nieuwe Instituut de nieuwe discursieve reeks oprichtingsgesprekken voor het Ministerie van Ruimtelijke Zaken. Initiatiefnemers Elma van Boxel & Kristian Koreman (ZUS), Stephan Petermann (OMA/AMO) en Marten Kuijpers (Het Nieuwe Instituut) gaan in gesprek met (ervarings)deskundigen over het thema geluk, dat een centrale rol speelde in de eerste nota’s over ruimtelijke ordening, maar dat naar de achtergrond is verdwenen. Meer informatie is te vinden op Thursday Night Live!.

A Home away from Home genomineerd
De prijsvraag A Home away from Home – georganiseerd door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de Rijksbouwmeester, is genomineerd voor de Mies van der Rohe Award 2017. Bijzonder is de nominatie van een andersoortig project dan een gebouw. In januari wordt uit de longlist een selectie van veertig nominaties gemaakt, in mei volgt de bekendmaking van de winnaar. De vorige Mies van der Rohe Award werd in 2015 toegekend aan de Filharmonie in de Poolse stad Szczecin.

Alvast een goed uiteinde gewenst en tot volgend jaar!
unsplashJeffSheldon3kopie.jpg

Referentieprojecten WHO CARES

15 Dec '16

Hoe kunnen transformatievoorstellen bijdragen aan de grote structuurverandering van de zorg? Met de open prijsvraag ‘WHO CARES’ hoopt Rijksbouwmeester Floris Alkemade op zichtbare nieuwe inzichten en oplossingen voor zorg en wonen en de inrichting van onze openbare ruimte. Bekijk inspirerende voorbeelden op onze site.

prijsvraagwhocares.nl

meer...

20150623DaklandschapTillemanLOWRES.jpg

Dutch Design Awards

26 Oct '16

Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven worden de Dutch Design Awards uitgereikt. Deze tonen en belonen jaarlijks het beste op het gebied van Nederlandse vormgeving. Onder de genomineerden waren twee netwerkleden van Nederlandwordtanders. Studio Marco Vermeulen won met Biesbosch Museumeiland in de categorie Habitat.

meer...

4AHomeAwayfromHomeexpoNwa3325.jpg

Prototypes ‘A home away from Home’

25 Oct '16

De winnende teams van de prijsvraag ‘ A home away from Home’ hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan de prototypes van hun ontwerpen, die te zien zijn tijdens de Dutch Design Week, van 22 tot en met 30 oktober in Eindhoven.

meer...

rijksbouwmeestercongres.jpg

Rijksbouwmeestercongres The Good, the Bad, the Ugly

24 Oct '16

Atelier Rijksbouwmeester organiseerde op 1 november op de Pier in Scheveningen een congres over de stedelijke conditie in Nederland, bekeken vanuit de gedeelde ruimte in drie steden: Amsterdam, Rotterdam en Lelystad. Bekijk het verslag en de video-essays onderaan het bericht.

meer...

whocares.jpg

WHO CARES: Nieuwe ontwerpprijsvraag zorg en transformatie.

10 Oct '16

Na de succesvol verlopen ontwerpersprijsvraag ‘A Home Away from Home’ kondigde Rijksbouwmeester Floris Alkemade tijdens het congres Expeditie Begonia 2016 - georganiseerd door Aedes-Actiz Kenniszorg Wonen-Zorg - een nieuwe ontwerpprijsvraag over zorg in de Nederlandse naoorlogse wijken aan: ‘WHO CARES

meer...

winnaarsahomeawayfromhome.jpg

Zes Winnaars A Home away from Home

29 Jun '16

Juryvoorzitter Floris Alkemade en Carolien Schippers (COA) maakten op 29 juni de zes prijswinnaars van de prijsvraag: ‘ A Home away from Home’ -een initiatief van COA in samenwerking met de Rijksbouwmeester- bekend. De winnende ontwerpen zijn geselecteerd uit een totaal van 366 inzendingen en tonen uiteenlopende oplossingen voor de huisvesting van vluchtelingen en andere doelgroepen. Een selectie van de inzendingen is tot en met 7 juli te bekijken in een pop-up tentoonstelling in het Nieuwe Instituut en van 13 tot 17 juli tijdens het White Nights Festival in het Museumpark in Rotterdam en tot en met 31 juli in Bureau Europa, platform voor architectuur en design in Maastricht.. Tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven zullen prototypes van de winnende ontwerpen worden tentoongesteld.

meer...

1HermanHertzbergerSpiralquotesNWA.jpg

'The Next Spreadsheet' verkend

Rotterdam21 Jun '16

De Spiral Room in de IABR-2016-THE NEXT ECONOMY was op donderdag 9 juni het toneel voor de bijeenkomst ‘The Next Spreadsheet.’ Tijdens de inspirerende bijeenkomst verkende Nederlandwordtanders samen met een aantal sprekers met verschillende achtergronden de nieuwe rekenmodellen voor de NEXT ECONOMY. Wat zou het nieuwe businessmodel kunnen zijn voor projecten met meervoudige waardencreatie en hoe zou de Nieuwe Spreadsheet eruit kunnen zien? Lees hieronder het uitgebreide verslag of download de pdf onderaan de pagina.

meer...

iabr2016ttvr01hanstakkopie.jpg

De spreadsheet in the NEXT ECONOMY

26 May '16

Wat zou het nieuwe businessmodel kunnen zijn voor projecten met meervoudige waardencreatie en hoe kan de Nieuwe Spreadsheet eruit zien? Tijdens de inspirerende bijeenkomst ‘De Spreadsheet in de NEXT ECONOMY’ op donderdag 9 juni op de IABR verkende Nederlandwordtanders samen met een aantal sprekers met verschillende achtergronden de nieuwe rekenmodellen voor de NEXT ECONOMY. Het verslag verschijnt binnenkort op de site.

meer...

HotelNiceToMeetYouAhomeawayfromhome.png

‘A Home away from Home’ internationaal

26 May '16

De door COA en de Rijksbouwmeester geïnitieerde architectuurprijsvraag ‘a Home away from Home’ begint haar finale te naderen en staat volop in de belangstelling, ook op het internationale podium. Carolien Schippers (COA): "Oplossingen die tijdelijk zijn en die je, als je ze niet meer nodig hebt, als het ware kunt opvouwen en in de kast kunt leggen, daar worden wij blij van.”

meer...

02IABR2016ARBMNederlandwordtandersDoepel.jpg

Utopia as an option-IABR 2016

Rotterdam23 Apr '16

Rijksbouwmeester Floris Alkemade toont in samenwerking met Nederlandwordtanders en DoepelStrijkers op de IABR 2016-THE NEXT ECONOMY (23 april-10 juli) ‘Utopia as an Option. Indexing social affairs for the next economy.’ Een inzending die verwijst naar het belang van het utopisch denken en het verlangen naar sociale meerwaarde. In een maquette en bijbehorende digitale toelichting is het structuralistische en nu leegstaande gebouw van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag als uitgangspunt genomen en wordt het gekoppeld aan hedendaagse innovatieve initiatieven die binnen Nederlandwordtanders worden opgespoord en gestimuleerd.

meer...