Bijeenkomst RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders IABR

Nederland wordt Anders
Nederlandwordtanders 03 Apr '14

RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders presenteren op vrijdagmiddag 6 juni gezamenlijk de bijeenkomst ‘Werken aan de duurzame stad. Hoe gemeentelijke ambities en initiatieven uit de praktijk elkaar ontmoeten’ in de Rotterdamse Kunsthal.

Wie goed om zich heen kijkt, ziet vele voorbeelden van een nieuwe, ‘groene’ bouwcultuur. Woningen en wijken besparen niet alleen veel energie, maar wekken zelfs nieuwe energie op. Afval wordt niet langer beschouwd als waardeloos maar als grondstof. Voor we het weten raken we de auto kwijt door de opkomst van veel duurzamere vormen van mobiliteit. Watermanagement, natuur en voedselproductie worden slim gecombineerd met ruimtelijke opgaven, waardoor de stad mooier wordt en prettiger om te verblijven. De groene stad heeft de toekomst.

Duurzame ambities
Steeds meer gemeenten barsten van de duurzame ambities en meer en meer bedrijven, ontwerpers, bewoners en ondernemers werken op hun eigen manier aan de duurzame stad, door stedelijke stromen als energie, water, voedsel en afval slim te combineren met ruimtelijke opgaven. Maar wat betekenen die ambities en initiatieven voor het stedelijk management van vandaag en morgen? En hoe werk je als gemeente samen met bewoners, ondernemers en andere partners aan het echt verwezenlijken van die ambities?

Woorden, daden en inspiratie
RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders organiseren een bijeenkomst waarin zowel gemeentelijke ambities, de concrete uitvoeringspraktijk als veelbelovende ideeën aan bod komen. Woorden, daden en inspiratie. Vervolgens gaan we met elkaar in discussie hoe deze benaderingen elkaar kunnen versterken en welke rol het ontwerp daarbij kan spelen. De middag wordt op scherp gesteld met een aftrap door Roelof Kruize (algemeen directeur Waternet) en staat onder leiding van Guido Wallagh (Nederlandwordtanders) en Judith Lekkerkerker (RUIMTEVOLK).

Expositie Urban by Nature
De bijeenkomst sluit aan op de tentoonstelling Urban byNature, waarin de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam nieuwe perspectieven op de duurzame stad onderzoekt. De Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum bieden onderdak aan de Biënnale, waarin curator Dirk Sijmons de stad als vertrekpunt kiest voor het oplossen van mondiale milieuproblemen.

Programma
13.30 uur: Inleiding door RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders
13.45 uur: Keynote door Roelof Kruize (algemeen directeur Waternet)
14.05 uur: Afwisselende programma met:
Drie steden met ambities: Almere, Amersfoort en Heerhugowaard
Inspirerende praktijkvoorbeelden
Veelbelovende ideeën
15.35 uur: Reflectie en discussie
16.00 uur: Bezoek tentoonstelling Internationale Architectuur Biënnale (facultatief)

Aanmelden
De bijeenkomst is gratis toegankelijk, aanmelden is verplicht en kan via het aanmeldformulier op de website van RUIMTEVOLK. Kaartjes voor de tentoonstelling worden verkocht aan de kassa van de Kunsthal tegen het reguliere tarief
(€ 11,-).

Voor deze bijeenkomst werken RUIMTEVOLK en Nederlandwordtanders samen. RUIMTEVOLK is een vooraanstaand kennis- en inspiratieplatform en netwerkorganisatie voor stedelijke en regionale ontwikkeling. Sinds 2007 stimuleert RUIMTEVOLK vernieuwing, kennisontwikkeling en netwerkvorming rondom ruimtelijke, sociale- en economische vraagstukken in steden, dorpen en wijken. Nederlandwordtanders is een platform voor vooruitstrevende professionals en vernieuwende projecten op ruimtelijk gebied, die voorbeeldstellend zijn voor een nieuwe bouwcultuur. Powered by: Rijksbouwmeester.

duurzame stad

oh_darling.png

Nederlandwordtanders Internationaal

Den Haag05 Mar '14

Tijdens de bijeenkomstenreeks Nederlandwordtanders/Live willen wij de vernieuwers uit het netwerk van Nederlandwordtanders graag in verbinding brengen met sleutelfiguren die verandering daadwerkelijk kunnen uitvoeren. Op 10 april geven wij de aftrap in Den Haag, met het thema Internationaal.

meer...

brinckhorstbijeenkomst.jpg

Van grijs naar blauw

Den Haag20 Feb '14

Hoe kun je een bedrijventerrein op een organische manier revitaliseren? Op 18 februari was de kick-off van ‘ReSourceCity Binckhorst’, een initiatief van Mobiel projectbureau OpTrek. Een avond over verrassende verbindingen, onderling vertrouwen, blauwe economie, lokaal bier en meer.

meer...

nwa_Wolbert_van_Dijk_het_Dijkplateau.jpg

Young Innovators

Den Haag14 Feb '14

Acht jonge ontwerpers gaan op uitnodiging van het College van Rijksadviseurs (CRA) aan de slag met grote ruimtelijke opgaven. Hun namen zijn nu bekend: Dik Houben (Living Shell), Jeroen Atteveld (Thermen Westpoort), Claire Oude Aarninkhof en Minke Mulder (Croproad Park), Peter Leeuw (Nieuwe Eetlust), Joppe Veul en Paul van Dijk (Water-ways to climate adaptation) en Wolbert van Dijk (Het Dijkplateau).

meer...

_DSC4282_small.jpg

De techniek blijven verbinden

Den Haag04 Feb '14

Op 14 januari presenteerde het College van Rijksadviseurs zijn jaarprogramma 2014. Op de site van het CRA zijn na afloop vier informatieve filmpjes verschenen, waarin het CRA op locatie terugblikt en vooruitkijkt.

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

Op naar 2014!

23 Dec '13

Het was een inspirerend jaar voor Nederlandwordtanders. Rijksbouwmeester Frits van Dongen zet met dit initiatief dan ook graag een vervolgstap in 2014. Dat betekent uitbreiding, verdieping en concretisering, zowel on- als offline.

meer...

1hadaknatuur_foto_Richard_Mouw_liggend.jpg

Natuurprijs 2013: ideeën voor een gezonde omgeving

12 Dec '13

De Natuurprijs 2013 - georganiseerd door het Nationaal Groenfonds – had dit jaar als thema ‘Op je gezondheid’. Onder de genomineerden waren een aantal interessante initiatieven op het ruimtelijke vlak.

meer...

scholenbouwwaaier_1.jpg

Kwaliteitskader en mobiele Scholenbouwwaaier

12 Dec '13

Er zijn weer volop ontwikkelingen aan het Scholenbouwwaaier-front. Een landelijk kwaliteitskader voor onderwijsgebouwen is in de maak en er is inmiddels ook een Scholenbouwwaaier-app gelanceerd.

meer...

Kas_letterlijk_in_stad_kenmerken.jpg

Stad+Kas

09 Dec '13

Vijf Westlandse bedrijven, Arend-Sosef, Nobutec, Priva, Wubben.Chan Architecten en Kenlog, hebben de stichting STAD+KAS opgericht. De stichting stelt zichzelf ten doel om woonwijken in steden te vitaliseren met behulp van technieken, ontwikkelingen en innovaties uit de tuinbouw. Hun visie is gebaseerd op het combineren van stedelijke functies (wonen, werken en leven) met tuinbouwfuncties en technieken.

meer...

Klarendal_Berry_Kessels_4.jpg

Modekwartier Klarendal wint Gouden Piramide

Arnhem02 Dec '13

Woningcorporatie Volkshuisvesting Arnhem won op 30 november met het Modekwartier/100%XL in de Arnhemse wijk Klarendal de Gouden Piramide 2013, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap. Minister Blok voor Wonen en Rijksdienst overhandigde in het Nieuwe Instituut de prijs aan Gerrit Breeman (directeur VHV Arnhem) en Berry Kessels (manager wonen). De thematische aanpak en de koppeling tussen een sociaal probleem en de creatieve sector maken Moderkwartier Klarendal tot een zeer innovatieve gebiedstransformatie.

meer...

phpThumb_generated_thumbnailjpg.jpg

De Voorsprong: nul op de meter

arnhem28 Nov '13

Huizen zonder energierekening lijken geen fictie meer. Tijdens de bijeenkomst van De Voorsprong - donderdag 21 november in Arnhem – presenteerde een keur aan grote en kleine bouwers of consortia ‘energienotaloze’ woningconcepten. Een bijeenkomst met veel gelijkgestemden, waar het woord 'woonconsumenten' erg vaak viel. Ondanks de grote opgave van de bestaande woningvoorraad, waren er maar weinig concrete renovatietoepassingen. Het merendeel ging over nieuwbouw. Niettemin signaleerden we een aantal interessante ontwikkelingen. Over renovatiewinkels, groene vingers en een revolving fund.

meer...