/files/nws/i_0034/bijErgun_Erkocu_informeel_transfaal_06_site.jpg

Bewust onafgemaakt

RUT_profielfoto_ergun_erkocu.jpg
Ergün Erkoçu 07 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Ergün Erkoçu en Cihan Bugdaci.

De democratuur ligt op de loer: onze democratische waarden dreigen samen te smelten met verborgen elementen van een dictatuur. Zowel de commercie als de politiek stopt mensen graag in hokjes van etniciteit. Wij geloven in een pluriculturele samenleving, die niet uitgaat van grenzen, maar juist mensen wil verbinden. Jong en oud, rijk en arm, studenten en werkenden, enzovoort. Een pluriculturele samenleving vraagt om een andere manier van ontwerpen. Niet vanuit een eindbeeld of een kavel, maar vanuit sociaal maatschappelijke mogelijkheden. Het gaat niet alleen om het fysieke, tastbare gebouw en de ruimte in de stad, ‘de hardware’. De ‘software’, de informele circuits die het gebouw en de openbare ruimte gebruiken, is minstens zo belangrijk.

In het wijkonderzoek ‘De Kracht van Pluricultureel Kossel, Rotterdam-Zuid’, brengen wij de informele circuits van de wijk in kaart. Er worden volop initiatieven ontplooid die nooit door beleidsmakers of ontwerpers zijn bedacht. Hier liggen volgens ons de vertrekpunten voor actuele en relevante (ontwerp)opgaven, maar zonder te formaliseren. De perfecte stad bestaat niet. 'Bewust onafgemaakt' is ons motto. Juist door het informele te omarmen, ontstaat er ruimte voor innovaties.

‘Ruimte geven binnen kaders’ is een favoriete uitdrukking van veel bestuurders. Maar hoeveel ruimte durft u aan?

Ergün Erkoá§u en Cihan Bugdaci (CONCEPT0031/Gentlemen A.R.T.)
Ergün Erkoá§u is architect, oprichter en CEO van CONCEPT0031, bureau voor architectuur, stedenbouw en pluriculturele studies. Onlangs rondde hij samen met Cihan Bugdaci (projectontwikkelaar, oprichter en CEO van Gentlemen A.R.T.) het wijkonderzoek ‘De Kracht van Pluricultureel Kossel, Rotterdam-Zuid’ af.
Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...