Be there or be square!

saskia_0.jpg
Saskia Beer 18 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Saskia Beer, met een quote van Gijs Albada Jelgersma (associate director IVG Netherlands BV).

Wat kan je zelf doen met Amstel III? Dit kantorengebied tussen Amsterdam Arena en het AMC was in de jaren 80 en 90 een topbedrijvenlocatie en trekt nu nog steeds bekende bedrijven en dagelijks zo’n 26.000 forenzen aan. Tegelijkertijd is het met zo’n 25% structurele leegstand symbool komen te staan voor een ontspoorde en vastgelopen situatie. Mijn antwoord? Het Glamourmanifest! Nu, zo’n twee jaar na de officiële lancering, gaat dit zijn tweede fase in.

Het Glamourmanifest heeft in de afgelopen twee jaar activiteiten georganiseerd, die niet alleen ludiek en speels waren, maar ook bekendheid genereerden en zelfs nieuwe vastgoedeigenaren en huurders aantrokken. Zoals honderd gouden kabouters die ’s nachts te vondeling werden gelegd, een gedichtendag en het planten van duizenden bloemenbollen in dit vooralsnog troosteloze gebied.

Achter dergelijke activiteiten gaat wel een serieuze ambitie schuil: zorgen dat dit monofunctionele werkgebied de komende jaren stap voor stap transformeert naar een sprankelende stadswijk waar gewoond, gewerkt en gecreëerd kan worden. Het bestemmingsplan, afgelopen jaar door de gemeente Amsterdam gewijzigd, biedt hiervoor de mogelijkheid.

Recente ontwikkelingen markeren een nieuwe fase. Buurman AMC en eigenaren en beleggers in Amstel III zoeken meer samenwerking, en benaderen het Glamourmanifest als partner. Wij nemen deze handschoen graag op. Maar werknemers, eigenaren en beleggers van Amstel III en ‘omwonenden’, de bal ligt ook bij jullie. Doet u, na twee jaar van ludieke acties, mee aan het samen formuleren van een gemeenschappelijke transformatiestrategie?


Saskia Beer is architect. In 2011 lanceerde ze op eigen initiatief het Glamourmanifest om de opwaardering en op termijn transformatie van kantorengebied Amstel III in Amsterdam Zuidoost te kickstarten en katalyseren.

Bekijk hier het project: Glamourmanifest

Quote

“Voor het succesvol managen van commercieel vastgoed is een gedegen plan, kennis van de markt en beschikbaarheid van middelen onmisbaar. Vaak blijkt achteraf dat vooral het met tomeloze inzet en energie werken aan een project de doorslag heeft gegeven. Op gebiedsniveau heb je een langdurige onuitputtelijke bron van energie nodig om vooroordelen te veranderen en projecten van de grond te krijgen. Glamourmanifest is daar een goed voorbeeld van.” Gijs Albada Jelgersma (associate director IVG Netherlands BV)
Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...