/files/nws/i_0036/Jan_Willem_vad_Groep.jpg

Baandoorbrekende energie

janwillemvandegroep.jpg
Jan Willem van de Groep 11 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Jan Willem van de Groep.

Het klinkt inmiddels als een cliché, maar nu -midden in verschillende systeemcrises- is hét moment om te innoveren. De markt zit echt te springen om betaalbare, duurzame renovatieconcepten. Koplopers van het programma Energiesprong weten de meest waanzinnige oplossingen te bedenken voor de opgaven die bewoners en corporaties formuleren.

Wooncorporatie De Goede Woning zet met 188 energienotaloze woningen in het Apeldoornse Schilderskwartier de trend. Deze Energie-nota-nul woning, waarin goede isolatie gecombineerd wordt met duurzame zelfopgewekte energie, ontsluit een hele nieuwe businesscase voor de bouw. Er ligt namelijk een kasstroom van zo’n 13 miljard euro te wachten voor deze sector. Dat is de optelsom van alle energierekeningen in ons land! Deze cashflow is in te zetten voor de verduurzaming van onze totale bestaande woningvoorraad en transformatie van heel wat wijken. Althans wanneer het ‘renovatieproduct’ benaderd wordt als een systeem, en niet als een stapeling van losse bouwproducten. Dat vraagt om innovatie en een industriële aanpak. Om een benadering die moed vergt.

Woningcorporatie De Goede Woning toonde dit door de traditionele rolverdeling tussen corporaties en bouwpartijen te doorbreken. Ook de gemeente Apeldoorn trad buiten gebaande paden; hield de stedenbouwkundige randvoorwaarden beperkt en maakte ruimte voor co-creatie.

De bouwsector is in staat een innovatieve industrie te worden. Maar om dat echt te laten gebeuren, is ieders inzet nodig. Durft u ook begrip te krijgen voor businessmodellen van anderen, en die te integreren in die van u?


Jan Willem van de Groep is programmaregisseur bij Energiesprong en richt zich op innovatieve vormen van opdrachtgeverschap, kennisdeling en slimme coalities in de bouw.

Bekijk hier het project: Energie-Nota-Nul Woning
Overijssel_anders_bestemmen.jpg

Nederlandwordtanders Quiz

Amsterdam04 Jun '13

Hoe verandert de ruimtelijke sector in Nederland. En welke vernieuwende initiatieven zijn er al? De Nederlandwordtanders Quiz geeft antwoord op al uw vragen! Woensdag 5 juni 15.30 uur, hal 10, stand 2025 (RGD), RAI Amsterdam.

meer...

HAKA_Doepel_Strijkers_Ralph_Kamena.jpg

Nederlandwordtanders op de Provada

Amsterdam03 Jun '13

Nederlandwordtanders laat van zich horen op de Provada!
In een debat op 4 juni (11.00 uur), een uitgebreid artikel in het magazine VGVisie en een uitdagende quiz op 5 juni (15.30 uur).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1756.jpg

#4 Herbestemming en activatie

Amsterdam18 Apr '13

'Activatie is de testsite van de ruimtelijke professional.'
Herbestemming gaat over meer dan alleen maar oude stenen...

meer...

041513_Frank_Michelangelo.jpg

De Michelangelo 'touch'

Amersfoort15 Apr '13

Frank Strolenberg van het Nationaal Programma Herbestemming van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoedover over herbestemming en daadwerkelijk contact maken.

meer...

NWA_210313_merlijnmichon_9299_kopie.jpg

#3 Lentebijeenkomst

Amsterdam21 Mar '13

'Groei krimpt en krimp groeit’. Met dit thema luidde Nederlandwordtanders de lente in...

meer...

nwa_140213_merlijnmichon_5522_kopie.jpg

#2 Valentijnsbijeenkomst

Amsterdam14 Feb '13

Nederlandwordtanders wil krachten bundelen. Hoog tijd om elkaar wat beter te leren kennen...

meer...

LanceringNederlandwordtanders_01.jpg

#1 De lancering

Amsterdam17 Jan '13

Een spannende tocht over het IJ. Het is half januari, en het is bar koud...

meer...

lanceringnederlandwordtanders_web.jpg

Nederlandwordtanders platform!

Amsterdam16 Jan '13

Rijksbouwmeester Frits van Dongen en team Nederlandwordtanders lanceren op 17 januari het nieuwe Nederlandwordtanders platform in de Shelltoren in Amsterdam.

meer...