• /files/pro/i_0245/plattegrondmobacoa.png
  • /files/pro/i_0245/archiviewmobacoa.jpg
  • /files/pro/i_0245/1magquettemobacoa.jpg
  • /files/pro/i_0245/2maquettemobacoa.jpg
  • /files/pro/i_0245/3mobacoa.jpg

MobaCO-A-

MobaCO-A is een sociaal duurzaamheidsconcept dat een ‘thuis’ met een eigen woonidentiteit en privacy voor de gebruiker creëert en zijn behoefte centraal stelt. Het project kreeg een eervolle vermelding in de categorie nieuwbouw van de prijsvraag ‘A Home away from Home’ en was als maquette te zien tijdens de Dutch Design Week 2016 in Eindhoven.

Jack van der Palen: “MobaCO-A is in eerste plaats een sociale strategie om in te spelen op de behoefte van de asielzoeker. Doordat er geen dwang was om op korte termijn te bouwen, hebben we een afgewogen keuze gemaakt om het volledig in biobased materialen uit te voeren. De keuze voor een volledige constructieve biobased uitvoering vraagt echter wel meer tijd voor ontwikkeling, om een juiste samenstelling van biocomposiet te maken en dat te testen. Daarom verkeert het project nu nog in de ambachtelijke pilotsfeer van universiteiten en hogescholen, waarbij wij ons hebben aangesloten.

Tijdens de Dutch Design Week is gebleken dat er een grote behoefte aan ons concept en de wijze van bouwen bestaat. De grote belangstelling voor ons proces en project blijkt ook uit de innovatie-award die we eind vorig jaar kregen. Wij hebben het concept inmiddels verder ontwikkeld, zodat het ook goed gebruikt kan worden voor de directe opvang van vluchtelingen in rampgebieden, of als mantelzorgwoning in eigen tuin. Op dit moment zijn we aan het onderzoeken wat de beste opbouw en samenstelling van het biocomposiet is voor ons eerste pilotproject, dat volgens planning halverwege dit jaar zal worden gebouwd.”

Over MobaCO-A-
Zelf een thuis bouwen met een biobased modulair systeem
MobaCO-A- speelt in op sociale duurzaamheid, educatie en zelfwerkzaamheid. Het is een dynamisch flexibel concept, waarin de asielzoeker als gebruiker op een eenvoudige manier zelf, met behulp van andere bewoners of ROC’s zijn eigen woonunit bouwt binnen de circulaire- en biobased economie – met verantwoorde materialen, zonder afval en circulair. Het ‘thuis’ ontstaat door een zelfbouwmethodiek en het creëren van een eigen woonidentiteit, door de gevelafwerking met lokale (sloop)materialen of grondstoffen en het scheppen van eigen ruimtes door middel van kastelementen. Units kunnen aan elkaar gekoppeld worden, waardoor veel verschillende gebruiksscenario’s mogelijk zijn. Tussen de gekoppelde units ontstaan gemeenschappelijke ruimtes, net als de identiteit van een dorp met al zijn faciliteiten, interacties en belevingen.

Compact zelfbouwpakket
De gebruiker krijgt een compact zelfbouwpakket met instructies voor het bouwen van een individuele unit bij lokale bewoners om de hoek of een groepswoning van gekoppelde individuele units op een open plek of in leegstaande kantoorpanden. Het pakket bestaat uit vouwbare constructie-elementen voor het exterieur en vier kastelementen voor het interieur, eventueel aangevuld met een keuken- of badkamerelement. De isolerende schil is opgebouwd met nanotechnologie-doeken en de gevel wordt afgewerkt met lokale - gerecyclede bouwmaterialen. Door een installatie-object aan de unit te koppelen wordt deze zelfvoorzienend. De unit is stapelbaar en deconstructief, zo kan het met de bewoner binnen Nederland of naar het thuisland meeverhuizen.

Een nieuw thuis voor de bewoners
Ook het interieur is een belangrijke schakel voor de beleving. Kasten, ontworpen als verrijdbare gebruiksvoorwerpen die op een kleine oppervlakte een dag en nachtsituatie creëren, zijn de enige interieurobjecten. In de kasten zijn een bed, stoelen en tafel als element opgenomen. Overdag kan het bed worden ingeklapt of als bank dienstdoen, en kunnen de stoelen en tafel uit de kast gehaald en in de unit geplaatst worden. ’s Avonds kunnen ze weer in de kast en kan een slaapkamer worden gecreëerd. Zo kunnen met de kasten individuele ruimtes (geborgenheid), cosy corners (gezelligheid) of een grotere open ruimte (functionionaliteit) gecreëerd worden. Een thuis voor de bewoners.

Bekijk meer informatie over de prijsvraag A Home away from Home, inzendingen, winnaars en het jurycommentaar op www.ahomeawayfromhome.nl

A Home away from Home

jackvdpalenzw.jpg

Jack van der Palen

Jack van der Palen (Valkenswaard, 1961) studeerde aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam en is eigenaar/architect bij archiview. Deze architectengroep ziet het gebouw als een inspirerend instrument bij het vormgeven aan uiteenlopende activiteiten en participeert of neemt (mede)initiatief in duurzame projecten, met onder meer aandacht voor circulaire economie, biobased materialen, energieneutrale gebouwen, sociale duurzaamheid en lerende gemeenschappen. Met het project MobaCO-A- kreeg Archiview een eervolle vermelding in de categorie nieuwbouw van de prijsvraag ‘A Home away from Home’.

project

MobaCO-A-

website

http://www.archiview.nl/

social media

Jack van der Palen op twitter

archiview_nl@archiview_nl31 Jan

Week van de Circulaire Economie: Passief bouwen https://t.co/DgevsMY692

archiview_nl@archiview_nl17 Aug

We zijn genomineerd voor de Groninger Architect prijs. Graag jullie stem voor ons project en trotse opdrachtgever. https://t.co/HR8Mka54rk

archiview_nl@archiview_nl21 Jun

Groningen wil al in 2035 klimaatneutraal zijn met bouwen van duurzaam 'passiefhuis' zonder verwarming https://t.co/oQRTZfqK65

archiview_nl@archiview_nl21 Jun

Groninger Energie Norm en Passief Bouwen. Eenvandaag maakte vandaag een rapportage over de GEN en of die nodig is. https://t.co/2pT4bZSZuE

archiview_nl@archiview_nl04 Jun

Zo mooi kunnen huurwoningen in hout zijn! https://t.co/23VuFTLyZI

archiview_nl@archiview_nl03 Aug

Bouwwaardemodel creëert waardebehoud https://t.co/69kqPwPkGV

archiview_nl@archiview_nl19 Jul

@PeterMichiel Gewoon passief bouwen dan heb je die dingen niet nodig

archiview_nl@archiview_nl07 Oct

Actium start met bouw passieve woningen Norg https://t.co/bq4Dob7Hc7