• /files/ivw/i_0161/5LearningfromLowlandsNederlandwordtander.jpg
  • /files/ivw/i_0161/LearningfromLowlandsNederlandwordtanders.jpg
  • /files/ivw/i_0161/2LfLL12nov.jpg
  • /files/ivw/i_0161/12LearningfromLowlandsNederlandwordtande.jpg

Lessen uit een duurzaam lifestyle festival

Hoe kunnen we leren van een tijdelijk en duurzaam festival voor de stedelijke vraagstukken van dit moment, en andersom? Dat was het doel van ons project Learning from Lowlands. Nederlandwordtanders sprak met Eric van Eerdenburg, festivaldirecteur bij MOJO en Ronny Hooch Antink, directeur van LOC7000. Samen organiseren zij het jaarlijkse festival Lowlands.

Vanuit een tijdelijk karakter kunnen vraagstukken anders, sneller en lichter benaderd worden dan in het traditionele stadsbeleid. Maar spanningen tussen de korte en lange termijn, sociale wil en technologische mogelijkheden, commercieel zaken doen en ideologisch idealisme en samenwerking versus concurrentie spelen op. Sociale verandering en technologische implementatie blijken vaak haaks te staan op de logge ambtenarencultuur en de permanente, kosten-intensieve investeringen die gewoonlijk gepaard gaan met infrastructurele ingrepen. Er valt nog heel wat te leren.

Innovatief duurzaam lifestyle festival
Lowlands presenteert zichzelf als ‘duurzaam lifestyle festival’. Waarom is duurzaamheid zo belangrijk voor de initiatiefnemers, en kunnen zij hun ambities waarmaken? Eric van Eerdenburg: “Eigenlijk zijn wij een stel oude hippies, met een continue drang om de wereld te verbeteren. Wij willen de industrie rondom tijdelijke evenementen duurzamer maken en doen onderzoek, experimenten en bekijken hoe we in samenwerking dingen economisch haalbaar kunnen maken. Maar eerlijk gezegd zijn wij op duurzaamheidsgebied nog maar matig tevreden. Als voorlopers moeten we de weg plaveien, maar veel stokt nog op wet-en regelgeving en financiering. Het is echt nodig om een andere markt te creëren.” Evenementenorganisatie-bureau LOC7000 is gespecialiseerd in de facilitaire organisatie van grootschalige publieksevenementen en is al vanaf het begin mede-eigenaar van Lowlands. Ronny Hooch Antink: “Op Lowlands proberen wij innovatie te testen, nieuwe diensten of producten kunnen zo echt een boost krijgen. Bij de afgelopen editie heeft onze nieuwe aanpak om de veiligheid van tijdelijk geplaatste tenten, constructies en op installaties te stroomlijnen -in mijn ogen ook een soort van duurzaamheid - de Health & Safety Innovation Award gewonnen op Eurosonic Noorderslag. We moeten steeds meer rekening houden met extreme weersomstandigheden en daarbij ook de constructies van de tenten aanpassen. Dat is een bewustwording waar we samen met leveranciers aan werken.”

Tijdelijkheid versus duurzaamheid
Er is duidelijk een spanningsveld tussen de tijdelijkheid van Lowlands en de duurzame ambities op het gebied van onder meer energie, water en afval. Lowlands heeft de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de gehele keten en actief de samenwerking gezocht met andere partijen, maar voor een structurele duurzaamheid blijkt meer nodig dan op dit moment kan worden gerealiseerd binnen die drie dagen festival. Ronny Hooch Antink: “Onze ambities zijn hoger dan de werkelijkheid toelaat, dat is wel een teleurstelling. Festivals zouden graag willen verduurzamen, en slaan daarbij ook hun handen ineen. Zo hebben wij bijvoorbeeld onderzocht of we kunnen aansluiten op het vaste energienetwerk en hoe onze waterhuishouding kan verbeteren. Maar onze ideeën zijn niet uitvoerbaar omdat publiek geld niet privaat geïnvesteerd kan worden in Nederland. Voor festivals kan en wil de politiek geen uitzondering maken en ambtenaren durven hun nek niet uit te steken. Er valt dan ook nog veel terrein te winnen bij de overheid.” Eric van Eerdenburg: “We hebben voor Lowlands toentertijd niets voor niets gekozen voor een locatie in de middle of nowhere. Een vergunning voor dag-en nacht krijg je bijna nergens in Nederland. Maar uiteindelijk heeft het weinig spin-off opgeleverd in de omgeving en hebben we alles zelf moeten doen en aanleggen. Daarbij zijn al die kleine showcases op het gebied van duurzaamheid leuk, maar ik word er inmiddels ook een beetje moe van. We staan voor veel grotere problemen, en daar willen we nu echt eens oplossingen voor. De bewustwording hebben we vijftien jaar geleden al gedaan, maar de regelgeving blijft achterlopen bij de nieuwe realiteit.”

Individually everybody is the same
Het lijkt steeds moeilijker om festivals onderscheidend te houden ten opzichte van de concurrent, en die unieke beleving is toch waar het de bezoeker om gaat. Eric van Eerdenburg: “Lowlands is eigenlijk een verhaal van gelijkgestemde zielen, de coherentie in het programma geeft een goede sfeer. Mensen voelen zich veilig bij elkaar. ‘Individually everybody is the same’. Als er werelden bij elkaar komen die niet bij elkaar passen, dan ontstaat er rivaliteit en gaat het fout. Zo hebben we jaren gewerkt met hoog statiegeld op de bekertjes. Dat was een heel effectief -door bezoekers gedragen- systeem om de PLA bekers gescheiden in te zamelen. Op het terrein groeide de irritatie over steeds grotere professioneel werkende groepen, die stapels bekers van tafels af gristen of ze bijna uit de handen van bezoekers keken. Het systeem bleek te effectief en blies zichzelf op.” Ronny Hooch Antink: “Het is belangrijk om je comfortabel en veilig te voelen, dan kun je ook meer openstaan voor diversiteit. Uit onze enquêtes blijkt dat het gaat om sfeer en beleving. Festivalgangers willen gelijkgestemden vinden en ook iets speciaals of unieks zien. Dat werkt in alles door, van locatie tot artiest en materiaal. Dat betekent niet perse meer luxe, je ziet juist dat mensen zelf weer meer willen ontdekken. Bij Down To The Rabbit Hole krijgen de bezoekers nog de rust om verast te worden. Maar het moet allemaal wel financieel haalbaar zijn natuurlijk.” Eric van Eerdenburg: “Een festival is toch een soort van een modern circus, maar er is nog heel veel verbetering nodig. Er wordt nu nog voornamelijk gewerkt met tenten die gebaseerd zijn op de ontwerpen van oude circustenten. Hoe zouden we bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van constructies, materialen, processen en diensten die in de verhuurmarkt beschikbaar zijn, maar die je zo kunt ombouwen om met verschillende verschijningsvormen steeds weer een unieke wereld te creëren voor de verschillende doelgroepen?”

Lessen voor de stad
Wat zijn nu de lessen die we kunnen leren? Ronny Hooch Antink: “De stad zou veel flexibeler moeten worden, om in te kunnen springen op de dagelijkse veranderingen. Als je daarbij vanuit het programma een comfortzone voor bewoners creëert waarin zij zich anders kunnen gedragen, kunnen zij uiteindelijk daadwerkelijk bijdragen aan de algehele sfeer van de stad. Waar je je vrij voelt om je eigen dingen te doen, gedraag je je ook coulanter ten opzichte van je buurman.” Eric van Eerdenburg: “Met tijdelijke voorzieningen kun je de omgeving in een stad zeker een impuls geven, kijk bijvoorbeeld maar naar Blijburg. Ik zie daarin een belangrijke rol weggelegd voor de lokale overheid, ook als het gaat om de ambitieuze verduurzaming die noodzakelijk is. Bij de nieuwe doelen van onze maatschappij horen nieuwe regels en handhaving. Het lijkt nu wel alsof het doel zoek is. Eigenlijk zouden we andersom moeten denken: wat is de werkelijke behoefte, en daar de regels op aan kunnen passen. Dan kunnen we alle eigen voorzieningen aansluiten op bestaande diensten. De vraag welke prikkels je meegeeft om je maatschappij en economie te vormen is ook belangrijk. Het is cruciaal om als stadsbestuur eerlijk en betrouwbaar te communiceren en de juiste prikkels te geven voor een vreedzame en duurzame samenleving, en niet alleen in belemmeringen te denken. Zo kunnen mensen zich verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen omgeving.”

Learning from Lowlands

ericvaneerdenburg.jpg

Eric van Eerdenburg

Eric van Eerdenburg (Een, 1961) werkt sinds 2000 voor Mojo Concerts en is festivaldirecteur van Lowlands. Daarvoor speelde hij in diverse bands en werkte onder meer voor boekingskantoor Circo-Do, Europop Haarlem, platenmaatschappij Boudisque records, H.O.M.E. management en Marketing & entertainmentbureau Van Hoorn. Nederlandwordtanders interviewde in het kader van het project 'Learning from Lowlands' Eric van Eerdenburg en Ronny Hooch Antink, directeur van LOC7000. Samen organiseren zij het jaarlijkse festival Lowlands.

interview

Lessen uit een duurzaam lifestyle festival

website

http://lowlands.nl