• /files/pro/i_0164/hh_abe_oerol_side.jpg
  • /files/pro/i_0164/130829_hhs_collectie_klein.jpg
  • /files/pro/i_0164/hh_abe_garden_zoomout.jpg
  • /files/pro/i_0164/hh_abe_oerol_campsite.jpg
  • /files/pro/i_0164/hh_abe_panorama_front.jpg

The Hermit Houses / Cabin Culture

The Hermit Houses zijn duurzame zelfvoorzienende huisjes voor de moderne kluizenaar. Door de gebruikers zelf een bijdrage te laten leveren in ontwerp of zelfbouw blijft dit designproduct betaalbaar. Het ultieme doel is een Nederlandse ‘cabin-culture’, een netwerk van natuurvriendelijke huisjes op bijzondere plekken.

The Hermit Houses zijn duurzame, zelfvoorzienende huisjes voor de moderne kluizenaar. Zij zijn in verschillende uitvoeringen leverbaar. Als compleet product, als bouwpakket of als gratis te downloaden applicatie met ontwerp en constructiehandleiding. Ontwerper Daniël Venneman, deelnemer aan The Cloud Collective, noemt het e-bouwcultuur of DIY- architectuur (Do It Yourself). Betaalbaar duurzaam design door de gebruikers zelf een bijdrage te laten leveren in ontwerp of zelfbouw. Het ultieme doel is een Nederlandse ‘cabin-culture’, een netwerk van natuurvriendelijke huisjes op bijzondere plekken.

Midden in de natuur

Hermit Houses zijn eenvoudig in delen te transporteren en handmatig opbouwbaar. Ze kunnen zonder aansluitingen op bestaande infrastructuur, door gebruik te maken van eigen installaties. En door de lichte fundering laten ze bij verplaatsing nauwelijks sporen achter. Je kunt dus wonen en verblijven op plekken midden in de natuur, die tot voor kort onbereikbaar waren. Gebruikers van de huisjes kunnen daarbij direct en op locatie bijdragen aan het behoud van natuur. Je zou zeggen dat dit te mooi klinkt om waar te zijn, want in Nederland hebben we immers altijd te maken met een stevige regelgeving. Zeker als het om natuur gaat. Wij maken echter gebruik van de nieuwe denklijn in de wereld van natuurbeheer: ondernemerschap in plaats van subsidies. Zo heeft provincie Overijssel besloten de voormalige ecologische hoofdstructuur te doen krimpen en de randen om te dopen tot ‘zone ondernemen met natuur en water’. Op dit moment werken we samen met Stichting IJssellandschap en met een landschapsarchitecte en ecoloog aan een studie voor gebieden rond Deventer. Daarbij onderzoeken we in hoeverre ons concept binnen de nieuwe regelgeving mogelijk is. Via de website Oneplanetcrowd kunnen mensen hun financiële bijdrage leveren aan de realisatie van het project. Afhankelijk van de inleg krijgt men er overnachtingen of een complete Hermit House (€17.500) voor terug.

E-bouwcultuur

Onze ambitie is dat iedereen straks alle informatie, die nodig is om zelf een zelfvoorzienend onderkomen te realiseren, overzichtelijk via ons platform terug kan vinden. Via een online DIY tool kun je online zelf je huisje ontwerpen. De persoonlijke bouwinstructies volgen dan per mail, inclusief boodschappenlijst, zaagplan, indicatieve kostencalculatie en plan van aanpak. De potentiële feedback van de gratis gebruikers zien wij als een vorm van winst, waarmee het ontwerp steeds weer verbeterd kan worden. Maar als initiatiefnemers verdienen we onze boterham natuurlijk pas als iemand een bouwpakket of een full-service huisje besteld.

Betaalbaar door efficiency

Voor de Hermit Houses hebben wij een korte en efficiënte bouwkolom ingericht. Zelfontwikkelde automatiseringstechnieken en vaste partners zorgen voor een lage prijs. Daarbij komt nog het aspect dat de gebruikers vaak heel veel zelf kunnen doen. Het resultaat: duurzaam maatwerk design voor de prijs van een standaard product.
Het Doe-het-zelf ontwerp en de constructie handleiding met onze online applicatie is gratis, het Doe-het-zelf gebouw vanaf nul ca . € 500/m2 gerealiseerd vloeroppervlak, het Doe-het-zelf prefab bouwpakket € 700/m2 gerealiseerd vloeroppervlak (alleen in de EU) en de Full service (inclusief plaatsing ) € 780/m2 gerealiseerd vloeroppervlak.
Zo heb je voor €25.000 al een volledig uitgeruste ‘Jean’ van 17m2. Die moet je dan alleen nog even zelf in elkaar zetten.
pasfoto_D_E_Venneman_ZW.jpg

Daniël Venneman

Daniël Venneman is lid van The Cloud Collective en naast ontwerper ook maker en bouwer. Mede aan de hand van de Hermit Houses ontwikkelde hij zich tot expert op het gebied van ecologisch verantwoord bouwen en installatietechniek ten behoeve van zelfvoorziening. Venneman studeerde in 2009 cum laude af aan de Technische Universiteit in Eindhoven, bekwaamde zich op het gebied van productontwerp bij Salvador Perez Arroyo in Madrid en deed bij BBZL landschapsarchitectuur en stedebouw in Berlijn ervaring op met landschapsontwerp en ontwerp voor de publieke ruimte.

project

The Hermit Houses / Cabin Culture

website

http://www.hermithouses.nl

netwerk

The Cloud Collective Rick ten Doeschate Mark van der Net

social media

Daniël Venneman op twitter

HermitHouses@HermitHouses29 May

Another always-custom #hermithouse with a luxurious integrated oak interior we call #furnitecture @cabinporn http://t.co/ytK3FJohOx