/files/nws/i_0035/_JolijnValk_vgvisieblog.jpg

Van droom tot daad

jolijn_valk.jpg
Jolijn Valk 10 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de online bijdrage van Jolijn Valk.

Amsterdam Noord is booming. De ‘overkant’ van het IJ is sterk in ontwikkeling en er liggen volop kansen. Geen beter tijdstip dan nu om een iconische oversteek over het water te maken. Een brug als zichtbaar teken van verbinding, vooruitgang en samenwerking. Als nieuwe publieke ruimte boven het water, met ontworpen ruimte voor spontane dingen, waar de verschillen van de stad samenkomen. Een verbinding als platform voor het bestaan en de toekomst van de stad.

Dit project begon als een utopie, maar begint steeds concretere vormen te krijgen. Het is niet meer de vraag of er een brug over het IJ komt, maar wanneer. In tijden van crisis en schaarste komen inventieve oplossingen en ideeën boven drijven. Deze manier van planvorming is dynamisch in tegenstelling tot het huidige statische systeem. We wachten niet af tot er geld is en er plannen zijn van beleidsmakers, maar nemen een initiërende rol. Dromen, mogelijkheden en utopieën creëren. Dat kunnen wij als ruimtelijke ontwerpers doen. En dat kan op kleine schaal, maar ook op hele grote.

Samen met adviseurs, waaronder ARUP, burgers, een medicus en bedrijven, zijn we nu een raadsvoorstel aan het formuleren. Door nauw samen te werken met belanghebbende partijen komen we telkens dichterbij de realisatie. Het gaat uiteindelijk allemaal over vertrouwen, verantwoordelijkheid, maar ook over lol en plezier. In deze crisistijd moet men de conventionele manier van plannen maken loslaten en de meer creatievere organisatievormen omarmen.

Deze organische planvorming vergt bereidheid risico’s te nemen om dromen waar te kunnen maken. Durft u de oversteek aan?

Architect Jolijn Valk vormt samen met vijf anderen het collectief by Bali. In 2008 studeerde ze af aan de Academie van Bouwkunst met ‘De Brug over het IJ’. Een droom die werkelijkheid wordt?

Bekijk het project: Brug over het IJ
Carolien_Ligtenberg_kleiburg_blog_ws.jpg

Tijd als ontwikkelstrategie

Amsterdam Zuidoost08 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Carolien Ligtenberg, met een quote van Elies Koot van Kondor Wessels Vastgoed.

meer...

bijErgun_Erkocu_informeel_transfaal_06_site.jpg

Bewust onafgemaakt

Rotterdam07 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Ergün Erkoçu en Cihan Bugdaci.

meer...

nwa_provada_05062013_6459.jpg

Nog lang niet uitgespeeld

Amsterdam06 Jun '13

Wat doet Nederland wordt anders op de Provada? Tussen alle netwerkborrels door opeens een ludieke quiz. Om ook aan opdrachtgevend Nederland te laten zien dat Nederland anders moet, en anders kan. En dat trekt volop bekijks!

meer...

nwa_provada_05062013_0098.jpg

Opvallend anders

Amsterdam05 Jun '13

Op de Provada viel één man meteen op. Jord den Hollander, de bevlogen quizmaster van de Nederlandwordtanders Quiz. Speciaal voor deze gelegenheid gekleed in fleurig groen.

meer...

reactivate_cover_nwa.jpg

Een pakhuis vol vernieuwers

Amsterdam29 May '13

Ter gelegenheid van de presentatie van de publicatie ‘REACTIVATE!’, van Indira van ’t Klooster (uitgeverij trancityxvaliz) vulde Pakhuis de Zwijger zich op 27 mei met eigenzinnige en innovatieve ontwerpers en uitdagende thema’s. Nederlandwordtanders was er bij.

meer...

reactivate_copy.png

Gebundelde vernieuwers, REACTIVATE!

Amsterdam22 May '13

Ter gelegenheid van het boek REACTIVATE! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur organiseren uitgeverij Trancity, auteur Indira van ‘t Klooster en Pakhuis de Zwijger een avondvullend programma in alle zalen van het gebouw. Met ruim 40 eigenzinnige en innovatieve architectenbureaus.

meer...

HNO_P0_k.jpg

Een 'eetbaar' kantoorgebouw

20 May '13

Hoe kun je uit een kantoorgebouw eten? Aayu architecten ontwikkelde een slim concept, samen met DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit).

meer...

natuurtop.jpg

Vooruit met de Natuurtop!

Den Haag26 Apr '13

Op 22 juni vindt de Natuurtop plaats. Nederlandwordtanders schoof aan bij het Ministerie van Economische zaken en zal een groene tafel organiseren. Heeft u ook goede, groene ideeën? Laat het ons weten!

meer...

buurtpodiumwaterlandplein.jpg

Buurtpodium in co-creatie

Amsterdam24 Apr '13

Is ontwerpen in co-creatie een duurzame investering of is het een tijdrovende en idealistische methode? Een nieuw project in Amsterdam-Noord laat het zien....

meer...

KoiKoning2.jpg

Tussen droom en daad...

Eindhoven18 Apr '13

Koi Koning over expeditie Geestenberg en de dreigende teloorgang van wijkcentrum 't Karregat.

meer...