/files/nws/i_0038/NWA_18042013_merlijnmichon_1721.jpg

Toffe huurders

MarcusFernhoutCodum.jpg
Marcus Fernhout 14 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Marcus Fernhout, met een quote van Jaap Schoufour (hoofd Bureau Broedplaatsen gemeente Amsterdam).

Vastgoed is bijna een noodzakelijk kwaad. Het zijn de toffe huurders die het verschil maken. Huurders die passie hebben, risico’s willen nemen en gericht zijn op nieuwe samenwerking. In ons eerste complex, de herontwikkeling van Delftseplein 36 in Rotterdam, zaten wij na goede gesprekken en via-via-contacten in drie weken vol. Daarna volgden in Rotterdam onder meer het Schieblock, met vooral architecten en stedenbouwkundigen, en Zomerhof met jonge kunstenaars.

Met het A-lab in Amsterdam Overhoeks, het negende complex dat wij in juli 2013 openen, weten wij high potentials, bedrijven en onderwijsinstellingen uit de media-technologie aan te trekken. De werving en selectie van huurders, inmiddels ruim 500 verdeeld over al onze complexen, is onze kracht. Dat wij ruwe gebouwen met minimale middelen weer gereed maken voor tijdelijk gebruik, zonder format of geforceerd Codum-sausje, is bijna een gegeven voor ons.

Het A-lab in het Grootlaboratorium op het voormalige Shell-terrein markeert een nieuwe fase in de herontwikkeling. Hier zullen wij, samen met Bureau Broedplaatsen (gemeente Amsterdam), Topteam Creative Industries, de aanjager van de game-industrie Dutch Game Garden, Stichting NexusLabs Foundation (met onder meer als deelnemers KPMG en MIT) en het crossmedia netwerk iMMovator een totale waardeketen rondom mediatechnologie weten te realiseren: van onderwijs, kennisinstellingen, zzp-ers tot internationaal bedrijfsleven. Zo ontstaat een soort microkosmos. Nu nog rondom werk en onderwijs, maar misschien na verloop van tijd ook met wonen en recreatie.

En dat brengt mij tot de vraag naar de reguliere commerciële vastgoedwereld: hoe denkt u bezieling in gebouwen te brengen?


Marcus Fernhout is oprichter van CODUM. Uit eigen nood geboren huurt en verhuurt hij op meerdere locaties leegstaand vastgoed aan andere creatieve ondernemers.

Bekijk hier het project: A-lab

Quote

Marcus Fernhout slaagt erin om de expertise op het gebied van bouwkunde, financiering, programmering, beheer en zijn contacten met de gemeente in één hand te houden, de juiste huurders te vinden en investeringen grotendeels zelf te financieren. Wij stellen ons daarbij op als ‘mogelijkmakers’, met expertise, procesmanagement, financiering en netwerken.” Jaap Schoufour (hoofd Bureau Broedplaatsen gemeente Amsterdam)

herbestemming

bijJurgenHoogendoorn_buurtmoestuin_braakliggend_Stedelijke_Vernieuwing_Geuzenveld_kopie.jpg

Tijdelijk is het nieuwe permanent

Amsterdam12 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Jurgen Hoogendoorn.

meer...

Jan_Willem_vad_Groep.jpg

Baandoorbrekende energie

Apeldoorn11 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Jan Willem van de Groep.

meer...

_JolijnValk_vgvisieblog.jpg

Van droom tot daad

Amsterdam10 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de online bijdrage van Jolijn Valk.

meer...

Carolien_Ligtenberg_kleiburg_blog_ws.jpg

Tijd als ontwikkelstrategie

Amsterdam Zuidoost08 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Carolien Ligtenberg, met een quote van Elies Koot van Kondor Wessels Vastgoed.

meer...

bijErgun_Erkocu_informeel_transfaal_06_site.jpg

Bewust onafgemaakt

Rotterdam07 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Ergün Erkoçu en Cihan Bugdaci.

meer...

nwa_provada_05062013_6459.jpg

Nog lang niet uitgespeeld

Amsterdam06 Jun '13

Wat doet Nederland wordt anders op de Provada? Tussen alle netwerkborrels door opeens een ludieke quiz. Om ook aan opdrachtgevend Nederland te laten zien dat Nederland anders moet, en anders kan. En dat trekt volop bekijks!

meer...

nwa_provada_05062013_0098.jpg

Opvallend anders

Amsterdam05 Jun '13

Op de Provada viel één man meteen op. Jord den Hollander, de bevlogen quizmaster van de Nederlandwordtanders Quiz. Speciaal voor deze gelegenheid gekleed in fleurig groen.

meer...

reactivate_cover_nwa.jpg

Een pakhuis vol vernieuwers

Amsterdam29 May '13

Ter gelegenheid van de presentatie van de publicatie ‘REACTIVATE!’, van Indira van ’t Klooster (uitgeverij trancityxvaliz) vulde Pakhuis de Zwijger zich op 27 mei met eigenzinnige en innovatieve ontwerpers en uitdagende thema’s. Nederlandwordtanders was er bij.

meer...

reactivate_copy.png

Gebundelde vernieuwers, REACTIVATE!

Amsterdam22 May '13

Ter gelegenheid van het boek REACTIVATE! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur organiseren uitgeverij Trancity, auteur Indira van ‘t Klooster en Pakhuis de Zwijger een avondvullend programma in alle zalen van het gebouw. Met ruim 40 eigenzinnige en innovatieve architectenbureaus.

meer...

HNO_P0_k.jpg

Een 'eetbaar' kantoorgebouw

20 May '13

Hoe kun je uit een kantoorgebouw eten? Aayu architecten ontwikkelde een slim concept, samen met DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit).

meer...