/files/nws/i_0033/Carolien_Ligtenberg_kleiburg_blog_ws.jpg

Tijd als ontwikkelstrategie

carolien_zw.jpg
Carolien Ligtenberg 08 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Carolien Ligtenberg, met een quote van Elies Koot van Kondor Wessels Vastgoed.

Leegstand is een relatief nieuw fenomeen. Een gebouw dat er staat, maar geen duidelijke functie meer heeft was tot voor kort ondenkbaar. Bouwen betekende vanuit een top-down structuur een plan maken, uitvoeren en ‘in de markt zetten’. De vraag wat te doen met bestaande lege ruimtelijke objecten of structuren gaat voorbij aan deze praktijk.

Het inzetten van de factor tijd kan een vruchtbare herontwikkelstrategie zijn, nog voordat de fysieke transformatie, en de daaraan gekoppelde investering, plaatsvindt. Tijdelijke programmering kan nieuwe gebruikers verleiden, en daarmee de voorloper en vormgever van de permanente invulling worden. Tijdelijk gebruik onderzoekt de potentie, benut die ten volle, brengt dynamiek en maakt het pand weer aantrekkelijk. Met de potentie van het bestaande als meerwaarde. Bovendien ontstaat er zo een sterke binding met de nieuwe gebruikers. Een verbintenis die, zeker in deze tijd, duurzamer is dan een anoniem getekend huurcontract.

Bureau M.E.S.T. heeft dit laten zien in Kleiburg, de laatste originele en ongerenoveerde honingraatflat in de Bijlmer. Consortium DeFlat wil de vijfhonderd leegstaande woningen gefaseerd ontwikkelen. Als kluswoningen, die zowel horizontaal als verticaal kunnen worden gekoppeld. Wij hebben voorafgaand aan de renovatie de flat geactiveerd. Het idee daarbij was om de potentie van de flat zowel ruimtelijk als sociaal te vergroten, door een aantal interventies waarbij het beeldend maken van een nieuw imago en het persoonlijk betrekken van mensen cruciaal was. Om te ontdekken wat sociaal en ruimtelijk gezien de collectieve meerwaarde is. Een daktuin, de Kleiburgkoffiebar of minibioscoop?

In de loop van de tijd ontwikkelt het gebouw zich. Wat doet u eigenlijk met uw tijd?

Carolien Ligtenberg (ZWIRT Urbanism)
Expert op het gebied van strategieën voor een duurzame stedelijke transformatie. In 2010 één van de oprichters van het bureau MEST, begon in 2013 haar eigen bureau ZWIRT.

Quote

“Totaalplannen of gefixeerde eindbeelden hebben geen zin meer, en dat geldt denk ik ook voor de herontwikkelingsopgave die voor ons ligt. Kleiburg is een goed voorbeeldproject, dat aantoont dat het in de toekomst steeds meer zal gaan om open planprocessen en meer inbreng van gebruikers.” (Elies Koot, Projectleider Kondor Wessels Vastgoed)

herbestemming

bijErgun_Erkocu_informeel_transfaal_06_site.jpg

Bewust onafgemaakt

Rotterdam07 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Ergün Erkoçu en Cihan Bugdaci.

meer...

nwa_provada_05062013_6459.jpg

Nog lang niet uitgespeeld

Amsterdam06 Jun '13

Wat doet Nederland wordt anders op de Provada? Tussen alle netwerkborrels door opeens een ludieke quiz. Om ook aan opdrachtgevend Nederland te laten zien dat Nederland anders moet, en anders kan. En dat trekt volop bekijks!

meer...

nwa_provada_05062013_0098.jpg

Opvallend anders

Amsterdam05 Jun '13

Op de Provada viel één man meteen op. Jord den Hollander, de bevlogen quizmaster van de Nederlandwordtanders Quiz. Speciaal voor deze gelegenheid gekleed in fleurig groen.

meer...

reactivate_cover_nwa.jpg

Een pakhuis vol vernieuwers

Amsterdam29 May '13

Ter gelegenheid van de presentatie van de publicatie ‘REACTIVATE!’, van Indira van ’t Klooster (uitgeverij trancityxvaliz) vulde Pakhuis de Zwijger zich op 27 mei met eigenzinnige en innovatieve ontwerpers en uitdagende thema’s. Nederlandwordtanders was er bij.

meer...

reactivate_copy.png

Gebundelde vernieuwers, REACTIVATE!

Amsterdam22 May '13

Ter gelegenheid van het boek REACTIVATE! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur organiseren uitgeverij Trancity, auteur Indira van ‘t Klooster en Pakhuis de Zwijger een avondvullend programma in alle zalen van het gebouw. Met ruim 40 eigenzinnige en innovatieve architectenbureaus.

meer...

HNO_P0_k.jpg

Een 'eetbaar' kantoorgebouw

20 May '13

Hoe kun je uit een kantoorgebouw eten? Aayu architecten ontwikkelde een slim concept, samen met DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit).

meer...

natuurtop.jpg

Vooruit met de Natuurtop!

Den Haag26 Apr '13

Op 22 juni vindt de Natuurtop plaats. Nederlandwordtanders schoof aan bij het Ministerie van Economische zaken en zal een groene tafel organiseren. Heeft u ook goede, groene ideeën? Laat het ons weten!

meer...

buurtpodiumwaterlandplein.jpg

Buurtpodium in co-creatie

Amsterdam24 Apr '13

Is ontwerpen in co-creatie een duurzame investering of is het een tijdrovende en idealistische methode? Een nieuw project in Amsterdam-Noord laat het zien....

meer...

KoiKoning2.jpg

Tussen droom en daad...

Eindhoven18 Apr '13

Koi Koning over expeditie Geestenberg en de dreigende teloorgang van wijkcentrum 't Karregat.

meer...

031813_nynke_krimpblog3.jpg

Go or no go?

Leeuwarden22 Mar '13

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in het noorden? Nynke-Rixt Jukema neemt ons mee naar de Friese realiteit....

meer...