/files/nws/i_0043/GeoFort_Zalmenroute.jpg

Slimme natuurcombinaties

Rutger.jpg
Rutger Oolbekkink 22 Jun '13

Afgelopen zaterdag stond het Geofort in Herwijnen in het teken van de Natuurtop, een initiatief van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische zaken. Bestuurders, grote bedrijven, maatschappelijke organisaties, maar ook boeren, burgers en ondernemers waren in grote getale aanwezig. Nederlandwordtanders schoof aan bij een tafel van Young Professionals en gaf de staatssecretaris drie adviezen.

Geluksmomenten uit je jeugd hebben vaak iets te maken met natuur. Hutten bouwen in het park, slootje springen of de de dieren op de kinderboerderij. In het maatschappelijke debat gaat de discussie over natuur veel over beschermen en lijkt het vaak op afstand. Dat wil Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische zaken, veranderen. Tijd dus voor een nieuw beleid. Natuur moet meer beleefd en gebruikt worden en dichter bij de mensen komen te staan. Daar zijn slimme combinaties voor nodig van natuur met wonen, vervoer, gezondheid en water. In het Geofort in Herwijnen vond daarom afgelopen weekend de Natuurtop plaats. Nederlandwordtanders schoof aan bij een tafel van Young Professionals om Dijksma van advies te voorzien in het vormen van haar toekomstbestendige natuurbeleid.

”Ik wil vandaag met u nieuwe bruggen bouwen” zei Dijksma “Geen partijen tegenover elkaar, maar mét elkaar”. Ze wil een “robuust nationaal natuurnetwerk” waarbij er minder aandacht is voor soorten en categorieën, maar waarbij meer gekeken wordt naar wat een gebied nodig heeft. Daarbij moet "gebruiken en genieten'' meer op de voorgrond komen. Mark Rutte, die de Natuurtop opende, vatte kort de rol van de overheid samen hierbij: “Niet in de weg lopen en stimuleren”. Dat klinkt alvast goed.

De kern van de top werd gevormd door Groene Tafels waar deelnemersgroepen in verschillende samenstellingen de staatssecretaris van advies konden voorzien. Aan een aparte (!) tafel de Young Professionals met vertegenwoordigers van organisaties met klinkende namen: Worldconnectors, World Economic Forum Global Shapers, True Price, Duurzame jongeren top 100, leaders for nature, Natuurdoeners. Daar mag Nederlandwordtanders niet bij ontbreken. De discussie leverde drie adviezen op aan de staatssecretaris:

”¢Â Buddy’s: geef de overheid een gezicht. Er zijn ambtenaren – op welk niveau dan ook – die graag meewerken aan (natuur)projecten. Betrokken mensen die hun werk combineren met een persoonlijke passie. Geef deze mensen en gezicht en maak ze vindbaar voor initiatiefnemers.
”¢Â Niet vinken, maar vonken. De tijd van afvinklijstjes bij de beoordeling van projecten is voorbij. Tijd voor de overheid om de switch te maken van administratie naar co-creatie.
”¢Â Er zijn goede voorbeelden. Kom met ons in contact zodat we kunnen laten zien welke initiatieven er al zijn. Beter aansluiten bij de energie die er al is, dan te starten met nieuwe ideeën.

Op deze website hebben we speciaal hiervoor een themapagina ingericht met natuurprojecten, die verband houden met de ruimtelijke inrichting van ons land. Wil je hiervoor nog meer projecten aandragen, neem contact op met de redactie van Nederlandwordtanders.

24 Initiatieven die slimme combinaties maken met natuur presenteerden zich op de catwalk. We halen er een aantal uit:

”¢Â Natuursuper. Dit initiatief helpt bewoners en lokale partijen om braakliggende terreinen te veranderen in een tijdelijke tuin: een natuursuper. De eerste drie locaties zijn gerealiseerd.
”¢Â Fête de la Nature. Een tweedaags festival over natuur die activiteiten die plaatsvinden door het land onder een herkenbare paraplu samenbrengt. Interessante combinaties. 24 en 25 mei 2014. Bekend uit Frankrijk, Portugal en Zwitserland.
”¢Â Groene Cirkels. Groene Cirkels is een nieuw samenwerkingsverband tussen bedrijfleven, wetenschap, overheden en lokale en regionale partijen, met een bijzonder en noodzakelijk doel: een klimaatneutrale Heinkenbrouwerij in Zoetermeer voor 2020.
”¢Â Natuurverdubbelaars. De Natuurverdubbelaars maken investeren in de natuur economisch rendabel met een zo hoog mogelijke Return On Investment (ROI).
”¢Â Biomimicry design. Deze prachtige schoen van Marieka Ratsma is gebaseerd op de schedel en bottenstructuur van een vogel. Prachtig en ijzersterk.

natuur smart funding

deceuvel1.jpg

Revitalisatie met oude boten

Amsterdam19 Jun '13

Aan de vooravond van de Natuurtop op 22 juni zijn alle ogen gericht op natuur. Ook bij Nederlandwordtanders staat de natuur centraal, met onder meer een aantal nieuwe natuurprojecten en concepten. Zoals het designpaleis voor bijen van Daan Bruggink, de Rijkere Dijken van DELVA Landscape Architects en Dingeman Deijs, Strings attached van Philomene van der Vliet, de Bee Shrine van Aayuu en het Ecologisch Energie Netwerk van Peter Veenstra. Onlangs in het nieuws was de Ceuvel, waar oude boten worden ingezet voor de revitalisatie van vervuild gebied. Hier een toelichting van één van de initiatiefnemers, Sacha Glasl.

meer...

03_glamour_manifest.jpg

Be there or be square!

Amsterdam Zuidoost18 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Saskia Beer, met een quote van Gijs Albada Jelgersma (associate director IVG Netherlands BV).

meer...

web_Bamboebadkamer_Paul_van_Bussel.jpg

Ga uit van wat je al hebt!

Warffum17 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Paul van Bussel, met quotes van Hilde van Ree (Groninger Huis) en Peter Hofman (directeur Finance Lentis).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1721.jpg

Toffe huurders

Amsterdam14 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Marcus Fernhout, met een quote van Jaap Schoufour (hoofd Bureau Broedplaatsen gemeente Amsterdam).

meer...

bijJurgenHoogendoorn_buurtmoestuin_braakliggend_Stedelijke_Vernieuwing_Geuzenveld_kopie.jpg

Tijdelijk is het nieuwe permanent

Amsterdam12 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Jurgen Hoogendoorn.

meer...

Jan_Willem_vad_Groep.jpg

Baandoorbrekende energie

Apeldoorn11 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Jan Willem van de Groep.

meer...

_JolijnValk_vgvisieblog.jpg

Van droom tot daad

Amsterdam10 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de online bijdrage van Jolijn Valk.

meer...

Carolien_Ligtenberg_kleiburg_blog_ws.jpg

Tijd als ontwikkelstrategie

Amsterdam Zuidoost08 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Carolien Ligtenberg, met een quote van Elies Koot van Kondor Wessels Vastgoed.

meer...

bijErgun_Erkocu_informeel_transfaal_06_site.jpg

Bewust onafgemaakt

Rotterdam07 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Ergün Erkoçu en Cihan Bugdaci.

meer...

nwa_provada_05062013_6459.jpg

Nog lang niet uitgespeeld

Amsterdam06 Jun '13

Wat doet Nederland wordt anders op de Provada? Tussen alle netwerkborrels door opeens een ludieke quiz. Om ook aan opdrachtgevend Nederland te laten zien dat Nederland anders moet, en anders kan. En dat trekt volop bekijks!

meer...