• /files/nws/i_0041/deceuvel1.jpg
  • /files/nws/i_0041/deceuvel3.jpg
  • /files/nws/i_0041/deceuvel2.jpg

Revitalisatie met oude boten

SaschaGlaslzw.jpg
Sascha Glasl 19 Jun '13

Aan de vooravond van de Natuurtop op 22 juni zijn alle ogen gericht op natuur. Ook bij Nederlandwordtanders staat de natuur centraal, met onder meer een aantal nieuwe natuurprojecten en concepten. Zoals het designpaleis voor bijen van Daan Bruggink, de Rijkere Dijken van DELVA Landscape Architects en Dingeman Deijs, Strings attached van Philomene van der Vliet, de Bee Shrine van Aayuu en het Ecologisch Energie Netwerk van Peter Veenstra. Onlangs in het nieuws was de Ceuvel, waar oude boten worden ingezet voor de revitalisatie van vervuild gebied. Hier een toelichting van één van de initiatiefnemers, Sacha Glasl.

Op voormalig industrieterrein De Ceuvel is een groep van bedrijven en burgers gestart met de constructie van één van de meest unieke en duurzame stedelijke herontwikkelingen in Europa. Het terrein, nu zwaar vervuild, wordt volgezet met afgedankte woonboten die op innovatieve en creatieve wijze verbouwd worden. De boten worden onderling verbonden door een houten wandelpad, omringd door een gevarieerd landschap van bodemreinigende planten. Na de periode van tien jaar zal het vervuilde terrein gezuiverd zijn en de woonboten aangepast tot het hoogst mogelijke niveau van architectonische kwaliteit en eco-efficiëntie.

In elk van de opgeknapte woonboten komt een kantoor, atelier of werkplaats voor creatieve en sociale ondernemingen. Op het terrein zullen ook een theehuis en een Bed & Breakfast een plek vinden.
De woonboten, die anders worden afgedankt als afval, worden aangepast. Middels een doe-het-zelf aanpak en hergebruik van afval-bouwmaterialen worden de boten volledig voorzien van duurzame energie, watertoevoer, groene daken en isolatiemateriaal. Door het materiaalbudget van slechts
€ 5.000 per boot is de terugverdientijd van de geïnstalleerde, duurzame technologieën minder dan drie jaar.

Financiering

De Ceuvel wordt gebouwd op een aan water gelegen stuk land dat na het winnen van een aanbesteding van Gemeente Amsterdam in 2012 met een tienjarig lease-contract beschikbaar is gesteld. Architecten space&matter en Marjolein Smeele zijn de initiatiefnemers die het winnende concept voor de herontwikkeling van voormalige scheepswerf de Ceuvel Volharding hebben aangedragen. Als partner in de groep zal DELVA Landscape Architects, in samenwerking met de Universiteit Gent, het ontwerp van de bodemreinigende parkuitwerken. Metabolic, een duurzaamheidsadviesbureau, ontwierp het ambitieuze verduurzamingsplan, met financiële steun van InnovatieNetwerk. De totale financiering voor de ontwikkeling van het terrein wordt grotendeels verzorgd door Bureau Broedplaatsen.

In samenwerking met botenexpert Huib Koel voeren space&matter en Metabolic het plan uit en worden de eerste twee boten momenteel al omgebouwd. De duurzame verbouwing van de woonboten, waarvoor de groep ondersteuning krijgt van vrijwilligers, is van mei t/m september 2013 zichtbaar aan de rand van het NDSM terrein in Amsterdam Noord In september 2013 zullen de boten op het De Ceuvelterrein geplaatst worden.

“Het stedenbouwkundig plan voor De Ceuvel is eenvoudig, maar bevat een zekere poëzie”, aldus Sascha Glasl van architectenbureau space&matter. Vanwege het tijdelijke, tienjarige karakter van de herontwikkeling en het minimale budget, heeft space&matter zich geconcentreerd op de ontwikkeling van een innovatief concept, waarin mobiliteit en hergebruik centraal staan. Het ontwerp van het stedenbouwkundig plan en de gemeenschapsgedreven aard van het project combineren ‘afval’-land en ‘afval’-materialen tot een schitterend en waardevol concept.

www.deceuvel.nl

natuur herbestemming

03_glamour_manifest.jpg

Be there or be square!

Amsterdam Zuidoost18 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Saskia Beer, met een quote van Gijs Albada Jelgersma (associate director IVG Netherlands BV).

meer...

web_Bamboebadkamer_Paul_van_Bussel.jpg

Ga uit van wat je al hebt!

Warffum17 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Paul van Bussel, met quotes van Hilde van Ree (Groninger Huis) en Peter Hofman (directeur Finance Lentis).

meer...

NWA_18042013_merlijnmichon_1721.jpg

Toffe huurders

Amsterdam14 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Marcus Fernhout, met een quote van Jaap Schoufour (hoofd Bureau Broedplaatsen gemeente Amsterdam).

meer...

bijJurgenHoogendoorn_buurtmoestuin_braakliggend_Stedelijke_Vernieuwing_Geuzenveld_kopie.jpg

Tijdelijk is het nieuwe permanent

Amsterdam12 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele bijdrage van Jurgen Hoogendoorn.

meer...

Jan_Willem_vad_Groep.jpg

Baandoorbrekende energie

Apeldoorn11 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Jan Willem van de Groep.

meer...

_JolijnValk_vgvisieblog.jpg

Van droom tot daad

Amsterdam10 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de online bijdrage van Jolijn Valk.

meer...

Carolien_Ligtenberg_kleiburg_blog_ws.jpg

Tijd als ontwikkelstrategie

Amsterdam Zuidoost08 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Carolien Ligtenberg, met een quote van Elies Koot van Kondor Wessels Vastgoed.

meer...

bijErgun_Erkocu_informeel_transfaal_06_site.jpg

Bewust onafgemaakt

Rotterdam07 Jun '13

In juni 2013 verscheen het VG-Visie magazine over samenwerken aan innovatie, met een uitgebreide bijdrage van Nederlandwordtanders. Hier de originele blog van Ergün Erkoçu en Cihan Bugdaci.

meer...

nwa_provada_05062013_6459.jpg

Nog lang niet uitgespeeld

Amsterdam06 Jun '13

Wat doet Nederland wordt anders op de Provada? Tussen alle netwerkborrels door opeens een ludieke quiz. Om ook aan opdrachtgevend Nederland te laten zien dat Nederland anders moet, en anders kan. En dat trekt volop bekijks!

meer...

nwa_provada_05062013_0098.jpg

Opvallend anders

Amsterdam05 Jun '13

Op de Provada viel één man meteen op. Jord den Hollander, de bevlogen quizmaster van de Nederlandwordtanders Quiz. Speciaal voor deze gelegenheid gekleed in fleurig groen.

meer...