• /files/nws/i_0032/nwa_provada_05062013_6749.jpg
  • /files/nws/i_0032/nwa_provada_05062013_6499.jpg
  • /files/nws/i_0032/nwa_provada_05062013_0107.jpg
  • /files/nws/i_0032/nwa_provada_05062013_6459.jpg
  • /files/nws/i_0032/nwa_provada_05062013_6514.jpg
  • /files/nws/i_0032/NWA_panelen_Provada_herbestemming_codum_2.jpg

Nog lang niet uitgespeeld

Else_klein.jpg
Else Wissink 06 Jun '13

Wat doet Nederland wordt anders op de Provada? Tussen alle netwerkborrels door opeens een ludieke quiz. Om ook aan opdrachtgevend Nederland te laten zien dat Nederland anders moet, en anders kan. En dat trekt volop bekijks!

Op 5 juni zijn we te gast in de stand van de RGD. Een prachtig en flexibel decor van Marnix van der Meer en Bart Kellerhuis van ZECC architecten, opgebouwd uit hergebruikte paneeldeuren is het toneel voor de Nederlandwordtanders Quiz. Met bijzondere deelnemers en een enthousiast publiek spelen we hier 'petje op, petje af'.

De energieke quizmaster Jord den Hollander begint in Limburg, samen met Astrid Sanson (Gemeente Rotterdam) en Duco Stadig (H-team). Hun commentaar op het grootschalige Heerlense nieuwbouwcomplex het Maankwartier liegt er niet om. Stadig: “Ik zou beginnen met het aanpakken van de leegstand in Heerlen, en dan pas projecten bijbouwen.” Sanson: “Dit zou ik niet bouwen. In een krimpgemeente moet je eerst kijken naar transformatie.”

Van Limburg naar Groningen, we reizen af naar de Blauwe Stad. 1480 kavels, waarvan er 194 zijn verkocht. Volgens Sanson financieel een strop, maar de mensen die er wonen zijn wel blij met de ruimte. “De maakbare samenleving gaan we niet meer krijgen, we moeten creatieve oplossingen zoeken.” In de tweede ronde staan Ruud Bergh (SADC) en Rudy Stroink (TCN) naast Den Hollander. Van Friesland naar Noord-Brabant, en van windmolens (Bergh`; “Niet rond Schiphol!") naar het vernieuwde Evaluon. Stroink is helder over hergebruik: “Losers laat je lopen, kansrijke projecten moet je herontwikkelen.”

In de laatste ronde komen Zuid- en Noord-Holland aan bod. Met Marcus Fernhout (CODUM) en Erol á–ztan (Re-Use) op het podium. Acht miljoen vierkante meter staat leeg. En als je de verborgen leegstand meerekent wel dertien. Hoeveel voetbalvelden zijn dat wel niet? Fernhout ziet het positief: “Zoveel leegstand biedt kansen!” Het pand van Codum (5000 m2 leegstand) was dan ook binnen drie weken gevuld. á–ztan voegt toe: “Wij leggen nu een databank van sloopmateriaal aan, dat is zo veel dat we daar de komende zes jaar twee provinciën mee zouden kunnen vullen.”

We gaan door naar Noord-Holland, en de 36 (!) aannemers in Volendam. Zij blijken niet mee te doen aan aanbestedingen, maar regelen het zelf wel. Vervolgens worden nieuwe manieren van omgaan met energie en bouwen getoond. De Open Coöp van Hans Vermeulen van DUS architecten en het printen van een grachtenpand.

Met dit utopisch klinkende project, dat momenteel echt wordt uitgevoerd, besluiten we vandaag de quiz. Maar er zijn nog tal van andere projecten provinciën om te laten zien. En wat blijkt bovendien? Nog lang niet elke vastgoedvoorbijganger durft plaats te nemen op de quizkrukken. De randen van de RGD-stand vullen zich elke ronde echter razendsnel met nieuwsgierige toeschouwers. Symbolisch? De Nederlandwordtanders Quiz is wat ons betreft in ieder geval nog lang niet uitgespeeld!

Wilt u deze quiz over ‘oude tijden’ en ‘nieuwe praktijken’ ook uitnodigen? Neem dan contact op via info@nederlandwordtanders.nl.
nwa_provada_05062013_0098.jpg

Opvallend anders

Amsterdam05 Jun '13

Op de Provada viel één man meteen op. Jord den Hollander, de bevlogen quizmaster van de Nederlandwordtanders Quiz. Speciaal voor deze gelegenheid gekleed in fleurig groen.

meer...

reactivate_cover_nwa.jpg

Een pakhuis vol vernieuwers

Amsterdam29 May '13

Ter gelegenheid van de presentatie van de publicatie ‘REACTIVATE!’, van Indira van ’t Klooster (uitgeverij trancityxvaliz) vulde Pakhuis de Zwijger zich op 27 mei met eigenzinnige en innovatieve ontwerpers en uitdagende thema’s. Nederlandwordtanders was er bij.

meer...

reactivate_copy.png

Gebundelde vernieuwers, REACTIVATE!

Amsterdam22 May '13

Ter gelegenheid van het boek REACTIVATE! Vernieuwers van de Nederlandse architectuur organiseren uitgeverij Trancity, auteur Indira van ‘t Klooster en Pakhuis de Zwijger een avondvullend programma in alle zalen van het gebouw. Met ruim 40 eigenzinnige en innovatieve architectenbureaus.

meer...

HNO_P0_k.jpg

Een 'eetbaar' kantoorgebouw

20 May '13

Hoe kun je uit een kantoorgebouw eten? Aayu architecten ontwikkelde een slim concept, samen met DGMR, IMd Raadgevende Ingenieurs en het Agricultural Economics Research Institute (Wageningen Universiteit).

meer...

natuurtop.jpg

Vooruit met de Natuurtop!

Den Haag26 Apr '13

Op 22 juni vindt de Natuurtop plaats. Nederlandwordtanders schoof aan bij het Ministerie van Economische zaken en zal een groene tafel organiseren. Heeft u ook goede, groene ideeën? Laat het ons weten!

meer...

buurtpodiumwaterlandplein.jpg

Buurtpodium in co-creatie

Amsterdam24 Apr '13

Is ontwerpen in co-creatie een duurzame investering of is het een tijdrovende en idealistische methode? Een nieuw project in Amsterdam-Noord laat het zien....

meer...

KoiKoning2.jpg

Tussen droom en daad...

Eindhoven18 Apr '13

Koi Koning over expeditie Geestenberg en de dreigende teloorgang van wijkcentrum 't Karregat.

meer...

031813_nynke_krimpblog3.jpg

Go or no go?

Leeuwarden22 Mar '13

Wat gebeurt er eigenlijk allemaal in het noorden? Nynke-Rixt Jukema neemt ons mee naar de Friese realiteit....

meer...

032113_marco_langeblog_krimp1_.jpg

De instandhoudingsmythe voorbij

22 Mar '13

Marco van Zandwijk over de uitkomsten van onderzoek naar visies en ontwerpoplossingen voor toekomstbestendig onderwijs in de noordelijke krimpregio’s.

meer...

032113_Zecc_krimp_02.jpg

Hoe meer krimp hoe mooier!

22 Mar '13

Wat vindt Marnix van der Meer nu zo mooi aan krimp?

meer...