/files/nws/i_0017/032113_Maurice_nietkrimp.jpg

Niet krimp, groeidenken is het probleem!

mauricehermansnwa.jpg
Maurice Hermans 22 Mar '13

Net als groei is krimp goed noch slecht, probleem noch oplossing...Een bijdrage van Maurice Hermans uit Heerlen.

‘We bedenken oplossingen voor krimp. Het idee van maakbaarheid zit diep, zeker architecten, urbanisten en planologen weten zich maar moeilijk hieraan te ontworstelen. Net als groei is krimp goed noch slecht, probleem noch oplossing.

Groei ten gevolge van de industriële boom kende weliswaar problemen, denk aan huisvesting, maar groei an sich was niet het probleem. Net zomin als krimp nu het probleem is. Dat die nieuwe realiteit gepaard gaat met een aantal vraagstukken is evident. Waar groei een vraagstuk van verdeling van schaarste is, is krimp een vraagstuk van surplus. Immers, wat te doen met teveel scholen, voorzieningen, verenigingen en gebouwde omgeving. Krimp kent veel kleurschakeringen en vraagt om nuance. In landelijk Friesland heeft krimp andere verschijningsvormen, oorzaken en effecten dan in stedelijk Heerlen. Dé krimp bestaat niet.

In de zoektocht naar nieuwe strategieën vormt de hyperlokale community de sleutel. We verwachten groei en nemen met niets minder genoegen. Krimp beschouwen we als een tijdelijke crisis van groei. Al 200 jaar is groei vanzelfsprekend, uitgezonderd oorlogen en andere natuurlijke catastrofes. Door krimp als probleem te definiëren belemmeren we onszelf te komen tot andere omgangsvormen met de nieuwe realiteit. Daarmee is krimp vooraleerst een mentaal vraagstuk.

In de ongedefinieerde ruimte tussen groei en krimp ligt het experiment. Daarmee betreedt krimp het volgende stadium van zijn. Na verzet, berusting en anticiperen op een terugkeer van groei verwordt krimp tot accelerator van verandering.’

Maurice Hermans (Betawerk) #krimp

krimp

031913_bb_Erik_teaserblog_krimp.jpg

Verschil en interactie

19 Mar '13

Een statement en een filmpje van Erik Wong.

meer...

031713_jurgen_krimpblog_eutropolitan.jpg

Hoezo periferie?

18 Mar '13

Hoezo periferie? Vier de ruimte!

meer...